Markedsuro gav bølgeskvulp til aktier og medvind til obligationer
De finansielle markeder blev vækket af sommerdvalen, da den japanske centralbank i slutningen af juli annoncerede en betydeligt større rentestigning end forventet. Derefter begyndte økonomiske nøgletal at skabe tvivl om hastigheden i amerikansk økonomi. Det gav store kursudsving på aktiemarkederne, mens obligationer fik medvind af udsigten til lavere renter.
Den japanske renteforhøjelse skabte uro på aktiemarkederne, og de første uger af august var præget af store kursudsving. Sidst på måneden rettede markederne sig dog en hel del, selvom centrale nøgletal for den amerikanske økonomi kunne tolkes i retning af, at økonomien er ved at gå ned i gear. Udsigten til lavere renter som følge af en eventuel økonomisk afdæmpning lagde således i nogen grad en bund under aktiemarkederne.
Forløbet har ramt de forskellige kategorier af fonde forskelligt. Selvom en del af tabet fra månedens begyndelse blev hentet hjem igen, endte de nordamerikanske fonde med et svagt negativt afkast på 0,1 pct. Værre gik det for aktiefonde med investeringer i emerging markets og Asien, hvor månedsafkastene svingede mellem -0,33 og -1,58 pct. De europæiske aktier slap dog mere nådigt fra uroen. Her slog specielt udsigten til lavere renter positivt igennem, og fonde med fokus på Norden og Europa generelt udviste afkast på henholdsvis 2,5 og 1,4 pct.
I modsætning til aktiefonde havde obligationsfondene over en bred kam medvind i august som følge af udsigten til rentefald. Alle kategorier af obligationsfonde udviste positive afkast. Bedst er det gået for fonde, der investerer i mellemlange og lange obligationer, hvor lavere renter påvirker kursen mest i positiv retning.
”Set med investorøjne er udviklingen i august et typeeksempel på, hvorfor det kan betale sig at sprede sine investeringer over flere forskellige typer af aktiver. Det er meget vanskeligt at sige noget om, hvad skift i forventninger kan betyde for en enkelt investering, men er der spredning i investeringerne vil usikkerheden om afkastet altid være mindre,” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Danske fonde, der investerer i danske obligationer, har haft et rigtig godt år. Til og med august har investorerne netto investeret for mere end 10 mia. kr. i disse fonde. Det er ikke set højere siden 2019. Samtidig har der været et frasalg af fonde med fokus på udenlandske obligationer.
”Der er næppe tvivl om, at de høje renter har øget interessen for at investere i obligationer, og foreløbig ser det ud til at have været en god ide. Det har i hvert fald været mere indbringende end at lade penge stå kontant det seneste års tid. Interessen for danske obligationer er uden tvivl også styrket som følge af danske realkreditobligationers høje kreditkvalitet, men også det forhold, at de rummer et godt kurspotentiale, når der er udsigt til rentefald,” siger Kåre Valgreen.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
Hurtige handler og højere priser præger ejerlejlighedsmarkedet20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets første kvartal bød på flere ejerlejlighedshandler end året før. I alt skiftede 4.081 ejerlejligheder ejer, hvilket især skyldes øget aktivitet i Hovedstaden, hvor en større andel af ejerlejlighederne blev solgt inden for de første to uger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum