Verdo fejrer 150-års jubilæum for vandforsyningen i Randers
I år er det 150 år siden, at de offentlige brønde i Randers blev erstattet med et af Danmarks første vandværker, og det skal fejres, lyder det fra Verdo, der nu inviterer alle til åbent vandværk.
Rent vand er og har igennem tiderne været den ubetinget vigtigste ressource for mennesket. Det rene vand er vitalt for folkesundheden, og historien viser, hvor vigtig en god vandforsyning har været for udviklingen af bysamfund lige fra Rom til Randers.
I Randers går vandforsyningens – og dermed også Verdo’s – historie helt tilbage til etableringen af Oust Mølle Vandværk i 1874. Fødselsdagen bliver markeret med reception og åbent hus med aktiviteter for store og små på Vilstrup Vandværk.
Der er lagt op til en festlig dag for hele familien, hvor man kan smage på vand fra forskellige jordlag og få et sjældent kig indenfor på vandværket.
Der bliver mulighed for at nyde omgivelserne i Randers Sønderskov og høre om træernes betydning for beskyttelsen af vores drikkevand. Man kan også høre om planerne for den fremtidige vandforsyning i Randers, mens man nyder en gratis pølse fra pølsevognen.
Arrangementet finder sted søndag d. 15. september kl. 10-13 på Vilstrupvej 29 i Randers.
Verdo Vand indvinder årligt ca. 2,5 mio. m3 vand og dækker ca. 50 procent af vandforsyningen i Randers Kommune.
Da morgenturen til brønden blev erstattet med en vandhane
Det var en mindre revolution, da borgerne i Randers i 1874 for første gang kunne åbne for vandhanen i deres eget hjem. Med ét var det slut med trængslen ved de offentlige brønde i byen, når der skulle bruges vand til morgentoilette og morgenmad. Nu kom vandet i stedet fra det nye Oust Mølle Vandværk.
Vandforsyningen i Randers var en af de første i Danmark. Enkelte andre byer som København, Odense og Aalborg havde etableret vandværker, men erfaringerne var endnu sparsomme, og det var svært at finde ud af, hvor vandet skulle komme fra, og hvordan det skulle transporteres ind i de randrusianske hjem.
Var der overhovedet nok vand ved Oust Mølle? Indbyggertallet i Randers havde trods alt lige rundet 11.000 indbyggere. Og måske var det faktisk bedre med vand fra Gudenåen? Der blevet lavet utallige undersøgelser, men efter årtiers tilløb endte byrådet med at beslutte, at der skulle etableres et vandværk ved Oust Mølledam. Det skyldtes ikke mindst vandets fine kvalitet og de gode anbefalinger fra lægerne.
Dermed var vejen banet for byens første vandværk med hele seks drikkevandsboringer. Fra start var tilslutningen enorm med 701 af byens 771 ejendomme, der var tilmeldt vandforsyningen.
På vandværket blev vandet pumpet op med dampmaskiner, som var bemandet med en maskinmester og flere fyrbødere.
På de enkelte ejendomme blev drikkevandet leveret som en kommunal såkaldt ”hushane”. Her kunne ejendommenes beboere så hente vand til deres eget forbrug.
Det var nye tider. Den daglige tur til vandpumperne ved Svane Apoteket og de andre offentlige brønde var blevet til historie. Få år senere blev brøndene lukket ned alt imens den nye vandforsyning udviklede sig og fortsatte med at sætte nye spor i bybilledet. For eksempel det Gamle Vandtårn på Hobrovej, som blev taget i brug i december 1905. Vandtårnet som i dag er taget ud af drift, kan stadig ses, når man kører langs landevejen i den nordlige del af byen.
Vand var der nok af, men så kom forureningen
Selvom udviklingen af Randers by flere gange har presset Oust Mølle til det yderste, blev bekymringerne, om der var vand nok, hver gang gjort til skamme.
I næsten 80 år stod Oust Mølle som byens store vandværk. Rundt omkring i landsbyerne piblede det frem med mindre vandværker, men det var først i 1960’erne og 70’erne, at de nye større vandværker i Bunkedal, Østrup Skov og Vilstrup kom til.
Det var også på det tidspunkt, at Oust Mølle første gang blev ramt af forurening. Det førte til lukning af de oprindelige boringer, og åbning af 10 nye boringer, som grundvandet den dag i dag hentes op fra.
Så længe det varer. For selvom drikkevandet i dag lever op til alle kvalitetskravene, viser undersøgelser, at der vil blive udfordringer med kvaliteten på den lange bane. Det skyldes dels baggrundsforureningen fra byen, der i årenes løb er vokset, og dels brugen af pesticider og nitrat i det konventionelle landbrug.
Verdo, der driver vandværket, er derfor i gang med at finde nye kilder til indvinding af vand, så det bliver muligt at lave en kontrolleret flytning og udfase Oust Mølle i tide. Dermed vil det gamle vandværk, hvor en ny æra begyndte for 150 år siden, snart selv være historie, - men det vil altid blive husket for at have leveret noget af det bedste vand i den fineste kvalitet i Danmark.
Kontakter
Bjørn OlsenPresseansvarlig
Tlf:+45 24 69 14 13bjol@verdo.comBilleder
Om Verdo Holding
Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger. Verdo er et formålsdrevet andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.
Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Verdo’s CEO får nyt job og vender tilbage til logistikbranchen13.12.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 5 år som CEO i energikoncernen Verdo har Jakob Flyvbjerg Christensen opsagt sin stilling og fratræder med udgangen af maj 2025. Senest pr. 1. juni 2025 vil han være at finde som ny CEO hos Danske Fragtmænd.
Verdo indvier fjernvarmeledning til Stevnstrup6.12.2024 11:10:00 CET | Pressemeddelelse
Borgerne i Stevnstrup får nu varme direkte fra kraftvarmeværket på Randers Havn. Fredag kunne Verdo indvie den nye hovedledning, der forbinder Stevnstrup med resten af varmenettet i Randers.
Jagten på en ny kildeplads er gået ind: Verdo går under jorden med 70 meter dyb boring26.11.2024 10:45:07 CET | Pressemeddelelse
Forbipasserende på Vestrupvej i det nordlige Randers mellem Lem og Gimming får i disse uger en ekstra oplevelse med på vejen. Verdo har indledt arbejdet med at finde en ny kildeplads, som skal erstatte byens nuværende største kildeplads til indvinding af drikkevand.
Verdo får nye kunder efter test af elselskaber29.10.2024 12:55:00 CET | Pressemeddelelse
Torsdag i sidste uge offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk en test af 55 danske elselskaber, og allerede samme dag oplevede energikoncernen Verdo stor travlhed på telefonerne. Flere kunder fra nogle af de selskaber, der havde klaret sig dårligt i testen, ønskede at skifte til den randrusianske energikoncern – og gerne med det samme.
Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge28.10.2024 11:50:00 CET | Pressemeddelelse
En ny strategi skal være med til at fremtidssikre det rene drikkevand i Randers. Efter årtier, hvor grundvandet er blevet udsat for vedvarende forurening, kræver det en ekstra indsats at sikre, at der også er nok rent vand i fremtiden, lyder det fra Peter Nordahn, som til daglig er chef for vandforsyningen hos Verdo.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum