Booster-vaccination forhindrer mange alvorlige sygdomstilfælde hos immunsvækkede
En ekstra vaccination mod covid-19 giver en markant sundhedsgevinst til immunsvækkede personer, viser en ny nordisk undersøgelse, som Statens Serum Institut (SSI) har ledet.
I efteråret 2022 blev alle immunsvækkede personer i Danmark, Finland og Sverige tilbudt en booster-vaccination med én af de opdaterede covid-19 vacciner, som er rettet mod både den oprindelige variant og omikronvarianten.
Forskere fra SSI har sammen med kollegaer fra Finland og Sverige undersøgt effekten af booster-stikket, der er rettet mod de omikron-undervarianter, der kaldes hhv. BA.1 og BA.4-5.
”Vores undersøgelse har vist, at vaccination med en af de opdaterede booster-vacciner forhindrede mange alvorlige sygdomstilfælde hos de immunsvækkede personer,” fortæller professor og afdelingschef Anders Hviid, der har ledet studiet.
Risikoen for at blive indlagt med covid-19 var reduceret med hhv. 34 og 43 procent for borgere, der var vaccineret med hhv. BA.4-5- og BA.1-booster-vaccinerne i forhold til dem, der takkede nej til endnu et stik. Risikoen for at dø af covid-19 var tilsvarende reduceret med 54 og 58 procent.
Immunsvækkede personer er særligt sårbare overfor infektion
Immunsvækkede personer dækker i undersøgelsen over kræftpatienter, borgere der har fået en organtransplantation eller som har en medfødt immundefekt, og patienter med reumatologiske eller inflammatoriske sygdomme, særligt dem der er i behandling med immundæmpende medicin.
Undersøgelsen viste, at denne gruppe generelt ikke opnår den høje grad af beskyttelse fra vaccinerne som raske personer samtidigt med, at de er blandt dem, der har mest brug for beskyttelsen.
”Det er egentligt forventeligt hos denne sårbare gruppe, hvor immunforsvaret ikke fungerer optimalt. Den gode nyhed er dog, at dén beskyttelse vaccinerne trods alt yder, forhindrer rigtigt mange tilfælde af alvorlig sygdom og død. Det skyldes simpelthen, at immunsvækkede er mere udsatte for at blive alvorligt syge, når de bliver smittede, og der derfor er et stort forebyggelsespotentiale,” konkluderer uddyber Anders Hviid.
Forskerne vurderede, at henover en sæson havde BA.4-5-boosteren forhindret 224 indlæggelser og 139 dødsfald relateret til covid-19 for hver 100.000 vaccinerede. For BA.1-boosteren var de tilsvarende tal hhv. 385 og 221 for hver 100.000 vaccinerede.
”Resultaterne bidrager med vigtig viden om, hvor mange tilfælde af alvorlig sygdom og død, der forhindres i et land som Danmark, når immunsvækkede over 18 år tilbydes en booster-vaccine. Det er med til at understøtte Sundhedsmyndighedernes prioritering af risikogrupper i det årlige covid-19-vaccinationsprogram,” siger Anders Hviid.
Den store nordiske undersøgelse, der nu er publiceret i Journal of Infection,
Undersøgelsen er støttet økonomisk af det Europæiske Lægemiddel Agentur.
Nøgleord
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Opdateret covid-19-vaccine giver markant beskyttelse til ældre21.11.2024 12:31:46 CET | Nyhed
En ny stor nordisk undersøgelse ledet af Statens Serum Institut (SSI) viser, at den opdaterede covid-19-vaccine fra efteråret 2023 effektivt beskytter ældre mod alvorlig sygdom.
Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter7.11.2024 13:39:31 CET | Nyhed
En ny omfattende dansk registerundersøgelse ledet af forskere fra Statens Serum Institut viser, at behandling med såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud2.11.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
Nyt stort studie: Trygt for piger og drenge at få HPV-vaccination23.10.2024 14:57:34 CEST | Pressemeddelelse
Den nye HPV-vaccine øger ikke risikoen for autoimmune- og inflammatoriske lidelser, fastslår forskere fra Statens Serum Institut (SSI).
Længerevarende udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet9.10.2024 08:08:00 CEST | Pressemeddelelse
Udmattelse som senfølge efter smitte med covid-19 er mindre udbredt end frygtet, viser nyt studie fra Statens Serum Institut. Udviklingen ses især efter, at vaccinationerne blev indført, og at omikron-varianten blev den fremherskende covid-19-variant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum