Københavns Museum

Børsens brand på Københavns Museum – se spiret

Del

Børsen i 400 år: I september sætter Københavns Museum spot på Børsbygningens historie og på sporene fra den voldsomme brand, der ramte det ikoniske bygningsværk i april 2024. ”Månedens fund” på museet er et ornament fra facaden, mærket af branden. Et nyt storværk om Børsens historie lanceres i museets smukke sal den 19. september. Og fra den 16. september og året ud kan du i museets faste udstilling komme tæt på den øverste del af Børsens spir, der mirakuløst overlevede branden.

Brian Mikkelsen får overrakt den genfundne del af fløjstangen af en vagtmester ved Børsen
Brian Mikkelsen får overrakt den genfundne del af fløjstangen af en vagtmester ved Børsen Foto Dansk Erhverv

”16. april 2024 er en af de dage, der har brændt sig ind i den kollektive, danske hukommelse. En af vores konservatorer var på vej til museet, men hoppede af cyklen ved Børsen, da hun så røgen. Hun var en af de mange, der reagerede instinktivt og var med til at redde kunstskatte ud af den brændende bygning. 2024 skulle have være et festår for Børsen i 400-året for dens opførelse. Som en cadeau til Børsen og den historie, den repræsenterede og stadig repræsenterer er det glædeligt at kunne lancere den længe planlagte jubilæumsudgivelse på Københavns Museum. Her viser vi samtidigt to fantastiske og ikoniske genstande fra Børsen”, udtaler Louise Jacobsen, Museumschef på Københavns Museum.

Reddet fra ruinerne – se den øverste del af spiret
Indtil 31. december i rummet ”Børsen” på Københavns Museum

16. april ødelagde en voldsom brand en stor del af på Børsen inklusive det ikoniske spir. Det oprindelige spir fra 1625 blev i 1775-77 erstattet med en ny konstruktion og herpå blev der sat tre forgyldte kugler og kroner. Den øverste del blev fundet i ruinerne og skal op igen, når Børsen over de kommende år bliver genopført. Den øverste del af spiret bærer præg af brandens varmegrader, men er ellers forbløffende intakt. Frem til nytår kan du se den i Københavns Museums permanente udstillinger i rummet, der har fået navn efter Børsen.

GRATIS ADGANG: Bogreception for BØRSEN af Anders Ravn Sørensen
Torsdag 19. september kl. 16

Kom med til bogreception på det nye pragtværk om Børsen, hvor forfatter og ph.d. i historie, Anders Ravn Sørensen, fortæller om sit arbejde med udgivelsen. Bogen giver et indblik i danmarkshistorien gennem 400 år og kæder personer og begivenheder sammen i en fortælling om brande, byldepest og ballade. Om gullaschbaroner, finanskrak og besættelse. Og om dragerne, der var Børsens ansigt udadtil og beskyttede mod ild og fjender. Lige indtil den skæbnesvangre morgen i 2024, hvor Børsen stod i flammer.
Ingen tilmelding, blot mød op. Få 20% rabat på BØRSEN på denne dag i museumsbutikken. Bogen udkommer på Gads Forlag.


Månedens fund: Ornament fra Børsens facade
Indtil mandag 30. september

I forbindelse med Børsbranden blev tusindvis af kunstgenstande og andre værdier reddet ud. En del af de bjergede mursten og jerndele bliver genanvendt, når Børsen bliver genopbygget. Men enkelte dele, fx et spiralformet ornament i sandsten (en volut) fra Børsens nordlige kvistfacade, er så medtagne, at de ikke kan genbruges. Ornamentet stammer formentlig fra den oprindelige børsbygning, opført 1618-24. Måneden ud kan du se det fine sandstensornament i Københavns Museums sal.

Besøg rummet ”Børsen” på Københavns Museum

Børsen er skabt af Christian 4. – Danmarks virkelystne renæssancekonge. Videnskab, kunst, krig og købmandskab er vigtige temaer i tiden, og de afspejles alle i kongens planer for hovedstaden. Gennem byplanlægningen viser herskeren sin magt og storhed. 1600-tallet er også en tid med mange krige og konflikter. Christian 4. bygger derfor et nyt forsvar rundt om byen med voldgrav, store jordvolde og fremskudte bastioner. I løbet af hans regeringstid vokser København til dobbelt størrelse. Få mere at vide om København på Christian 4.s tid i rummet ”Børsen” på Københavns Museum.

Bag om Børsen

Børsen blev opført i 1618-24 efter nederlandsk forbillede med kanaler på begge sider, hvor skibene kunne lægge til og en børsrampe, der førte varerne op på første sal. I de første mange år var Børsen et varehus, hvor københavnerne kunne købe luksusvarer som krydderier og te, men også bøger, tekstiler og madvarer fra hele verden. I 1800-tallet skiftede Børsen funktion fra varehus til centrum for handlen med aktier og værdipapirer. De seneste år har bygningen rummet kontorer og repræsentationslokaler for Dansk Erhverv.

Københavns Museum blev i 2024 kåret som Byens Bedste Museum

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Brian Mikkelsen får overrakt den genfundne del af fløjstangen af en vagtmester ved Børsen
Brian Mikkelsen får overrakt den genfundne del af fløjstangen af en vagtmester ved Børsen
Foto Dansk Erhverv
Download
Anders Ravn Sørensen
Anders Ravn Sørensen
Foto Simon Klein Knudsen
Download
Børsen set fra Slotspladsen af H. G. F. Holm,1837
Børsen set fra Slotspladsen af H. G. F. Holm,1837
Det Kgl. Bibliotek
Download
Forsiden af bogen BØRSEN fra Gads Forlag
Forsiden af bogen BØRSEN fra Gads Forlag
Gads Forlag
Download

Om Københavns Museum:

Besøg Københavns Museum og bliv klogere på hovedstadens historie. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden. Over pest og brande til nutidens Christiania. Se det 600 år gamle skibsvrag, et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe nøgle til Vesterport. Få overblik over byen på den nye interaktive bymodel. 

Stormgade 18
1555 København V

Åbent alle dage:
Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17

www.copenhagen.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum

De andres arbejdsliv: Kom med arkæologen, slagteren og hundeklipperen på job ifbm Golden Days28.8.2024 09:16:23 CEST | Pressemeddelelse

Har du en arkæolog i maven? Kom med arkæologerne på job og få selv fingrene ned i skidtet, Se udstillingen ”Min butik!” og få et enestående indblik i, hvad de laver i den gamle kaffebar, i hundesalonen, hos skrothandleren og mange flere – og hvilke tanker, butiks- og virksomhedsejerne gør sig om det. Tag også på byvandring i den præmierede Hvide og Brune Kødby, og hør om den kæmpe arbejdsplads, der var her før trendy caféer og restauranter holdt deres indtog. Også Københavns Museum huser en familieejet virksomhed i form af Café Spirrevippen, drevet af mor og søn. Nye afsnit af den populære podcastserie ”Se op!” fortæller om arkitekternes virke i hele København. Oplev alt dette, når Golden Days Festival 6.-22. september tager os med på arbejde i alle dets afskygninger. Måske det kan være med til at sætte dine egne joberfaringer i perspektiv 😊

Hvad skal du til Copenhagen Pride i næste uge? Kom til drag-banko, tag med på queer-byvandring og følg lydsporet på Københavns Museum7.8.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Har du nogen sinde oplevet ”Veninderne” fyre den af med drag-banko? Kender du Københavns historiske queer-steder? Under Copenhagen Pride 10.-18. august bidrager Københavns Museum med en række aktiviteter, der fortæller historien om mennesker, der levede uden for normen. Kom med til drag-banko, tag med på den offentlige queer-byvandring og følg pop-op lydsporet i museets permanente udstilling. Slap af mellem begivenhederne i vores Contemplation Zone i museets hyggelige café.

Hvad skal du til Copenhagen Pride? Kom til drag-banko, tag med på queer-byvandring og følg lydsporet på Københavns Museum25.7.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Har du nogen sinde oplevet ”Veninderne” fyre den af med drag-banko? Kender du Københavns historiske queer-steder? Under Copenhagen Pride 10.-18. august bidrager Københavns Museum med en række aktiviteter, der fortæller historien om mennesker, der levede uden for normen. Kom med til drag-banko, tag med på den offentlige queer-byvandring (eller book din egen private) og følg pop-op lydsporet i museets permanente udstilling. Slap af mellem begivenhederne i vores Contemplation Zone i museets hyggelige café.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye