Elproduktion skal også være uafhængig af vind og vejr
Eksisterende kraftvarmeanlæg er billigste vej til at sikre fortsat høj forsyningssikkerhed i elsystemet. Det viser ny analyse, hvor Dansk Fjernvarme ser på omkostningerne ved at matche det kraftigt stigende behov for regulerbar elproduktion.
Andelen af elproduktionen i Danmark fra brændselsfrie energikilder, såsom vind og sol er stødt stigende. I juni i år kunne Energistyrelsen således fortælle, at andelen af elektricitet, der produceres af vind, sol og andre brændselsfrie energikilder, er steget fra 60 pct. i 2022 til 68 pct. i 2023.
Udfordringen ved omstillingen til et energisystem baseret på mere vind og sol er, at der vil være tidspunkter, hvor produktionen af el ikke matcher behovet – fx når vinden er væk eller solen gemmer sig bag skyer. Så er der brug for anlæg, der kan levere vejruafhængig og regulérbar kapacitet til elsystemet.
Dansk Fjernvarme viser i en analyse, at effekttilstrækkeligheden – at der kan produceres så meget, som der efterspørges – billigst muligt kan sikres ved at bevare de eksisterende kraftvarmeanlæg i forhold til at bygge nye elproducerende anlæg.
- De nuværende rammebetingelser betyder, at en stor del af de eksisterende kraftvarmeanlæg står til at blive skrottet i de kommende år – og for en række anlæg er beslutningen endda nært forestående. I Dansk Fjernvarme mener vi, at det er tiden til at sikre de eksisterende kraftvarmeanlæg, og det skal ske nu, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Bettina Vester.
- Der er brug for hurtig politisk handling. Når først et anlæg er taget ned for at blive skrottet, er det ude permanent, slår Bettina Vester videre fast.
Opfordringen fra Dansk Fjernvarme om at bibeholde den nuværende elkapacitet på kraftvarmeanlæggene er ikke af nyere dato, men er blevet både gentaget og underbygget ad flere omgange.
Stillingtagen haster
Når opfordringen bliver gentaget nu, skyldes det bl.a., at kapacitetsmekanismer måske først kan blive introduceret i Danmark i løbet af en årrække. I mellemtiden vil mange af de nuværende og eksisterede anlæg være lukket, som der er lagt op til at ske nu.
- Derfor er det et vigtigt budskab fra Dansk Fjernvarme, at man allerede nu politisk tager stilling til, at der skal findes løsninger, der kan sikre det økonomiske grundlag for fortsat drift af de eksisterende kraftvarmeanlæg. Alternativet er, at vi om få år kan stå med en udtalt mangel på elkapacitet med flere og hyppigere udfald af strøm, siger Bettina Vester.
Konkret anbefaler Dansk Fjernvarme at fremskynde en økonomisk ordning, som er målrettet levetidsforlængelse af eksisterende anlæg med henblik på at understøtte forsyningssikkerheden.
Samtidig er det også nødvendigt, at der snarest muligt tages fat på en undersøgelse af, hvilke typer af mekanismer, der skal tages i anvendelse til bevarelse af regulerbar elproduktion.
- En troværdig og konkret udmelding om, at kapacitetsmekanismer forventes at blive indført kan i sig selv bidrage til at modvirke skrotningsplanerne på kort sigt, lyder det fra Bettina Vester, der samtidig understreger, at Dansk Fjernvarme forventer at bidrage til denne undersøgelse.
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk
Chefkonsulent Bettina Vester, tlf. +45 29 81 88 46
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Om Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for cirka 350 forsyningsselskaber, der leverer 99,99 procent af fjernvarmen i Danmark og forsyner omkring 70 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Dansk Fjernvarmes medlemmer er desuden affaldsenergianlæg og kraftvarmeværker, der står for den samlede danske termiske elproduktion.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Standardhuset er forældet: Så lidt varme bruger en gennemsnitlig husholdning med fjernvarme23.9.2024 10:13:52 CEST | Pressemeddelelse
I over 40 år har et ’standardhus’ været defineret som et hus på 130 m2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh om året. Ny omfattende undersøgelse viser, at virkeligheden for længst er løbet fra den forældede definition og at konsekvenserne ved at forblive i fortidens tal er omfattende.
Elektrificeringen tager fart i fjernvarmen20.9.2024 10:35:55 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse over elektrificering i fjernvarmen viser, at varmepumper og elkedler fylder markant mere end for blot få siden. Det vækker glæde i forsyningsselskabernes brancheforening, der samtidig understreger nødvendigheden af, at selskaberne fastholder fokus på forsyningssikkerhed.
Tillykke med de nye ministerier og til den kommende kommissær28.8.2024 13:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Fra de danske forsyningsselskaber er der glæde over udsigten til de nye ministerier og ikke mindst den kommende EU Kommissær. Rokaden bør give anledning til styrket grønt fokus
Fjernvarmen byder ny tænketank velkommen26.8.2024 09:02:12 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarmes tænketank Grøn Energi bliver i dag til Tænketanken Brundtland, der skal favne hele den brede forsyningssektor. Et vigtigt tiltag i en vigtig tid, mener fjernvarmeselskabernes brancheorganisation.
Gode pointer fra Klimarådet i ny analyse14.8.2024 14:15:28 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme er enig med Klimarådet, som mener, der ingen grund er til at lette trykket på speederen mod klimaneutralitet: Der skal mere fart på både gasudfasning og CCUS.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum