Landdistrikternes Fællesråd

Finanslovsforslag fjerner støttemulighed til iværksættere og små virksomheder i kystnære områder

Del

Den såkaldte FLAG-pulje har med succes understøttet nye jobs på de små øer og i kystnære områder, men finanslovsforslaget lægger op til at nedlægge den. Det vil ramme områder, som i forvejen er udfordret med at fastholde bosætning og kæmper med færre jobs i fiskeriet, bl.a. som følge af Brexit. 

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard

I Landdistrikternes Fællesråd mener man, at finanslovsforslagets ambition om at nedlægge 1.000 årsværk i staten vil ramme særligt hårdt i landdistrikterne. Det gør sig bl.a. gældende for de lokale aktionsgrupper i fiskeriområder (FLAG), som har til formål at bidrage til vækst og beskæftigelse i fiskeriområder – områder, som mange betegner som landets yderområder.  

De kystnære områder og de små øer har indtil nu haft en dedikeret pulje til deres område, men hvis regeringens finanslovsforslag realiseres, vil en del af puljemidlerne i stedet tilføres til den generelle landdistriktspulje, og FLAG-puljen vil ophøre.

- Fiskerierhvervet har haft nogle hårde år i kølvandet på Brexit. Derfor har FLAG-puljen været ekstra vigtig for at skabe nye lokale arbejdspladser i fiskeriområderne og samtidig forbedre levevilkårene lokalt, ligesom den har dannet grundlag for en absolut afgørende bosætning i områderne, udtaler formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Nu vil regeringen lægge midlerne ind i en fælles landdistriktspulje, og midlerne målrettes dermed ikke specifikt, hvor jobomstillingen og bosætningen er særligt truet i landdistrikterne, nemlig de kystnære områder og de små øer. Det vil alt andet lige betyde færre jobs og mindre bosætning i de berørte områder.  

Samtidig vil omlægningen af de tilbageblevne midler betyde, at den hidtidige lokale fordeling af midlerne via de lokale aktionsgrupper i fiskeriområder (FLAG) ikke længere vil ske via folkevalgte personer med lokalt kendskab, som ellers ved, hvad der bedst kan skabe nye arbejdspladser og bosætning i de berørte områder.

Forslag bør bremses

FLAG-ordningen har haft lokale koordinatorer, som ud over at vurdere ansøgningerne, også har bistået med vejledning til ansøgere, og til tider ageret ”fødselshjælper” til at få gode ideer hos en iværksætter til at blive til en ny mikrovirksomhed med nye arbejdspladser.

- Nu bliver det endnu sværere for iværksættere i udfordrede områder af Danmark, hvor finansiering er en stor mangel, at skabe nye arbejdspladser og fundamentet for bosætning. Det er en meget ærgerlig udvikling, som går i retning af afvikling i de områder, og som vil skabe et land i dårligere geografisk balance, hvilket er i direkte strid med regeringsgrundlaget, som jo definerer, at man vil skabe et land i bedre geografisk balance.

- Jeg håber, at man vil bremse forslaget, så det ikke kommer med i den endelige finanslov, og i samme ombæring vil prioritere flere midler til FLAG, afslutter formanden.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.

Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse

Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.

Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse

Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye