20 mio. kr. til succesfuld ordning: Kriseramte virksomheder kan fortsat få gratis hjælp

Del

Siden 2007 har flere end 10.000 kriseramte SMV’er i hele Danmark fået hjælp gennem Early Warning, der vejleder danske virksomheder i krise. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse sørger nu for, at indsatsen kan fortsætte yderligere tre år, da 20 mio. kr. skal være med til at hjælpe endnu flere kriseramte virksomheder.

Foto: Jesper Voldgaard

Kriseramte SMV’er i hele Danmark står over for svære valg og komplekse dilemmaer. Kreditorer, ansatte, ejere og mange flere har meget på spil, og noget kan ofte reddes eller mindskes, hvis den rette hjælp bliver bragt på banen på det rette tidspunkt. Derfor investerer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse yderligere 20 mio. kr. i projektet Early Warning, hvor kriseramte virksomheder kan få personlig vejledning og sparring helt frem til 2027.

For der er ingen grund til at stoppe en succesfuld ordning, siger Fleming Frederiksen, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og direktør i Svend Frederiksen Maskinfabrik:

”Det vigtigste fokus for os i bestyrelsen er, at vi bruger vores midler på indsatser, der gør en forskel for de små og mellemstore virksomheder. Når tiltag er så effektive som Early Warning, og når de fortsat kan samle et unikt dedikeret korps af erfarne frivillige virksomhedsfolk og rådgivere, så skal vi selvfølgelig fortsætte med at investere her. Det giver god mening for mange virksomheder, og det er samtidig godt for mange lokalsamfund rundt i landet, hvor jobs bliver bevaret,” fortæller han.

750 SMV’er vil få vejledning

Early Warning er et landsdækkende, gratis og fortroligt tilbud, der startede, fordi undersøgelser gang på gang har vist, at tidlig hjælp til virksomheder i modgang kunne reducere både økonomiske, samfundsmæssige og personlige konsekvenser af konkurser.

Status fra den nuværende indsats viser, at ca. hver 7. konkurs i aktive virksomheder i Danmark sker med aktiv bistand fra Early Warning. Det sparer mange virksomheder for unødigt ukontrolleret nedlukning. Derudover opnår virksomhederne fordele som for eksempel økonomiske og tidsmæssige besparelser, et større overblik, og der er bedre muligheder for virksomhedsejeren bagefter. Det kan bidrage til at forstærke den danske iværksætterkultur, så kriser og konkurser bliver en mere accepteret del af det at drive virksomhed i Danmark. Samtidig kan kapital og arbejdskraft hurtigere blive brugt på nye og mere produktive opgaver, som gavner konkurrenceevnen.

Projektet er en fortsættelse af den eksisterende indsats, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har støttet siden 2019 med over 28 mio. kr., og som understøtter aktiviteter til og med 2024. Med de 20 mio. kr. til projektet kan yderligere godt 2.500 virksomheder screenes frem til 2027. Heraf vil 750 virksomheder blive henvist til en frivillig fra Early Warning-korpset, og 75 pct. af disse virksomheder forventes at overleve. 750 virksomheder kan henvises til advokatbistand, og 65 pct. af disse forventes afviklet mere effektivt og med mindre gæld, end hvis de ikke havde deltaget i Early Warning.

Fakta om Early Warning:
Early Warnings formål er:
-    at få flere kriseramte virksomheder til at overleve
-    at de virksomheder, der må lukke, lukker hurtigere og med mindre gæld
-    at sunde dele af konkurstruede virksomheder videreføres – og på længere sigt, at effektive lukninger skal gøre det nemmere for ejere at starte op igen, hvilket kan bidrage til at forstærke den danske iværksætterkultur, så kriser og konkurser bliver en mere accepteret del af det at drive virksomhed i Danmark

En evaluering fra COWI fra november 2022 har vist, at indsatsen har positive resultater. Evalueringen viser blandt andet, at de deltagende virksomheder klarer sig bedre sammenlignet med en kontrolgruppe af lignende lukningstruede virksomheder, som ikke er i kontakt med Early Warning.

Læs mere om ordningen her

Kontakt:
Vil du vide mere om Early Warning, kan du kontakte:
Specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen, Maja Toftum Ussing – 35291732 – majuss@erst.dk 

Om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.   

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye