Diabetesforeningen: Regeringen rammer plet med kronikerpakker
Diabetesforeningen er meget glade for store dele af regeringens sundhedsudspil, der bidrager til mere sammenhæng for patienter med kronisk sygdom, herunder diabetes, og styrker almen praksis. Særligt et løft af behandlingen med kronikerpakker og en patientrettighed til personlig behandlingsplan er gode nyheder – og forløsningen af et stort ønske fra Diabetesforeningen.

Regeringens sundhedsudspil giver behandlingen af kronisk sygdom et tiltrængt løft og sætter patienten i centrum med forslag om kronikerpakker og retten til en personlig behandlingsplan.
Sådan lyder den første reaktion fra Diabetesforeningen.
- Vi smiler over regeringens forslag om at sikre større sammenhæng og et løft af type 2-diabetes-behandlingen med kronikerpakker. Det rammer virkelig plet, da det i dag er en kamp for vores medlemmer at være projektledere på egne forløb – og det forværrer sygdommen at blive tabt mellem behandlere. Vi har længe kæmpet for mere sammenhæng for patienten, og nu sker der noget for de store kroniske sygdomme som type 2-diabetes, gigt og KOL, og det er vi enormt glade for, at der er lyttet til, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.
Diabetesforeningen ser også positivt på, at regeringen imødekommer vores forslag om en folkesundhedslov med primær forebyggelse som sigte, og at opgaven med patientrettet forebyggelse flyttes til de nye 17 sundhedsråd, som kan løfte kvaliteten og styrke forebyggelsen af fx alvorlige følgesygdomme til type 2-diabetes.
Derudover indeholder udspillet gode takter for et løft af almen praksis, hjælpemidler og den patientnære forebyggelse.
- Det er i tråd med vores forslag og ønsker, at der kommer flere alment praktiserende læger og en bedre styring af ydernumre og ny modeller for honorarer, som kan sikre bedre lægedækning de steder, hvor der er flest med kronisk sygdom. I Diabetesforeningen deler vi regeringens ønske om at gøre en indsats for yderområderne på Sjælland, men vi er bekymrede for regionssammenlægningen af Hovedstaden og Sjælland vil skabe nye uligheder i patienternes adgang til diabetesbehandling i områder af Danmark, hvor der er flest med diabetes.
– Derfor vil vi kæmpe for, at sammenlægningen sikrer bedre behandling uanset postnummer i den nye region - og at det ikke går ud over Stenocentrene, som de sidste fem år har løftet behandlingen for mennesker med både type 1-diabetes og fremskreden type 2-diabetes, siger Claus Richter og fortsætter:
- Vi ser ikke tegn på, at fire regioner frem for fem for alvor vil tage livtag med de geografiske forskelle på tværs af regionerne. Derfor peger vi på stærkere national styring af tildelingen af fx sundhedsteknologi, så der er lige adgang landet over, og at vores brug af teknologi følger med udviklingen ikke mindst for type 1-diabetes.
- Også regeringens forslag på hjælpemiddelområdet har positive elementer, men er mere utydelig, end vi kunne ønske. Vi opfordrer vi til, at der én gang for alle etableres et helt tydeligt myndighedsansvar og klar fordeling af finansiering, så vi kan få sat en endelig stopper for borgernes opslidende kampe med kommuner og regioner om hjælpemidler og behandlingsredskaber.
Nøgleord
Kontakter
Simon FestersenPresserådgiverDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:30654906sfe@diabetes.dkBilleder

Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Ny rekord: Aldrig har så mange danskere levet med diabetes27.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindst 368.000 danskere lever nu med diabetes – det højeste antal nogensinde. Det er en alvorlig situation, og Diabetesforeningen efterlyser en grundlæggende ny retning for, hvordan Danmark håndterer kronisk sygdom.
Efter kritik fra Diabetesforeningen: Danske Regioner anerkender dårlig behandling efter nye medicinregler5.4.2025 13:38:24 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne reagerer positivt på kritik fra Diabetesforeningen af, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin og nu oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet markant dårligere. Diabetesforeningen kæmper stadig for, at sundhedsmyndighederne ændrer vejledningen til lægerne.
Diabetesforeningen: Mange patienter får dårligere behandling efter nye medicinregler3.4.2025 12:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af mennesker med type 2-diabetes har på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin - i nogle tilfælde til ældre typer med ringere effekt. Mange oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere og giver dem flere bivirkninger. Derfor opfordrer Diabetesforeningen og de praktiserende læger til, at sundhedsmyndighederne undersøger konsekvenserne for patienterne og helst ændrer vejledningen til lægerne.
Over 90.000 med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå22.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Jylland, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.
Diabetesforeningen kalder på national plan for kroniske sygdomme1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum