Mere grøn boligrotation på vej til landdistrikterne
Landsbyer skal have flere seniorvenlige boliger og der skal fokus på energirenovering af de ældre huse. Det er målet med et fælles projekt, som Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd står bag, og som nu udrulles foreløbig til seks nye landsbyer.
Seks nye landsbyer skal forsøge at etablere flere seniorvenlige boliger og sætte fokus på energirenovering af byens ældre huse: Durup i Skive Kommune, Vorgod-Barde og Faster-Astrup i Ringkøbing-Skjern Kommune, St. Darum i Esbjerg Kommune, Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune og Vester Åby i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det sker som en del af projektsamarbejdet Grøn Boligrotation i Landdistrikterne mellem Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd, som løber frem til 2026.
- Jeg er meget glad for, at vi kan fortsætte det vigtige arbejde med at skabe boligrotation i de mindre landsbyer. For alt for mange seniorer hænger fast i for store og krævende boliger, hvor efterslæbet i forhold til energirenovering bliver større for hvert år, der går. Seniorerne har brug for et godt alternativ lokalt, så de kan blive i det lokalområde, de kender, samtidig med at nye beboere, eksempelvis børnefamilier, kan flytte til og bidrage til landsbyens videre udvikling, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Demografien er under forandring i landdistrikterne. Frem mod 2030 vil der bo 48.000 flere over 65 år i landkommunerne, ligesom andelen af enlige er stigende. Derfor er der akut behov for et bredere boligudbud i de mindre landsbyer, som passer til efterspørgslen. En løbende rotation på boligmarkedet er desuden med til at forbedre ejendommenes energistandarder, da en ny ejer ofte vil lave energiforbedrende tiltag. Derfor rummer samarbejdet et skærpet fokus på energirenovering af landsbyernes ældre huse.
Forenet Kredit, der er med i projektet sammen med Landdistrikternes Fællesråd, er foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Vi er meget interesserede i at understøtte det gode liv på landet. Nu har vi lavet en god værktøjskasse i regi af projektet om Grøn Boligrotation, og nu skal vi simpelthen ud over stepperne, og have det her fantastisk brugbare værktøj udbredt til så mange som muligt. Og så ser vi også en virkelig god mulighed for også at få skabt nogle mere energivenlige boliger, og få det gjort mere håndgribeligt, hvordan vi kan understøtte energiforbedring af huse på landet,” siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit.
Projekt Grøn Boligrotation i Landdistrikterne blev første gang lanceret i 2023. Indtil videre har landsbyerne Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune indgået som en del projektet. De har blandt andet bidraget med at målrette anbefalinger til andre landsbyer, der drømmer om at skabe en borgerdrevet grøn boligrotation. Det er netop de anbefalinger, som de foreløbig seks nye landsbyer vil nyde gavn af. I forsommeren 2025 vil projektet blive udvidet med endnu en håndfuld landsbyer.
Læs mere om projekt Grøn Boligrotation på Landdistrikternes Fællesråds hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkNikoline JakobsenAntropolog og projektlederLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850125nik@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Regional udvikling hører hjemme hos regionerne3.10.2024 08:42:07 CEST | Pressemeddelelse
I skrivende stund forhandler regeringen og Folketingets partier om den omfattende sundhedsreform, hvor et af elementerne er at finde 0,2 mia. kr. ved at fjerne regionernes opgaver indenfor regional udvikling. Landdistrikternes Fællesråd kalder det helt skævt og frygter, at det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder.
Presseinvitation: Hør eksperternes bud på, hvordan frivillighed og civilsamfund kan styrke landdistrikterne26.9.2024 10:02:12 CEST | Presseinvitation
På Landdistriktsforskningens Dag stiller forskere og fagfolk skarpt på, hvilken betydning civile kræfter har for landdistrikterne, og hvordan vi måske kan blive bedre til at styrke frivillige initiativer indenfor sundhed og velfærd.
Landdistrikter: Sådan kan den grønne omstilling bidrage til lokal udvikling25.9.2024 09:22:10 CEST | Pressemeddelelse
Nye vedvarende energiprojekter står i kø, men samtidig har mange lokalsamfund nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker. I en ny guide vil Landdistrikternes Fællesråd inspirere borgere og kommuner til, hvordan den grønne omstilling kan skabe mere værdi lokalt.
Landdistrikter: Glæde over flere læger og mere nærhed, men også bekymring omkring struktur og realisering18.9.2024 13:59:07 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop fremlagt sit sundhedsudspil, som skal sætte den politiske retning for, hvordan der sikres mere nærhed i sundhed, og et land i bedre geografisk balance. Udspillet rummer gode elementer som en bedre og mere retfærdig fordeling af flere almen praksis læger, flere uddannelsespladser på medicinstudiet uden for de største byer og oprettelsen af 17 regionale sundhedsråd, men bekymringen omkring ændret regionstruktur og realiseringen af udspillet fylder meget hos Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Kommunernes udligningssystem splitter Danmark i et A- og B-hold18.9.2024 10:10:59 CEST | Pressemeddelelse
I store dele af landet kæmper økonomisk pressede kommuner med at få næste års budgetter til at hænge sammen som følge af et skævt tilskuds- og udligningssystem. Det forlyder, at regeringen vil lave en ny udligningsreform i 2028. Det møder opbakning fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer, men løsningen er nødt til at komme langt før.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum