Aarhus forbyder turbokyllinger
Aarhus Kommunes byråd har netop vedtaget at stoppe indkøb af turbokyllinger. Forbuddet træder i kraft fra 2025 og er det første forbud i en dansk storby. I byrådet fik forslaget opbakning fra et bredt flertal.

Anima glæder sig og håber, at beslutningen vil starte en dominoeffekt.
“Aarhus viser vejen frem ved at sige klokkeklart, at byens fælles pengekasse ikke skal bruges til at købe forpinte turbokyllinger. Det er stærkt og byen fortjener virkelig ros for at handle på denne dagsorden” siger Joh Vinding, direktør i Anima.
Forslaget øger ikke udgifter
Turbokyllinger af racen Ross308 vokser fra 50 g til to kg i løbet af 35 dage, hvilket bl.a. betyder, at mange af dyrene ikke kan stå på deres ben. Hele 45 tons kyllinger af denne type indkøbte kommunen i 2023. Med den nye politik vil dette ophøre, og man vil kræve, at alle kyllinger har mindst et hjerte i det statslige dyrevelfærdsmærke.
Omlægningen fører dog ikke til øgede udgifter, da kommunen i stedet omlægger sit indkøb til andre produkter. Ifølge et notat fra Magistraten kan man i byens køkkener udskifte en brystfilet fra en turbokylling med en overlårsfilet der har to hjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke og blot øge omkostningerne med 1%
Flere skal ind i kampen
Forslaget var stillet af SF og løsgængeren Thure Hastrup, men fik bred opbakning i byrådet, hvor forslaget blev kaldt: “Et opgør med dyremishandling”.
“Politik handler om resultater, og derfor er jeg mega glad for at se den brede opbakning til gennemføre vores forslag. Med det kommer vi til at gennemføre vores forslag. Med det kommer vi til at løfte dyrevelfærden, og vi forhindrer, at virkelig mange kyllinger skal leve et liv i stor lidelse”
siger Liv Gro Jensen fra SF og fortsætter:
“Nu skal vi have implementeret forandringen, men jeg håber i fremtiden vi kan gå et skridt længere og sikre, at alle kyllinger i vores indkøb har mindst 2 dyrevelfærdshjerter”.
Stadig flere tager ansvar for at udfase turbokyllingerne. I 2023 indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at stoppe indkøb af turbokyllinger i alle statslige institutioner. Roskilde kommune vedtog en lignende politik i 2024 og Frederiksberg kommune behandler nu et forslag. Samtidig har en lang række virksomheder fra Salling til REMA1000 og Lidl begyndt udfasningen.
"Nu, hvor Aarhus Kommune viser vejen, er det virkelig svært at forstå, at en supermarkedsgigant som Coop, der i sommer blev købt af det aarhusianske energiselskab OK, ikke kan finde ud af gøre det samme. Nu må OK hanke op i Coop" siger Joh Vinding.
Kontakter
Joh VindingDirektør
Tlf:61 71 07 38jv@anima.dkBilleder
Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Dyrevenner presser Best Western: Hvor langt er I med at udfase buræg?3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2019 lovede hotelgiganten Best Western at udfase buræg på alle deres hoteller inden udgangen af 2025. Men med kun få måneder tilbage har kæden stadig ikke meldt ud, hvor langt de er nået. Nu kræver dyrevenner, at Best Western holder deres løfte.
Helsingør løfter dyrevelfærden: Farvel til turbokyllinger26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Hamlets by har man nu taget et klart standpunkt i spørgsmålet om dyrevelfærd. Helsingør har nemlig vedtaget at stoppe indkøb af såkaldte turbokyllinger til kommunens institutioner og tilbud. Dyreværnsforeningen Anima roser beslutningen.
Dyrevenner jubler: EU forbyder minkavl20.6.2025 14:34:07 CEST | Pressemeddelelse
Minkavl bliver nu forbudt i hele EU. Det sker i kraft af, at mink i dag kom på EU’s liste over invasive arter. Dyreværnsorganisationen Anima, som i mere end 20 år har kæmpet for at lukke pelsindustrien, jubler over beslutningen og skoser samtidig den danske regering for dens planer om at underminere forbuddet ved at søge dispensation.
Kylling med øjne så store som indkøbskurve chokerer til Coop’s landsrådsmøde24.5.2025 11:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Med en 11 meter bred kylling, en popcornmaskine og et uforglemmeligt polaroidbillede vil Anima overbevise Coop’s landsrådsmedlemmer om at presse ledelsen til at indgå en ambitiøs aftale om kyllingevelfærd. Anima mener, at ledelsen har sovet i timen.
Fødevareminister giver carte blanche til dyremishandling i hokus pokus-udspil20.5.2025 11:12:52 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareministerens udspil til strafskærpelser på dyrevelfærdsområdet møder hård kritik fra dyreværnsorganisationen Anima, som blandt andet kritiserer udspillet for at give carte blanche til dyremishandling i erhvervsmæssig sammenhæng.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum