HOFOR bruger overskudsvarmen fra fjernkølingen til din radiator
Det varme bad og varmen i radiatoren kommer for 3.000 københavnske boliger fremover fra en innovativ varmepumpe. Varmepumpen udnytter overskudsvarmen fra produktionen af fjernkøling og sender varme ud til københavnere. Det er den første af en milliardinvestering på ti store varmepumper, som HOFOR planlægger for at udnytte grøn strøm fra sol- og vindenergi.

Det varme bad og varmen i radiatoren i godt 3.000 københavnske boliger bliver nu lavet på overskudsvarmen fra produktionen af fjernkøling. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har fået etableret en innovativ varmepumpe for at udnytte overskudsvarmen fra virksomhedens produktion af fjernkøling på samme adresse.
”Vi udnytter overskudsvarmen fra vores fjernkølingsanlæg. Ligesom et almindeligt køleskab, der bliver varmt bagpå, så laver vores fjernkølingsanlæg også overskudsvarme, og vi har derfor etableret denne varmepumpe til at udnytte den varme, der ellers blot ville gå til spilde”, siger Gorm Elikofer, direktør for Energi i HOFOR.
Den første af ti store varmepumper
Gorm Elikofer er begejstret over den nye varmepumpe og kalder den en milepæl. Den er nemlig den første af ti store varmepumper, som HOFOR planlægger at sætte op i hovedstadsområdet de kommende år for at udnytte grøn strøm fra sol- og vindenergi til varme til københavnerne. Det er en del af en ambitiøs plan om at investere i el-baseret varme til københavnerne for mellem tre og fem milliarder kroner.
”Vi vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling, og med disse store varmepumper, som vi desuden supplerer med elkedler, så kan vi udnytte grøn strøm fra sol- og vindenergi. Vi forventer at kunne reducere brugen af biomasse med op til 30-35 procent. Ligesom vi også kan reducere brugen af fossile brændsler som gas og olie,” siger Gorm Elikofer.
Moderne varmepumpe i historiske rammer
Varmepumpen er placeret i en ikonisk gammel bygning, som alle - der bor og færdes i København – kender. Den mere end 125 år gamle bygning ligger på hjørnet af Tietgensgade og Bernstorffsgade tæt ved Københavns Hovedbanegård og Tivoli. Den røde murstensbygning var oprindeligt en elforsyningsbygning, som forsynede København med strøm bl.a. til sporvognene. Lyset i tårnet skulle dengang vise, at elektriciteten var kommet til København. Elforsyningen er for længst flyttet, men lyst brænder fortsat. I dag forsyner HOFORs bygning hovedstaden med fjernkøling og fjernvarme.
”For os er det vigtigt at tænke i kloge kvadratmeter. Altså at vi udnytter pladsen bedst muligt i en storby, hvor plads generelt er en mangelvare. Vi har taget rigtig mange hensyn for, at det kunne lade sig gøre. Under denne seneste ombygning valgte vi at pille de originale, brune klinker nænsomt ned og sætte dem op igen for at bevare bygningens identitet. Nu, hvor vi skulle have det nye anlæg ind, blev vi nødt til at lave et større Tetris-arbejde for at få dem ind i den gamle bygning. Men det tager vi med, for vi synes, at det er vigtigt at bevare bygninger som denne”, siger Gorm Elikofer.
At der tages så stort hensyn til bygningens originale detaljer skyldes, at bygningen er erklæret bevaringsværdig og desuden tegnet af stadsarkitekten Ludvig Fenger, som var ophavsmand til en lang stribe af flotte, bevaringsværdige bygninger bl.a. Københavns Hovedbrandstation, Øksnehallen og Østre Elektricitetsværk. Østre Elektricitetsværk er i dag HOFORs reserve-varmecentral.
Flere varmepumper på vej
Den næste varmepumpe i rækken er en spildevandsvarmepumpe ved Kløvermarken på Amager, som er fem gange større end den i Tietgensgade. Derudover kommer der en havvandsvarmepumpe i Kranparken i Nordhavn, som er fire gange større end varmepumpen i Tietgensgade.
Kontakter
Lene SolskovHOFOR Kommunikation
Tlf:27952116lensol@hofor.dkBilleder



Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.600 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Trods vindmølletørke: HOFOR-vindmøller klar til at levere strøm i Nordjylland2.5.2025 15:16:40 CEST | Pressemeddelelse
Bjørnstrup Vindmøllepark i Vesthimmerlands Kommune står nu klar til at levere strøm svarende til 20.000 husstandes forbrug. HOFOR står bag de seks møller, som bidrager væsentligt til den grønne omstilling i Danmark. Branchen tilsluttede sidste år 12 møller til elnettet – og året før blot en.
Trods vindmølletørke: HOFOR-vindmøller klar til at levere strøm i Nordjylland2.5.2025 15:06:09 CEST | Pressemeddelelse
Bjørnstrup Vindmøllepark i Vesthimmerlands Kommune står nu klar til at levere strøm svarende til 20.000 husstandes forbrug. HOFOR står bag de seks møller, som bidrager væsentligt til den grønne omstilling i Danmark. Branchen tilsluttede sidste år 12 møller til elnettet – og året før blot en.
Ny direktør i spidsen for vand, spildevand og klimasikring i hovedstadsområdet29.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Rebekka Nymark er ny direktør for vand og spildevand i HOFOR, og får dermed ansvaret for en helt central infrastruktur i byen – en rolle der ikke er helt uvant, da hun forlader en stilling som direktør i Metroselskabet I/S.
HOFOR havde et højt investeringsniveau i 20247.4.2025 12:55:59 CEST | Pressemeddelelse
Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, har netop publiceret årets resultat i virksomhedens årsrapport for 2024. HOFOR investerede for 3,1 mia. kr. og afsluttede en række vigtige anlægsprojekter i det forgange år.
Nyt anlæg sikrer varme stuer, når Svanemølleværket slukker2.4.2025 13:42:12 CEST | Pressemeddelelse
Når et nyt teknisk museum rykker ind i Svanemølleværket, mister hovedstaden et vigtigt varmeværk. Derfor planlægger HOFOR en ny og moderne energicentral på nabogrunden. Den skal sikre varmen for alle, reducere CO2-udledningen og spille arkitektonisk sammen med de historiske rammer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum