Aarhus forbyder turbokyllinger
Aarhus Kommunes byråd har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Forbuddet træder i kraft fra 2025 og er det første forbud i en dansk storby. I byrådet fik forslaget opbakning fra et bredt flertal.
Anima glæder sig og håber, at beslutningen vil starte en dominoeffekt.
“Aarhus viser vejen frem ved at sige klokkeklart, at byens fælles pengekasse ikke skal bruges til at købe forpinte turbokyllinger. Det er stærkt og byen fortjener virkelig ros for at handle på denne dagsorden” siger Joh Vinding, direktør i Anima.
Forslaget øger ikke udgifter
Turbokyllinger af racen Ross308 vokser fra 50 g til to kg i løbet af 35 dage, hvilket bl.a. betyder, at mange af dyrene ikke kan stå på deres ben. Hele 45 tons kyllinger af denne type indkøbte kommunen i 2023. Med den nye politik vil dette ophøre, og man vil kræve, at alle kyllinger har mindst et hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.
Omlægningen fører dog ikke til øgede udgifter, da kommunen i stedet omlægger sit indkøb til andre produkter. Ifølge et notat fra Magistraten kan man i byens køkkener udskifte en brystfilet fra en turbokylling med en overlårsfilet der har to hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke og blot øge omkostningerne med 1%
Flere skal ind i kampen
Forslaget var stillet af SF og løsgængeren Thure Hastrup, men fik bred opbakning i byrådet, hvor forslaget blev kaldt: “Et opgør med dyremishandling”.
“Politik handler om resultater, og derfor er jeg mega glad for at se den brede opbakning til gennemføre vores forslag. Med det kommer vi til at gennemføre vores forslag. Med det kommer vi til at løfte dyrevelfærden, og vi forhindrer, at virkelig mange kyllinger skal leve et liv i stor lidelse”
siger Liv Gro Jensen fra SF og fortsætter:
“Nu skal vi have implementeret forandringen, men jeg håber i fremtiden vi kan gå et skridt længere og sikre, at alle kyllinger i vores indkøb har mindst 2 dyrevelfærdshjerter”.
Stadig flere tager ansvar for at udfase turbokyllingerne. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af turbokyllinger i alle statslige institutioner. Roskilde kommune vedtog en lignende politik i 2024 og Frederiksberg kommune behandler nu et forslag. Samtidig har en lang række virksomheder fra Salling til REMA1000 og Lidl begyndt udfasningen.
"Nu, hvor Aarhus Kommune viser vejen, er det virkelig svært at forstå, at en supermarkedsgigant som Coop, der i sommer blev købt af det aarhusianske energiselskab OK, ikke kan finde ud af gøre det samme. Nu må OK hanke op i Coop" siger Joh Vinding.
Kontakter
Joh VindingDirektør
Tlf:61 71 07 38jv@anima.dkBilleder
Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Rumænien giver Danmark baghjul når det kommer til dyrevelfærd4.11.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Det rumænske parlament har vedtaget et forbud mod mink- og chinchillaavl. Med beslutningen bliver Rumænien det 16. EU-land, der siger nej til pels. Beslutningen vender op og ned på den traditionelle rollefordeling i EU, og efterlader Danmark stadig mere isoleret. Det er på høje tid at, den danske regering følge trop, mener dyreværnsorganisationen Anima.
Ministre modtager 40.000 underskrifter for strengere straffe - dyrevenner og politiske partier kræver retfærdighed for dyrene30.9.2024 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima har i dag afleveret 40.056 underskrifter for strengere straffe til fødevareminister Jacob Jensen og justitsminister Peter Hummelgaard. Adskillige partier på Christiansborg var med til at markere de mange underskrifter og udtrykte støtte til Animas krav om retfærdighed for dyrene.
Frederiksberg dropper turbokylling: Anima kræver, at McDonald’s og andre lokale virksomheder følger trop19.9.2024 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
I sit nye budget har Frederiksberg besluttet at forbyde turbokylling i al sit indkøb. Få meter fra rådhuset findes McDonald’s hovedkvarter. McDonald’s lovede i 2020 at udfase turbokyllinger, men er løbet fra løftet. Anima protesterer foran hovedkontoret for at opfordre virksomheden til at komme ind i kampen.
Aarhus Kommune gav turbokyllingerne en hånd - Nu må byens virksomheder følge trop12.9.2024 15:11:40 CEST | Pressemeddelelse
Efter Aarhus beslutning om at forbyde turbokylling kommer Anima med et opråb til byens virksomheder om at gå samme vej. Anima retter særligt blikket mod Energiselskabet OK med hovedsæde i Viby, da de ejer Coop, som er det supermarked, der sælger flest turbokyllinger.
Et år efter makaber heste-skandale: Nu kræver dyreværnsorganisation retfærdighed for dyrene23.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årsdagen for det frygtelige fund af nedgravede heste på Viegård Stutteri, råber dyreværnsorganisationen Anima nu politikerne op med et krav om “Retfærdighed for dyrene”. Organisationen har tre konkrete bud på, hvad politikerne bør gøre for, at forbrydelser mod dyr bliver taget alvorligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum