Er det synd for menneskene?
Anna Balslev iscenesætter Strindbergs eksistentielle klassiker Et drømmespil, som spørger: Kan man blive ved med at finde håb, når verden er ude af kurs?
”Alt kan ske, alt er muligt og sandsynligt,” skrev August Strindberg i prologen til Et drømmespil. Det er også tilfældet i Det Kongelige Teaters husinstruktør Anna Balslevs iscenesættelse af den surrealistiske og sanselige klassiker, som har premiere d. 27. september i Skuespilhuset.
Gudedatteren Agnes, spillet af Asta Kamma August, sendes ned på jorden, for hun er nysgerrig på, hvordan menneskene har det. I mødet med forskellige mennesker undrer hun sig over, hvad det vil sige at være menneske, og hvad meningen er med livet, når vi forsøger at finde glæde og kærlighed og hver gang får det dobbelte i sorg.
Agnes konstaterer igen og igen, at det er synd for menneskene i stykkets ikoniske replik, men det udsagn sætter Anna Balslev spørgsmålstegn ved:
”Et drømmespil sætter et spejl op for, hvad det vil sige at være menneske og viser, hvor absurd livet er. I vores samtid er vi nærmest besatte af at være lykkelige, og Et drømmespil afslører, hvor sjældent vi er det. Det er vores lod som mennesker, og det er okay. Det er hårdt arbejde at være menneske, men det er i bestræbelserne på at blive lykkelig, den menneskelige lykke findes. I alt det hårde, i alle vores anstrengelser, ligger den egentlige mening. Det er i længslen efter kærligheden, den reneste forestilling om kærlighed findes.”
De medvirkende i Et drømmespil repræsenterer forskellige fagligheder og kroppe med skuespillere, inklusiv skuespiller Mikkel Lund som sidder i kørestol, sangeren Marie Kildebæk (forsanger i Yör) og to balletdansere, Maria Kochetkova og Sebastian Kloborg, som også er forestillings koreograf.
”Meget ved at være menneske handler om kroppen. Jeg arbejder meget med ånd over for krop som et dilemma. Det optager mig, da jeg selv har muskelsvind. Jeg vil gerne vise udfordringen i at have en kropslig omstændighed. Vi har vilje, sjælelighed og åndelighed, der er større, og som gerne vil række videre end vores krops begrænsninger. Det dilemma synes jeg bedst, vi formidler gennem at have et meget diverst cast, der kan markant forskellige ting med deres kroppe. På den måde viser vi både styrken i den sårbare krop, og det sårbare i den stærke krop,” siger Anna Balslev.
Et forstørrelsesglas på virkeligheden
Strindberg skrev Et drømmespil midt i en ægteskabelig krise, og derfor er livet i stykket hele tiden i fare for at blive et mareridt, som Strindbergs eget liv. Omstændighederne er absurde og på samme tid genkendelige – for vi drømmer aldrig noget, vi ikke kender. Scenograf og kostumedesigner Laura Løwe har arbejdet med en æstetik, hun kalder magisk socialrealisme og "som at bevæge sig i en kommunalt ansats underbevidsthed".
”Agnes observerer verden, og jeg håber, at publikum efter at have set Et drømmespil vil begynde at se på sig selv og andre på en ny og mere opmærksom måde – at de vil betragte livets små ritualer med en større bevidsthed. At forestillingen kan fungere som et forstørrelsesglas på virkeligheden, at den kan få folk til at se deres hverdag med nye øjne – på en sjov, men samtidig eksistentiel måde,” siger Laura Løwe.
Et drømmespil spiller på Store Scene i Skuespilhuset fra d. 27. september - 12. November 2024.
Læs mere om forestillingen HER
Download pressebilleder HER
Holdet bag:
Dramatiker: August Strindberg
Iscenesættelse og bearbejdelse: Anna Balslev
Komponist: Viktor Dahl
Scenografi og kostumedesign: Laura Løwe
Koreografi: Sebastian Kloborg
Lysdesign: Jonas Bøgh
Lyddesign: Janus Jensen
Oversættelse: Benny Andersen
Medvirkende:
Gudatteren Agnes: Asta Kamma August
Advokaten: Mikkel Arndt
Officeren: Simon Kongsted
Digteren: Christine Albeck Børge
Vagten/ Karantænemesteren/ Arbejder: Mikkel Lund
Glarmesteren/ Plakatmanden/ Lærerinden/ Arbejder: Ena Spottag:
Grimme Edith: Marie Kildebæk
Han: Sebastian Kloborg
Victoria/ Hun/ politibetjent: Maria Kochetkova
Kontakter
Lise Benthin PræstgaardPR- og presseansvarlig, skuespil
Tlf:+45 22 92 09 00libp@kglteater.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Det Kongelige Operakor og Odense Symfoniorkester fejrer Beethoven18.11.2024 09:40:11 CET | Pressemeddelelse
Sidste år inviterede Det Kongelige Operakor og Odense Symfoniorkester til operagalla i Odense Koncerthus. Nu gentager de succesen i anledning af 200-året for Beethovens ikoniske 9. symfoni.
Skuespilhuset, Operaen og Gamle Scene får internationalt miljømærke18.11.2024 09:29:29 CET | Pressemeddelelse
Det Kongelige Teater kan fejre en ny milepæl i arbejdet med mere bæredygtighed. Teatrets tre huse er nemlig alle blevet certificeret med det internationale miljømærke Green Key.
Pinocchio – årets nye børneforestilling i Skuespilhuset12.11.2024 11:01:45 CET | Pressemeddelelse
Det ikoniske eventyr af Carlo Collodi om en lille dukkes farefulde færd er blevet til en ny, spektakulær børneforestilling på Det Kongelige Teater.
Balkonrundgangen på Gamle Scene nyrestaureret og klar til at modtage publikum8.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Balkonrundgangen på Det Kongelige Teaters Gamle Scene har gennemgået en større restaurering, og publikum kan nu opleve rummets bemalede vægge, stukudsmykninger og marmorerede bundlister stråle på ny.
Det Kongelige Teater inviterer til samtale om handicap i scenekunsten7.11.2024 12:03:50 CET | Pressemeddelelse
Er repræsentation og ligestilling i scenekunsten utopi? Eller er det muligt at gentænke scenerummet, så der grundlæggende skabes ligestillede forudsætninger for alle, og i så fald hvordan? Det er temaerne, når Det Kongelige Teater d. 14. november i Skuespilhuset inviterer til samtale om handicap i scenekunsten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum