Mindre plastikaffald og mere genbrug på hospitaler
Forskere fra Roskilde Universitet står i spidsen for stort projekt, som skal sænke forbruget af plastik og tekstil på hospitalerne i tre regioner.
Danmark har et højt forbrug af materialer og ressourcer pr. indbygger, og ifølge den internationale organisation Circle Economy Foundation ligger det højere end både det europæiske og det globale gennemsnit. En del af dette forbrug findes på hospitaler, hvor der er et stort uudnyttet potentiale for den grønne omstilling. Det skal et stort projekt, CircleHealth, nu være med til at ændre.
Projektet samler 11 partnere for at reducere tekstil- og plastikaffald og fremme genbrug på hospitalerne i tre ud af landets fem regioner og er en del af det store danske nationale partnerskab for plast og tekstiler i den cirkulære økonomi, Trace. Der deltager aktører fra hele værdikæden i projektet – lige fra producenter af plastikprodukter over indkøbsafdelinger til de læger og sygeplejersker, der bruger produkterne i hverdagen ude på hospitalsafdelingerne.
Kristian Syberg, som er lektor på Roskilde Universitet, står i spidsen for projektet sammen med Nikoline Oturai, som er postdoc. samme sted. Hun fastslår, at der er gode muligheder for at nedsætte forbruget af plastik på sundhedsområdet, hvor særligt produkter i engangsplast ses som en garant for hygiejne og patientsikkerhed.
”Produkter og værnemidler af engangsplast er historisk set et ret nyt koncept. Vi skal forsøge at stoppe op og genoverveje, om nogle af de nuværende rutiner kan rulles tilbage. Kan man for eksempel spare engangshandsker ved at vaske hænder som før i tiden. Man behøver faktisk ikke have handsker på, når man vender en patient i sengen,” siger Nikoline Oturai.
Hun oplever, at mange i sundhedspersonalet ønsker at mindske forbruget af plastik. Men i en travl hverdag kan det være svært at prioritere bæredygtighed og gøre op med plastikforbruget som en nem og hurtig løsning.
Hele værdikæden skal være med
I efteråret skal Nikoline Oturai lave interviews og observationer på udvalgte hospitaler i Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Midtjylland.
”Der kan blive forenklet nogle arbejdsgange på en positiv måde ved at arbejde sammen på tværs af afdelinger, hospitaler og regioner. Der er et rigtig stort reduktionspotentiale, hvis dette projekt formår at dele gode erfaringer, ” siger hun.
Hun peger på, at det er vigtigt at inddrage flere led i værdikæden for at få helheden med. For indkøbsafdelingerne kan godt købe produkter, som er genbrugelige eller genanvendelige, men hvis de medarbejdere, der bruger produkterne, ikke forstår, hvordan man skal sortere eller genbruge dem, så gør det ingen forskel:
”Typisk er det ”dem på gulvet” som ser udfordringerne klarest og har kvalificerede bud på løsninger, som vil kunne fungere i hverdagen. Personalet har travlt og fokuserer på deres kerneopgave, så det kan være svært at få alle med på vognen, hvis de ikke kan se fidusen. Men det vil CircleHealth komme i forkøbet ved at inddrage så mange som muligt,” siger Nikoline Oturai.
Nyt plastforskningscenter på RUC
Projektet bliver forankret på et nyt plastforskningscenter på Roskilde Universitet, Center for Interdisciplinary Plastic Research (CIPR). Centret åbner den 12. september og skal arbejde med plastproblematikker fra mange forskellige videnskabelige vinkler.
Kristian Syberg, Nikoline Oturai og deres kollegaer har et ønske om at arbejde endnu tættere sammen med hospitalspersonalet og håber, at de kan udvikle et kursus, der skal uddanne og organisere personalet til gøre op med overforbruget af engangsplast på hospitalerne.
(Artikel redigeret 11-09-24 klokken 09.40: Kilde tilføjet i første afsnit).
FAKTA om Projekt CircleHealth
- Projektet bygger på cirkulære principper: Reduktion, genbrug, livstidsforlængelse og genanvendelse af produkter og ressourcer.
- Der er især fokus på tre produkter: Den hvide hospitalsuniform i tekstil, eksaminationshandsker i engangsplast og flamingo-emballagekasser.
- Deltagerne i projektet er: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland/CFSH, ABENA, BEWI, Midtvask, DTU, AAU, RUC, Designskolen Kolding, Gate21.
- Projektet er et Innomission-projekt under Trace og er støttet af Innovationsfonden. Det løber frem til udgangen af 2026.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Roskilde Universitet skal være med til at udvikle Femern Bælt-Dannelsesregion1.10.2024 05:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dannelsesnetværk med RUC som deltager skal sikre igangsætning af nye tværfaglige dansk-tyske projekter i grænseregionen. Målet er at etablere nye tværfaglige indsatser, der kan støtte arbejdsmarkedets udvikling i området.
Vinder af national undervisningspris 2024: ”Undervisning var det mest angst-provokerende, jeg kunne forestille mig”23.9.2024 08:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Cand.psych. og lektor i socialpsykologi Sofie Pedersen fra Roskilde Universitet bliver hædret som en af landets dygtigste undervisere af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Årets æresalumne gør ligestilling konkret18.9.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ligestillingsområdet bærer præg af meget debat og for lidt handling. Det mener Nina Groes, der modtager årets æresalumnepris fra Roskilde Universitet. Hun fremhæver RUC for at have formet hendes evner til at analysere og omsætte metoder til at skabe konkret forandring.
Modtager af årets forskningsformidlingspris: ”Jeg har altid været dybt fascineret af naturen”15.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets modtager af Roskilde Universitets forskningsformidlingspris er professor (MSO) Karen Angeliki Krogfelt fra Institut for Naturvidenskab og Miljø.
Ny forskning: Luftforurening og trafikstøj øger risikoen for infertilitet5.9.2024 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk studie fra Roskilde Universitet afslører en klar sammenhæng mellem luftforurening, vejstøj og risikoen for infertilitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum