Agria Dyreforsikring

Danskernes lortevaner gør hunde syge

Del

Er du en af de hundeejere, der ikke samler din hunds efterladenskaber op, så bidrager du til et øget smittepres, der i værste fald kan slå en anden hund ihjel, understreger dyrlæge: En undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler deres hunds efterladenskaber op, mens 4 procent aldrig gør det. 

En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler op efter deres hund, mens 4 procent aldrig gør det. Dette står i kontrast til Storbritannien, hvor hele 94 procent af hundeejerne altid samler op.
En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler op efter deres hund, mens 4 procent aldrig gør det. Dette står i kontrast til Storbritannien, hvor hele 94 procent af hundeejerne altid samler op. Agria.dk

- Hundeejerne skal lære deres hundes efterladenskaber bedre at kende.

Det mener Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:

- Danske hundeejere går ofte op i dét, de putter ind i hunden, men de savner viden om dét, der kommer ud i den anden ende: En efterladt hundelort er meget mere end bare et irritationsmoment for andre, der måtte komme i kontakt med den. Den kan også være en skjult smittekilde, der rummer bakterier, virus eller parasitter, som nemt kan overføres til andre hunde.

Danskernes lortevaner

- Nu sidder der måske nogen, som tænker, at det er lige på grænsen, det her; at vi som dyreforsikringsselskab pludselig går så meget op i hundelort, men når en undersøgelse viser, at 36 procent af danskerne kun samler op, hvis hundens efterladenskaber ligger på et fortov eller gangsti, og 24 procent kun samler op pga. risiko for smittespredning, mener vi, det er tid til fokus på de danske hundeejeres ”lortevaner”, siger Lotte Evers.

Hun forklarer, at undersøgelsen, foretaget af analysebureauet Xtreme Insight for Agria Dyreforsikring, viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler op efter deres hund, mens 4 procent aldrig gør det. Dette står i kontrast til Storbritannien, hvor hele 94 procent af hundeejerne altid samler op.

- Danskernes lortevaner betyder, at mange hundelorte ligger og venter på at blive trådt i – eller endnu værre: På at sprede sygdomme, siger Lotte Evers.

Lortesygdomme

Det er ikke kun hensynsløst, når man som hundeejer lader lorten ligge. De efterladte hundelorte udgør en større sundhedsrisiko end mange hundeejere er klar over, understreger dyrlæge:

- Selv om de fleste hundeejere passer godt på deres hunde, kan hundelorten være inficeret med en række sygdomme – uden at ejeren er klar over det.

Det forklarer chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær, der er konsulent hos Agria Dyreforsikring:

- At efterladt fæces udgør en sundhedsrisiko, burde ikke komme bag på nogen, men alligevel er det desværre et faktum, som alt for mange hundeejere overser. Det, synes jeg, er et stort problem, siger chefdyrlægen, som forklarer, at en hundelort kan overføre sygdomme via bakterier, virus og parasitter.

Det er ifølge dyrlægen ikke altid til at se, at en hund er syg, og derfor kan en tilsyneladende rask hund også smitte:

- Selv om din hund ikke virker syg eller udviser tegn på diarré eller anden forandring i dens fæces, kan den godt være skjult smittebærer og derfor være årsag til smitte af andre dyr, der senere krydser den samme vej via u-opsamlet hundelort, forklarer Mogens Brix Koldkjær.

Tag lorteloven alvorligt

- Mange hundeejere virker til at være helt ok med at lade lorten ligge, hvis hunden har gjort sit ærinde lidt væk fra stierne. Men smitterisikoen mindskes ikke af, at lorten ligger uden for gangbanen. Hundelorten udgør en sundhedsrisiko for andre hunde, der snuser rundt i området, og skal vi være helt ærlige: Det er faktisk også ret ulækkert. Vores hunde får også hundelort på poterne, og de poter havner på alt fra vores tøj til inde i bilen og senere måske i din sofa! Ved at samle op hver gang viser du også hensyn til de mange mennesker, der ikke har hund, men som gerne vil færdes i rene og pæne omgivelser, siger Lotte Evers og tilføjer:

- Det er dit valg, at du har hund. Men har du hund, følger der forpligtelser med. Det gælder i forhold til at passe på dyret, men det gælder også i forhold til at tage hensyn til andre mennesker. Alle, der har prøvet at træde i en hundelort ved, at det er bare ulækkert og irriterende, siger hun.

Hun mener også, at de mange fritliggende hundelorte er med til at ødelægge danskere uden hunds forhold til hundeejerne:

- Heldigvis er vores hunde velkomne mange steder i landet, og vi, der lever med hunde, ved, at gåturene er en utrolig givende del af livet. Men hundelort på fortov og grønne arealer er et stort irritationsmoment for de danskere, der ikke har hund og skaber en stigende modvilje fra folk uden hund – en modvilje, der stiger i takt med, at efterladenskaberne hober sig op. Så hvis vi ønsker, at de også har en positiv indstilling til vores firbenede venner, så skal vi samle op hver gang – uanset hvor hunden sætter sig, siger Lotte Evers og spørger:

- Vidste du, at du faktisk kan få en bøde for ikke at samle op efter din hund? Ifølge vejlovens § 70 og privatvejslovens § 98 kan hundeejere faktisk få en bøde, hvis de ikke samler op.

Lortebudskab

Men for Agria handler ”lortebudskabet” om mere end bare at undgå bøder, og derfor har Agria har dedikeret hele september måned til hundelort med kampagnen #husklorten:

- Det handler om at vise respekt for både de mennesker og dyr, vi deler vores omgivelser med. Vores skadestatistikker viser, at det er nødvendigt med en holdningsændring hos danske hundeejere, for diarré er f.eks. den 3. hyppigste årsag til dyrlægebesøg, og vi kan se, at parasitter som giardia og hjertelungeorm nu findes i hele landet.
Lotte Evers opfordrer derfor danske hundeejere til at tage ansvar:

- Vi ser en tydelig sammenhæng mellem hundeejeres opsamlingsvaner og udbredelsen af parasitter. Fordi det ikke altid synligt, at en hund er inficeret, kan selv en tilsyneladende rask hund overføre smitte via sin afføring. Nogle parasitter kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer for hunde og kræver dyrlægebehandling, og hunde, der bor i særligt udsatte områder, bliver ramt flere gange om året. Men det kan og bør vi ændre på - én pose ad gangen, understreger hun:

- Ved at samle hundelorten op, hver gang I er på tur, er du med til at mindske risikoen for at sprede parasitterne Giardia og hjertelungeorm imellem hunde og dermed reducerer du ikke kun smittepresset; du hjælper med at bryde smittekæden og beskytter ikke kun din egen hund, men også andre firbenede venner i nabolaget, forklarer Lotte Evers.

- Og det siger sig selv: Ingen ønsker at træde i en glemt hundelort. Så næste gang du går tur med din hund, så husk posen – det er en lille indsats, der gør en stor forskel.

(FAKTA)

Lortefakta

Der er hund i ca. hvert femte danske hjem, i alt ca. 850.000 hunde.
En hund besørger i gennemsnit to gange om dagen.
59% af danske hundeejere samler altid deres hunds efterladenskaber op.
36% samler op i befærdede områder.
4% samler aldrig op efter deres hunde.

Lortemåned

Hele september måned har Agria Dyreforsikring fokus på hundens efterladenskaber, bl.a. med en dedikeret en landingpage på agria.dk, som udelukkende fokuserer på hundens efterladenskaber, hvor forsikringsselskabet alle former for "lorteinformation".

Lortedag

Lortemåneden kulminerer med en fælles opsamlingsdag i hele landet den 21. september 2024.

Lortebudskab

Agria Dyreforsikring opfordrer til, at du deler deres lortebudskab med #husklorten

(FAKTA)

Hvad er Giardia?

Giardia er en mikroskopisk parasit, der lever i tarmene hos både mennesker og dyr. Parasitten spredes gen - nem forurenet vand, mad eller kontakt med inficeret afføring og kan føre til tarminfektionen giardiasis.

Hvordan smittes hunde?

Hunde kan blive smittet ved at drikke forurenet vand, spise noget forurenet eller ved at komme i kontakt med afføring fra en inficeret hund. Parasitten kan overleve i miljøet i flere måneder, hvilket gør det let for hunde at blive smittet igen og igen.

Symptomer på giardiasis:

  • Diarré, ofte vedvarende eller tilbagevendende
  • Vægttab 
  • Træthed 
  • Oppustet mave 
  • Nedsat appetit


Behandling af giardiasis:

Kræver en målrettet indsats med receptpligtig medicin fra dyrlægen, og det er vigtigt at forhindre reinfektion ved at holde omgivelserne rene. Kontinuerlig re-test af fæcesprøver for at være sikker på at infektionen er slået ned, er ofte nødvendigt, så det kan være en længerevarende proces at slippe af med giardiasis.

Hvad er hjertelungeorm?

Hjertelungeorm er en parasit, der kan forårsage alvorlig sygdom hos hunde. Den spredes ofte via snegle, der har været i kontakt med inficeret afføring. Hunde smittes med hjertelungeorm i hele landet, men er stadig mest udbredt i den nordlige del af Sjælland/KBH´s området.

Hvordan smittes hunde?

Hunde bliver typisk smittet ved at spise snegle eller ved at komme i kontakt med snegle, der har været i nærheden af en inficeret hundelort. Parasitten kan også findes i græs eller vandpytter, hvor sneglene har opholdt sig.

Symptomer på hjertelungeorm hos hunde:

  •  Vedvarende hoste
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Træthed og sløvhed
  • Vægttab
  • Blødningsforstyrrelser

Senere i infektionsforløbet: 

  • Symptomer fra nervesystemet som nedsat balance.


Denne parasit kan være livstruende, især for unge eller svækkede hunde, og behandlingen kan være langvarig og krævende. Hvis sygdom forårsaget af hjertelungeorm ikke opdages og behandles i tide, kan den være dødelig. Diagnosen stilles ved at undersøge hundens afføring i en såkaldt Baermann-undersøgelse hos dyrlægen, hvor man tjekker lidt af hundens afføring fra tre på hinanden følgende dage. Behandlingen kræver ofte længerevarende medicinering og opfølgende dyrlægekontroller.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler op efter deres hund, mens 4 procent aldrig gør det. Dette står i kontrast til Storbritannien, hvor hele 94 procent af hundeejerne altid samler op.
En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at kun lidt over halvdelen af danske hundeejere altid samler op efter deres hund, mens 4 procent aldrig gør det. Dette står i kontrast til Storbritannien, hvor hele 94 procent af hundeejerne altid samler op.
Agria.dk
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye