Cabi

Direktør: Finanslovsudspil risikerer at fastholde udsatte i arbejdsløshed

Del

Regeringen vil spare 1000 administrative arbejdspladser i staten og prioritere den nære velfærd. I den manøvre står Cabi til at miste en stor del af sin offentlige bevilling. Ifølge økonomiprofessor Nina Smith og direktør Mette Rønnau er den beskæring ikke gennemtænkt.

Cabis direktør, Mette Rønnau,
"Cabis medarbejdere hjælper ledere og direktører med at finde konkrete muligheder for, at de kan inkludere psykisk sårbare og andre udsatte ledige på arbejdspladsen. Det kan vi ikke uden finanslovsbevillingen”, siger Mette Rønnau, direktør i Cabi.

Cabis medarbejdere er hver dag på gulvet ude hos virksomheder, organisationer, erhvervsråd og bestyrelser og hjælper dem, så de kan ansætte udsatte ledige og inkludere dem i arbejdsstyrken og samfundets fællesskab.

Det har intet med statslig administration at gøre.

Alligevel er det med henvisning til et ønske om at skære 1000 administrative arbejdspladser i staten, at Cabi i regeringens udspil til finansloven står til at miste sin faste, offentlige bevilling på knapt 10 mio. kr. årligt allerede fra årsskiftet.

Det må være en misforståelse

Det er positivt, at regeringen vil flytte penge fra administration og ud til den nære velfærd.

Men at fjerne Cabis bevilling på finansloven er i stedet en amputering af nær velfærd. Det vil begrænse muligheden for, at mennesker med handicap og sociale udfordringer kommer ind og bidrager på arbejdspladserne, i en situation, hvor der mangler arbejdskraft herfra og langt ind i fremtiden.

Cabis direktør, Mette Rønnau er uforstående overfor udspillet.

”Ingen kan have interesse i, at en organisation, der løfter ledige ud af offentlig forsørgelse, bliver amputeret. Det er jo en del af vores velfærd”, tilføjer Mette Rønnau.

Cabi har medvirket til, at mindst 8.800 udsatte ledige er blevet en del af arbejdsmarkedet inden for de seneste tre år. Det viser den seneste eksterne evaluering.

”Det er resultatet af, at vi står ude ved ledere og direktører og finder konkrete muligheder for, at de kan rumme psykisk sårbare unge og andre udsatte ledige. Det kan vi ikke uden finanslovsbevillingen”, tilføjer Mette Rønnau.

Dermed ender spareøvelsen med at blive en udgift for samfundet, vurderer hun.

Nina Smith: Det er uhensigtsmæssigt at skære i bevillingen

Også Nina Smith, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og bestyrelsesmedlem i Cabi, er kritisk overfor forslaget om at sløjfe Cabis bevilling på finansloven:

”Det virker ikke gennemtænkt. Når vi ved, at den samfundsmæssige værdiskabelse for hver ledige, der opnår 25 timers beskæftigelse er godt og vel 300.000 kr. årligt, er grundbevillingen til Cabis indsats godt givet ud.”

”Vi står i en tid, hvor virksomheder leder med lys og lygte efter arbejdskraft og hvor der er brug for, at virksomheder og civilsamfund i langt højere grad spiller en central rolle i at inkludere borgere fra kanten af arbejdsmarkedet i samfundets fællesskab. Det kan Cabi, og der er ikke andre i Danmark, der løfter præcis den vigtige samfundsmæssige opgave, som Cabi løfter i dag. Derfor er det mildest talt uhensigtsmæssigt at skære i deres bevilling”, udtaler Nina Smith.

Med finanslovsudspillet står Cabi til at miste sin faste bevilling allerede fra årsskiftet.

Fakta:

Hos Cabi henter virksomheder og kommuner konkret hjælp og sparring til at inkludere ledige med udfordringer i arbejdsstyrken.

Det er med til at løfte ledige ud af offentlig forsørgelse og forsyne arbejdspladserne med værdifuld arbejdskraft.

Cabi er en nonprofitorganisation, der delvist er drevet af offentlige midler. Bevillingen på finansloven udgør det økonomiske fundament i Cabi.

Cabi har 35 medarbejdere.

Kontakter

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse

I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye