Miljøministeren vil gøre hele Lillebælt til en marin naturnationalpark
I dag begynder forhandlingerne om etablering af de første to marine naturnationalparker i Danmark. Miljøminister Magnus Heunicke har tidligere meddelt, at han vil arbejde for, at hele Øresund inklusiv Køge Bugt skal udpeges som en marin naturnationalpark. Nu foreslår miljøministeren, at den anden marine naturnationalpark skal dække hele Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord.
Miljøminister Magnus Heunicke starter i dag, fredag den 20. september, forhandlinger om etablering af marine naturnationalparker med Folketingets partier. Her skal partierne påbegynde forhandlinger om, hvad konceptet for marine naturnationalparker i Danmark skal være, hvor de to parker i Øresund og Lillebælt konkret skal placeres i havet samt konkrete formidlings- og genopretningsprojekter.
"De to første marine parker skal ligge i områder, der er rige på havnatur, og det er mit udspil og mål, at parkerne bliver store. I Lillebælt har vi den tætteste bestand af marsvin i de danske farvande, og Øresund er kendetegnet ved en torskebestand, der trives. Derudover er der helt særlige naturforhold i både Lillebælt og Øresund med snævre områder mod nord med masser af strøm og helt særlige forhold for saltindholdet, hvor det salte vand fra Kattegat møder brakvand fra Østersøen" siger miljøminister Magnus Heunicke.
I både Lillebælt og Øresund er der i dag udpeget strengt beskyttede områder. I strengt beskyttede områder er både havbunden, vandsøjlen og vandoverfladen beskyttet, så dyrelivet og havnaturen uforstyrret kan genoprettes og udvikle sig. Råstofindvinding og opsætning af havvind er ikke tilladt i områderne. Al fiskeri, på nær et begrænset rekreativt fiskeri, er heller ikke tilladt.
Der blev med finanslovsaftalen for 2022 afsat 10,0 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til at etablere marine naturnationalparker. En del af midlerne er anvendt på vidensopbygning og kortlægning.
For at kunne lave effektive genopretningsindsatser er det afgørende at kende til de lokale forhold på bl.a. havbunden for at sikre, at de indsatser, der laves, rent faktisk har en effekt. Derfor er Miljøstyrelsen bl.a. i gang at kortlægge genopretningspotentialet i Lillebælt.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skærpede straffe for partnervold og voldtægt22.5.2025 11:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Partnervold og seksuelle overgreb er et stort problem i Danmark og rammer særligt kvinder. "Det er en vigtig sejr for ligestillingen, at vi nu skærper straffene for partnervold og voldtægt," siger minister for ligestilling Magnus Heunicke.
110 millioner på vej til beskyttelse af drikkevandet mod PFAS22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I perioden 2025-2027 er der afsat 110 millioner til at beskytte borgerne mod PFAS i drikkevandet. En ny tilskudspulje åbner for ansøgninger efter sommerferien og bekendtgørelsen, der udlægger kriterierne, er nu i høring.
Kom med til indvielsen af Danmarks første naturnationalpark19.5.2025 13:51:23 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. juni indvier miljøminister Magnus Heunicke den første naturnationalpark i Danmark i Fussingø. Arrangementet er åbent for alle og byder blandt andet på naturvandringer, bioblitz og pandekager over bål.
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum