Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Københavns Kommune vil mindske affald ved flytninger

Del

Vi kender det alle sammen. Man står overfor en flytning og på kort tid er der flyttekasser, møbler og sorte sække med blandet affald alle vegne. Og selvom møblerne ikke fejler noget, så ender de som stort indbo i sidste øjeblik. Hver år flytter 90.000 husstande i Københavns Kommune og det skaber en del usorteret affald. Derfor vil Københavns Kommune nu i et nyt forsøg give et flyttekit til københavnere, der står overfor en flytning. Et flyttekit, der skal gøre det nemmere at organisere flytningen og få sorteret affaldet i processen.

Fra i dag kan man bestille et flyttekit, hvis man skal flytte i Københavns Kommune.
Fra i dag kan man bestille et flyttekit, hvis man skal flytte i Københavns Kommune. Foto: David Kahr

I dag starter Københavns Kommune et nyt forsøg, hvor man i første omgang vil sende 5000 flyttekits ud til københavnere, der står overfor en snarlig flytning.

Flyttekittet består af poser til sortering af de forskellige typer affald som plast, papir og pap, en flyttekalender, klistermærker til inddeling af kategorier som ”sælg”, ”Giv videre” og et lille midlertidigt sorteringssystem til køkkenet i det nye hjem.

Flyttekittet skal gøre det nemmere for københavnere, der står overfor en flytning at få pakket og sorteret, så affald sorteres rigtigt og flere møbler mv. sendes til genbrug.

Flytning skaber affald
Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt borgernes sorteringsadfærd i forbindelse med flytninger. Under en flytning sker der tit en større oprydning, og der generes derfor en del affald, som i mange tilfælde bliver stillet i sorte affalds-sække eller blot efterlades i går-den.

På den måde ender store mængder af affald og gode gen-brugsmøbler som restaffald og stort indbo, der brændes. Det kræ-ver efterfølgende mange ressourcer at rydde gårde og skralderum.

Teknik- og miljøforvaltningen estimerer, at hver flytning genererer ca. 60 kg affald, som kunne have været genbrugt eller sorteret til genan-vendelse. Dette svarer til 5.500 tons affald om året fra flytning, hvoraf de 25 % ville være genbrugt.

Nyt hjem nye vaner
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod ser frem til, hvordan københavnerne tager imod det nye flyttekit: 

”København er en stor by, hvor rigtig mange flytter hvert år. Det er omfattende at flytte og vi kan se, at mange af de gode sorteringsvaner forsvinder, når man som familie står midt i en flytning. Der bliver ofte efterladt en del usorteret affald i sorte sække og møbler, der lige så godt kunne være blevet sendt til genbrug. Det er hverken godt for skraldefolkenes arbejdsmiljø eller for klimaet. Derfor vil vi nu se, om det nye flyttekit kan hjælpe familierne med at forberede en flytning i god tid og gøre det nemmere at sortere sit affald under flytningen. Den midlertidige sorteringsløsning til det nye hjem skal sørge for, at man som familie får gode sorteringsvaner fra starten,” fortæller hun. 

Beholde de gode vaner
Københavns Kommune håber også på, at flyttekittet kan hjælpe de gode vaner på vej, når man flytter ind et nyt sted. Flyttekittet skal hjælpe med at fastholde den gode sorteringspraksis hos dem, der sorterede inden flytning og hjælpe de husstande i gang med at sortere, der ikke affaldssorterede inden deres flytning.

Kan bestilles på nettet
Alle københavnere, der står overfor en flytning inden for det kommende halve år, kan bestille et flyttekit. Når man bestiller et flyttekit, så tilmelder man sig forsøget og siger ja til at få tilsendt spørgeskemaer – et skema før og et skema efter flytningen. Flyttekittet kan bestilles her: https://affald.kk.dk/flyttekit

Flyttekittet gennemføres som et pilotprojekt. Det vil være færdigt i september 2025 og derefter vil Teknik- og Miljøforvaltningen evaluere forsøget.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Hovedstadsborgmestre: Ny rapport viser, hvad der skal til for at sikre København mod stormflod5.9.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

En netop offentliggjort rapport fra Sund & Bælt viser, hvordan København og nabokommunerne bedst muligt sikrer sig mod en kommende stormflod. Rapporten viser, hvor omfattende værn der skal til, for at byen bliver sikret 100 %. At sikre hovedstaden mod stormflod er ikke billigt. Der er behov for, at vi står sammen og finder på fælles løsninger, lyder det fra fire borgmestre fra de udsatte kystkommuner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye