Ny forskning kan give mere målrettet behandling af børn og unge med overvægt
Ny, banebrydende forskning, som bl.a. Holbæk Sygehus har bidraget til, giver håb om en mere målrettet, personlig behandling til de mange børn og unge, der lever med overvægt. En overvægt, der kan have alvorlige konsekvenser som dårlig trivsel, hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.
Studiet, der er blevet til i et samarbejde mellem Københavns Universitet, King’s College London og Holbæk Sygehus, anvender en helt ny metode kaldet ”lipidomics”, hvor man kan analysere hundredvis af ”fedtprofiler” i blodbanen, hvor man før kun har anvendt fem.
- Det betyder, at vi meget mere præcist kan se, om børn og unge med overvægt har forhøjede værdier i kroppen, der for eksempel tyder på, at de har risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme eller fedtlever i fremtiden, siger ledende overlæge Jens-Christian Holm fra Enheden for Børn og unge med Overvægt på Holbæk Sygehus.
Mere målrettet behandling
Dermed er der også håb om en mere målrettet og personaliseret behandling af patienterne i fremtiden.
- Vi kan bedre differentiere patienterne og tilbyde en mere personlig behandling. Hvem er nemme eller svære at behandle, og hvilken risiko har de for at udvikle sygdom. Og her er den gode nyhed i studiet jo, at de ”fedtprofiler”, der kan lede til hjerte-kar-sygdom, kan bedre sig, når børn og unge kommer i behandling, siger Jens-Christian Holm.
Studiet har undersøgt 958 børn og unge med overvægt og 373 normalvægtige. Derudover blev 186 overvægtige børn og unge, der blev behandlet med Holbæk-modellen, analyseret.
Vigtig, international forskning
Studiet viser, at behandling med Holbæk-modellen både reducerede graden af overvægt hos 83 pct. af de deltagende børn og unge og samtidig reducerede niveauerne af de potentielt sygdomsfremmende ”fedtprofiler” i blodet.
Både Holbæk-modellen og The HOLBAEK Study, der er en biobank med data fra mere end 8000 børn og unge, indgår i studiet.
- Vi er stolte, når vi på Holbæk Sygehus kan bidrage til vigtig, international forskning, der kan hjælpe den store gruppe af børn og unge med overvægt, som har en stor risiko for følge-sygdomme, siger lægefaglig vicedirektør på Holbæk Sygehus, Dan Brun Petersen.
Studiet offentliggøres i det anerkendte Nature Medicine fredag den 20. september. Studiet kan læses her: Nature Medicine.
Fakta om Holbæk-modellen og The HOLBAEK Study
Holbæk-modellen er en ikke-medicinsk, helhedsorienteret behandlingsform af overvægt, der anvendes i Enheden for Børn og Unge med Overvægt på Holbæk Sygehus samt i omkring 80 kommuner i Danmark. Holbæk-modellen reducerer graden af overvægt hos mere end 75-85 pct. af patienterne og reducerer samtidig forhøjet blodtryk, kolesteroler, fedtlever, søvnapnø og appetit. Samtidig forbedres livskvalitet, humør og kropsopfattelse.
Holbæk-modellen er europæisk akkrediteret behandling af børn og unge med overvægt siden 2014 og blev kåret som det bedste nationale behandlingssystem i Europa i 2022.
The HOLBAEK Study er en biobank med data fra mere end 8000 børn og unge – med og uden overvægt. Biobankens data bruges til forskning i samarbejde med en lang række eksterne samarbejdspartnere.
Kontakter
Jens-Christian Holm, ledende overlæge fra Enheden for Børn og unge med Overvægt på Holbæk Sygehus, tlf. 26 20 75 33
Region Sjællands pressevagt, tlf. 57 87 50 52
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Tre ud af fire borgere over 65 år er nu vaccineret19.12.2024 09:50:18 CET | Pressemeddelelse
Tre ud af fire af borgerne over 65 år i Region Sjælland er nu vaccineret mod covid-19 og influenza. Plejehjemsbeboere har en endnu højere vaccinationstilslutning.
Region Sjælland efterspørger idéer og forslag til kommende Råstofplan 20263.12.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Sjælland indleder nu arbejdet frem mod en ny råstofplan. Første skridt i processen er indkaldelse af idéer og forslag, hvor borgere, myndigheder og indvindere kan komme med idéer og forslag til den kommende råstofplan. Høringsperioden løber fra 6. december 2024 til 31. januar 2025.
Region Sjælland styrker akutberedskabet med voksenelever21.11.2024 10:46:59 CET | Pressemeddelelse
Region Sjælland modtager godt 32 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at styrke akutberedskabet. En del af midlerne går til ansættelse af op til 10 voksenelever som ambulancebehandlere i regionens sydlige områder.
Region Sjælland: Vi ser frem til et mere lige og retfærdigt sundhedsvæsen15.11.2024 13:55:37 CET | Pressemeddelelse
En retfærdig fordeling af læger og andet sundhedspersonale, flere sundhedstilbud tæt på eget hjem eller nærmeste sygehus og flere sundhedsopgaver til regionerne. Ambitionerne i sundhedsreformen er de rette, og nu vil vi kæmpe for, at de bliver til virkelighed, lyder det fra formandskabet i Region Sjælland.
Region Sjælland planter et træ for hver nyfødt14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 2025 vil der blive plantet et træ for hvert nyfødt barn i Region Sjælland – en gave til både klima og fremtidige generationer. Som led i en større grøn investering har regionen bl.a. afsat 2 mio. kr. til projektet ’Børnenes Skove’, der skaber nye skovområder, reducerer CO2-udledningen og inviterer børn og familier til at tage aktiv del i træplantning og brug af de nye grønne arealer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum