Danske Regioner om sundhedsreform: En god dag for danskerne
Danske Regioner roser store dele af regeringens sundhedsudspil. Det bidrager til mere sammenhæng for den enkelte patient, og almen praksis styrkes.
Med regeringens udspil her til formiddag er banen kridtet godt op for de kommende forhandlinger om en sundhedsreform. Danske Regioner er overordnet positiv over for de fleste elementer i udspillet – ikke mindst de dele, som er med til at skabe mere sammenhæng for borgerne.
Samtidig kan regionerne glæde sig over, at der investeres i det samlede sundhedsvæsen.
Mere sammenhæng
- Det er en god dag for danskerne, og overordnet er vi tilfredse med regeringens udspil. Først og fremmest er det positivt, at regeringen samler flere sundhedsopgaver i regionerne. Det er helt nødvendigt for at skabe et mere sammenhængende forløb for patienterne, siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner.
Det vil især gavne patienterne, at regionerne i fremtiden har ansvaret for sengepladserne uden for hospitalerne, og at akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen samles i regionerne.
- Der er grund til at glæde sig. Vi har i årevist efterspurgt mere sammenhæng for patienten, og nu sker der noget, siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner.
Regionerne for bordenden i nye råd
Regeringen foreslår, at der etableres 17 nye sundhedsråd rundt om i landet under regionerne med ansvar for det nære sundhedsvæsen.
- Nu må vi studere den del af udspillet meget nøje. Overordnet vil jeg sige, at vi støtter regeringens intention med rådene, og vi går positivt ind i drøftelserne og er parate til at sætte os for bordenden, siger Anders Kühnau.
Anders Kühnau understreger, at det er afgørende, at de nye råd bliver effektive og i stand til at træffe de nødvendige beslutninger.
Almen praksis styrkes
Danske Regioner har længe efterlyst, at almen praksis bliver styrket og hilser på den baggrund regeringens udspil på det område velkomment.
- Det er virkeligt glædeligt, at regeringen med udspillet vil modernisere rammerne for at drive almen praksis i Danmark. Der er brug for at øge kapaciteten og brug for at fordele ressourcerne bedre. Begge dele er meget vigtigt, når vi vil styrke det nære sundhedsvæsen, siger næstformand Mads Duedahl.
Han roser også, at regeringen vil sikre en bedre geografisk fordeling af speciallæger.
En stor region løser ikke problemerne
Danske Regioner er meget enig med regeringen i, at der er behov for at gøre en indsats for yder-områderne på Sjælland. Men forslaget om én meget stor region i Østdanmark, der skal dække halvdelen af Danmarks befolkning, er bekymrende.
- Vi noterer os, at der er enighed i regeringen om en stor region, og vi vil arbejde konstruktivt med at få det bedste ud af den situation. Men vi må være ærlige og sige, at en stor region ikke i sig selv er en løsning i forhold til at skabe mere lighed i sundhed. Vores fokus vil være, at vi skal levere sundhed til dem, der har brug for det, og det kræver andre redskaber end en sammenlægning, siger Anders Kühnau.
Arbejdet i psykiatrien skal fortsætte
Regeringen foreslår i udspillet en integration mellem psykiatrien og det øvrige sundhedsvæsen. Også her er det vigtigt at holde fokus.
- Vi skal passe på med at tro, at et mål om integration af psykiatri og somatik i sig selv gør en forskel. Vi vil være optagede af, at vi ikke mister fokus. Ikke mindst skal vi målrettet fortsætte med at gennemføre 10-års-planen, siger Mads Duedahl.
Nye rettigheder i det nære og en folkesundhedslov
Danske Regioner glæder sig også over, at regeringen med udspillet imødekommer regionernes og en række andre organisationers ønske om en folkesundhedslov. Ligesom regionerne hilser kroniker-pakkerne og nye rettigheder til patienterne i det nære sundhedsvæsen velkommen:
- Det er en reform, der sætter patienten i centrum. Vi er meget glade for at se, at patientrettigheder, som har drevet en enormt positiv udvikling på sygehusene, nu også kan være med til at styrke udviklingen af det nære sundhedsvæsen, siger Mads Duedahl.
Folkevalgte politikere
Sundhed er et af de allervigtige emner for danskerne, og derfor er det selvfølgelig også et område, som skal styres af direkte folkevalgte politikere. Regeringen vil i udspillet justere antallet af regionalpolitikere.
- Det afgørende for mig er, at det med udspillet er slået fast, at vi skal have et folkevalgt regionalt demokrati. Det er godt, og der er nu skabt ro om rammerne for regionerne. Men vi skal være opmærksomme på demokratiets vilkår på Sjælland. Når man skaber en så stor region, så bør man også sikre tilstrækkelig demokratisk repræsentation af borgerne, siger Mads Duedahl.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum