CEPOS: Mere centralisering og gæld i EU er farligt for Danmark
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA.
"Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen.
“idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fokus på sikkerhed - det er tværtimod udfordringer, der skal løses i egen ret, selv om de vil hæmme den økonomiske vækst," siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Ifølge analysechefen vil idéerne om at svække enstemmighedskravene i EU og overgå til flere flertalsafstemninger medføre en øget centralisering og omfordeling fra relativt velfungerende lande som Danmark.
"Et af EUs alvorligste problemer er de svage offentlige finanser og manglen på efterlevelse af de fælles finanspolitiske regler i mange lande. Alligevel lægger rapporten op til at øge den fælles gældsætning, som ellers var en ekstraordinær foranstaltning under pandemien,” siger Otto Brøns-Petersen og fortsætter:
“Det vil også medføre en yderligere omfordeling fra lande som Danmark med sunde offentlige finanser til lande som Draghis hjemland, Italien. Det vil svække EU som sådan og skabe øget skepsis mod EU i de befolkninger, som har bragt deres offentlige økonomi på ret køl, ofte med betydelige omkostninger,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.
Nøgleord
Kontakter
Otto Brøns-PetersenAnalysechefCEPOS
Tlf:20928440otto@cepos.dkFølg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
Ny CEPOS-analyse: Hvor dygtige er skolerne i din kommune til at forbedre elevernes faglige niveau? Find svaret her15.10.2024 12:43:13 CEST | Pressemeddelelse
Hvor godt formår landets grundskoler at forbedre elevernes faglige niveau og resultater i forhold til deres socioøkonomiske baggrund? Det giver ny CEPOS-analyse svaret på
Ny CEPOS-analyse: Faglærte og folk med lange videregående uddannelser har lige lang tid på tilbagetrækningsordninger14.10.2024 08:13:55 CEST | Pressemeddelelse
Der er kun små forskelle i forventet antal år på tilbagetrækningsordninger mellem forskellige uddannelsesgrupper, men store forskelle mellem mænd og kvinder, viser ny CEPOS-analyse
CEPOS: Disse kommuner er bedst til at levere børnepasning for pengene13.10.2024 10:41:15 CEST | Pressemeddelelse
Mange kommuner kan forbedre deres dagtilbud betydeligt, uden at det går ud over kvaliteten af børnepasningen, viser ny CEPOS-analyse. Se, hvor din kommune ligger.
CEPOS: Sådan får politikerne sparket gang i produktivitetsvæksten9.10.2024 15:02:46 CEST | Pressemeddelelse
Produktivitetsvækst har siden 1979 været nøglen til at sikre vækst og velstand, viser ny beregning fra CEPOS. Men produtivitetsvæksten er voldsomt aftagende, og det er derfor afgørende, at politikerne laver reformer, der styrker den danske produktivitetsudvikling
CEPOS om Vismandsrapporten: Behov for mere fokus på reformer der øger produktiviteten8.10.2024 12:00:03 CEST | Pressemeddelelse
Jes Brinchmann, direktør i CEPOS, har følgende kommentarer til Vismandsrapporten efterår 2024
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum