Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

En halv milliard til vedligehold af idrætsanlæg og undersøgelse af OL: Sådan prioriteres kulturen og fritidslivet i budget for København

Del

Politikere på Københavns Rådhus har landet en budgetaftale, der både prioriterer kulturen og idrætten.

Der er indgået aftale om hovedstadens budget for 2025.
Der er indgået aftale om hovedstadens budget for 2025.

Det skal være slut med lappeløsninger og pludselige nedlukninger af idrætsanlæg og kulturhuse. København går videre med drømmescenariet om et muligt bud på OL, og så er der afsat midler til at planlægge og forberede en lokalplan for hele udviklingen af ’Idrætsbyen’ i og omkring Valby Idrætspark.

Politikerne bag den nye budgetaftale i Københavns Kommune har landet en aftale, der både prioriterer idrætten og kulturen.

Den helt store investering på kultur- og fritidsområdet er en halv milliard til en model, der skal sikre, at kommunens mange kultur- og idrætsfaciliteter vedligeholdes løbende og i bedre tid.

Det inkluderer blandt andet badeanlæg, biblioteker, idrætsanlæg, museer og kulturhuse.

”Det kan lyde kedeligt, men jeg er virkelig glad for, at vi sikrer en halv milliard til en fast vedligeholdelsesplan for byens idrætsanlæg og kulturhuse, så vi undgår lange nedlukninger af vores haller og baner i fremtiden. Det er både økonomisk og klimamæssigt mere ansvarligt – og det betyder færre gener for borgerne,” siger Mia Nyegaard.

Som en del af modellen er der også afsat midler til at udskifte tre nedslidte kunstgræsbaner i Ryparkens Idrætsanlæg, Nørrebroparken og Sundby Idrætspark allerede til næste år.

Muligt OL til København?

Blandt de andre overskrifter på kultur- og fritidsområdet er en forundersøgelse af et muligt bud på både Ungdoms OL og et værtskab for et OL på den lange bane.

”For et par år siden lancerede jeg visionen om at få det mindste og mest bæredygtige OL nogensinde til Danmark. Nu går vi videre med at undersøge, hvad det vil kræve, og det bliver virkelig spændende at følge”, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

I Valby bliver der også et spændende projekt at følge.

Som en del af budgettet er der nemlig afsat penge til at udarbejde af en lokalplan og realisere udviklingsplanen af den såkaldte Idrætsby i og omkring Valby Idrætspark med opgraderede idrætsfaciliteter, boliger og erhverv.

Og allerede til næste år vil planlægningen af en ny tribune med klubhusfunktioner i Valby Idrætspark gå i gang.

Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Her er de vigtigste investeringer på kultur og fritidsområdet:

  • En halv milliard til idrætsanlæg og kulturhuse
    For at imødekomme vedligeholdelsesefterslæbet på kommunens badeanlæg, biblioteker, idrætsanlæg, museer og kulturhuse bliver der afsat mere end en halv milliard til planlagt vedligehold og genopretning.

  • Muligt OL til København
    Der bliver afsat 0,5 mio. kr. til en forundersøgelse af afholdelse af OL og et egentligt bud på Ungdoms OL i København.

  • Idrætsbyen i Valby bliver til virkelighed
    Over de næste fem år bliver der afsat 24,2 mio. kr. til en planlægningsbevilling til lokalplan og realisering af den kommende Idrætsby i Valby med opgraderede idrætsfaciliteter, boliger og erhverv. Derudover er der afsat 5,2 mio. kr. til planlægningen af en ny tribune med klubhusfunktioner.

  • Pilotprojekt med fri badning i udvalgte områder af havnen
    Der bliver afsat 1,7 mio. kr. til at gennemføre to pilotprojekter med fri badning i Teglværkshavnen og Nordbassin ved Sandkaj. Ambitionen er, at den sydlige del af havnen, mellem Slusen og Langebro, på sigt skal udvikles som én stor rekreativ blå zone.

  • Bedre forhold for boliglejere
    Der afsættes over fire år årligt 3,5 mio. kr. til at fortsætte bevillingen til at nedbringe sagspukler og sagsbehandlingstid i Huslejenævnene.

  • Natteværter gør byen tryg
    I 2025 fortsætter ordningen med københavnske natteværter med en bevilling på 2,3 mio. kr. Natteværterne er med til at dæmpe gemytterne og nedbringe gener fra nattelivet. Deres opgaver justeres løbende, så de tilpasses nye udfordringer i nattelivet.

  • Tilskud til LGBT+ Medborgerhus
    Der bliver over fire år afsat 1,1 mio. kr. årligt til LGBT+ Medborgerhuset i København, der åbnede i 2023. Pengene skal både gå til en frivilligkoordinator, husleje og aktivitetsudgifter.

  • Fokus på børn og bevægelse
    Over tre år bliver der afsat 2,1 mio. kr. årligt til projektet High Five under BørneBasketFonden. Et initiativ, der giver smagsprøver på en ny sportsgren ude på skolerne. Pengene skal både gå til bevægelsesforløb og til opstart af lokale foreningstilbud.

  • Succesfuld ordning målrettet socialt udsatte forsætter og udvides
    En socialfaglig relationsmedarbejder har de seneste år haft succes med at inkludere socialt udsatte på og omkring Vesterbro Bibliotek. Nu udvides ordningen til Nørrebro med en samlet årlig bevilling på 2,2 mio. kr. over fire år.

  • Flere socialt udsatte børn og unge skal være en del af kultur- og fritidslivet
    Gennem flere år har den succesfulde ordning ’Aktive Børn I Forening’ hjulpet små børn fra udsatte boligområder ind i foreningslivet. Nu bliver ordningen med en årlig bevilling på 1,4 mio. kr. over fire år udvidet ’Aktive Børn I Forening’ -KLUB, der skal hjælpe børn og unge i 4.-9. klasse fra udsatte boligområder til at deltage i kultur- og fritidsaktiviteter.

  • Pulje til unge kulturskabere forlænges
    Der afsættes over fire år årligt 0,9 mio. kr. til Snabslanten, der støtter den selvorganiserede ungdomskultur med tilskud til kulturprojekter på op til 10.000 kr. pr. projekt.

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen(modtager ikke SMS)

Tlf:3366 2345

Links

Om Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye