Grænsehandel gør danskerne mere usunde
En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) viser, at grænsehandlen i stigende grad medfører et øget forbrug af usunde varer som slik, chokolade, sodavand og alkohol. Særligt blandt unge er tendensen til overforbrug alarmerende.

I 2023 grænsehandlede danskerne for et tocifret milliardbeløb, hvoraf dagligvarer udgjorde op mod halvdelen. Det viser, at mange danskere fortsat foretrækker at tage turen til lande som Tyskland og Sverige for at købe større mængder varer til lavere priser. Især nydelsesmidler som slik, alkohol og tobaksprodukter er populære varer.
Ifølge en undersøgelse, som Norstat har udført for DSK, bekræfter næsten halvdelen af de adspurgte danskere, at deres forbrug af slik og alkohol stiger på grund af grænsehandlen. Tendens er mest udtalt blandt unge i alderen 18-29 år, hvor hele 75 procent rapporterer, at grænsehandlen fører til et højere forbrug af netop slik, tobak og alkohol. Til sammenligning er det kun 24 procent af de 70+-årige, der oplever samme effekt.
”Vores undersøgelse viser, at netop de unge er de mest tilbøjelige til at grænsehandle spiritus og tobaksprodukter. Mere end hver tredje i aldersgruppen 18-29 år bruger grænsehandlen til at købe spiritus, mens over en ud af otte køber tobaksprodukter. Det er derfor vigtigt at vi tænker vores grænsehandel ind i de forebyggelsesplaner som der fremlægges. Det er på ingen måde vejen frem blot at hæve afgifterne, da det blot vil flytte en betydelig del af handlen til butikker i Tyskland og Sverige,” siger adm. direktør hos De Samvirkende Købmænd, Jannick Nytoft.
Grænsehandlen bidrager yderligere til danskernes allerede høje forbrug af slik. Ifølge Fødevarestyrelsen er danskerne verdensmestre i at købe slik, med et årligt forbrug på 12 kg slik og 87 liter sodavand per person. Sammenlignet med de officielle kostråd, der anbefaler maksimalt fem håndfulde snacks om ugen, overskrider langt de fleste børn og voksne i Danmark denne grænse markant.
”Der er brug for at tænke i helheder, og på baggrund af vores analyse, så mener vi, at der er behov for at sætte grænsehandlen under lup og tage politiske tiltag for at reducere danskernes forbrug af usunde varer. DSK foreslår derfor følgende initiativer,” siger Jannick Nytoft.
- Oprydning i de danske punktafgifter, herunder afgifter på chokolade og kaffe, for at gøre danske butikker mere konkurrencedygtige i forhold til grænsehandlen.
- Indførelse af strengere EU-regler for, hvor store mængder sundhedsskadelige varer der kan indføres på tværs af grænser, med en sænkning af grænsen for indførsel af cigaretter fra 800 til 200.
- Øget fokus på grænsehandlens omfang og konsekvenser, herunder en mere præcis kortlægning af danskernes grænsehandel i Sverige, som er undervurderet i de nuværende beregninger.
Grænsehandelens indflydelse på folkesundheden er tydelig, og det er nødvendigt at handle nu for at begrænse dens skadelige effekter på danskernes helbred.
Vedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Vægttabsmedicin kan koste dagligvarehandlen op mod en milliard kroner18.7.2025 06:38:59 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd sætter fokus på en overraskende bivirkning ved den hastigt stigende brug af vægttabsmedicin i Danmark: En potentiel omsætningsnedgang på op mod 1,2 milliarder kroner i dagligvarehandlen.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt16.7.2025 06:32:08 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Kun fire ud af ti danskere har et nødlager – trods myndighedernes opfordring15.7.2025 07:54:03 CEST | Pressemeddelelse
For over et år siden udsendte myndighederne en klar opfordring til alle danskere: Hav et nødberedskab, så du og din husstand kan klare jer i tre døgn uden strøm, vand eller internet. Alligevel viser en ny undersøgelse fra Norstat, foretaget for De Samvirkende Købmænd (DSK), at kun 40 pct. af befolkningen rent faktisk har taget anbefalingen til sig.
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum