Forbud mod ældre brændeovne: Nu er de nye regler for brændeovne klar
Det skal være slut med ældre og forurenende brændeovne i landets hovedstad. Efter en høringsrunde har politikerne på Københavns Rådhus nu godkendt et nyt forskrift, som forventes at få betydning for 3.200 brændeovnsejere i byen.
Luftforureningen i København har mange store og små årsager.
En af dem er de ældre brændeovne og pejseindsatse, som der stadig findes en del af i byen. Særligt i kolonihaveområder uden fjernvarme er der mange brændeovne af ældre dato, som ikke er blevet udskiftet eller sløjfet helt.
Det skal en ny forskrift for brændeovne gøre op med. Forskriften er nu godkendt politisk og forventes at kunne træde i kraft i løbet af efteråret 2024.
Den indeholder blandt andet krav om, at ældre brændeovne og pejseindsatse fra før 2008 skal udskiftes eller sløjfes, da de udleder op mod 5-10 gange så mange partikler per kilo brænde som nye ovne.
Forbuddet skal være med til at nedbringe den lokale luftforurening fra brændeovnene.
Omfatter også kolonihaver
Antallet af brændeovne har ganske vist været nedadgående, men forvaltningen vurderer, at den nye forskrift vil komme til at påvirke i alt 3.200 brændeovnsejere i Københavns Kommune.
Den nye forskrift kommer også til at omfatte byens kolonihaver og husbåde. Det skyldes, at 99 % af byens husstande i dag er dækket af fjernvarmenettet, og at kolonihaverne og husbådene derfor ikke kan undtages.
Udgangspunktet for den nye forskrift er en ny bekendtgørelse, som gør det muligt for kommunerne at kræve, at ældre brændeovne og pejseindsatse installeret før den 1. juni 2008 skal udskiftes eller sløjfes helt, hvis boligen ligger i et område med kollektiv varmeforsyning.
Direkte besked til brændeovnsejere
Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har nu sagt god for den nye forskrift, som dog også skal til behandling i Borgerrepræsentationen, inden den kan træde i kraft.
Kommunen vil efterfølgende via egne kanaler informere om, hvordan man som brændeovnsejer skal forholde sig.
Også byens skorstensfejere vil være behjælpelige med information om, hvad man kan gøre, hvis man har en ældre brændeovn. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ikke at føre et opsøgende tilsyn, så ansvaret kommer i høj grad til at være hos brændeovnsejerne selv.
Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (El.) siger:
”Luftforurening er et kæmpe problem i en storby som København og har mange årsager. En stor del er udefrakommende, men hvis vi ønsker ren luft i vores by, så er vi også nødt til at gøre brug af alle de muligheder, vi selv har – også dem, som måske kun batter lokalt. Et af de mulige tiltag er et forbud mod ældre brændeovne, hvilket vil få betydning for den lokale luftforurening. Jeg håber, at man vil se det som en lejlighed til at overveje, om tiden ikke er moden til at skifte til en mere miljøvenlig varmekilde.”
Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) siger:
”Vi kan ikke undgå den luftforurening, som blæser til København fra udlandet, men vi kan fjerne den forurening, vi selv skaber. Og her er det helt oplagt at få nedlagt de ældste og mest forurenende brændeovne. Alt for mange københavnere bliver syge og dør for tidligt som følge af sundhedsskadelig luft, ligesom der nu er tegn på, at luftforurening også kan forringe mænds fertilitet. Jeg oplever, at der på rådhuset er bredt fokus på at sikre renere luft i byen, og jeg håber på, at borgerrepræsentationen nu vil benytte lejligheden til at tage et vigtigt skridt fremad,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Forskriften blev første gang behandlet politisk i foråret 2024. Siden har der været gennemført en høringsrunde, som indbragte 20 høringssvar.
Nøgleord
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkSundheds- og Omsorgsforvaltningen v. pressekonsulent Rune Gleerup
Tlf:2344 0979r168@kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Flere ladestandere på vej til de københavnske elbilister14.1.2025 09:15:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan københavnerne lade deres elbiler ved yderligere godt 500 nye ladestandere. Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning har netop indgået en aftale med fem ladeoperatører om opsætning af de nye ladestandere.
Brug parkeringshusene fremover hvis du skal i bil til Middelalderbyen11.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Omdannelsen af 525 almindelige gadeparkeringspladser i Middelalderbyen er nu udført. Bilister opfordres til at være opmærksomme på de nye parkeringsregler og benytte de omkringliggende parkeringshuse.
Dit gamle juletræ kan blive til kompost27.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når gaverne er åbnet, julemaden er indtaget og juletræets grønne top er blevet tør og brun, så er det tid til at sige farvel til årets juletræ. I Københavns Kommune opfordrer man københavnerne til at aflevere træet til genanvendelse, så det kan blive til kompost.
Ny plantevæg skal reducere luftforurening18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune indleder nu et banebrydende forsøg, hvor det undersøges om en særlig plantevæg på husfacaden kan nedsætte luftforureningen inde i lejlighederne i København. Forsøget sker i et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Nyt inspirationskatalog og beregner skal få københavnerne til at energirenovere deres bolig20.11.2024 09:52:18 CET | Pressemeddelelse
Energirenovering og efterisolering lyder måske ikke så spændende, men kan faktisk gøre en stor forskel i forhold til at reducere ens CO2-udledning. Særligt i byer som København, hvor der er mange ældre bygninger. Derfor vil Teknik- og Miljøforvaltningen nu inspirere bygningsejerne i byen til at energirenovere deres facader.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum