Landdistrikter: Gode initiativer i finanslovsforslag, men et land i bedre balance kræver flere prioriteringer
Finanslovsudspillet rummer flere gode initiativer, dog uden de store overraskelser, og signalerer på flere områder, at regeringen ønsker at prioritere landdistrikterne og et mere sammenhængende Danmark. Men der skal flere politiske tiltag og investeringer til, hvis man for alvor vil skabe et land i bedre geografisk balance.

I Landdistrikternes Fællesråd anerkender man, at der i finanslovsforslaget for 2025 er finansiering af forslagene i landdistriktsudspillet, som blev præsenteret i sidste uge.
Dertil er håndværkerfradraget igen på finanslovsforslaget, hvor Landdistrikternes Fællesråd håber, at fradraget vil blive målrettet boliger i ø-, yder-, og landkommuner, hvor behovet er størst for energirenovering og klimasikring, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer samtidig er dårligst.
Men alligevel er formanden i Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, ikke jublende glad. Der er nemlig også flere mangler i regeringens finanslovsforslag.
- Regeringen har prioriteret de over 30 gode initiativer i landdistriktsudspillet og det efterfølgende udspil til bedre finansiering af de små ungdomsuddannelsesinstitutioner via taxameterordningen. Det er måske ikke så overraskende, og der er fortsat et stort behov for at fortsætte flere vigtige initiativer, samt flere nye tiltag, fortæller han.
Økonomisk hjælp på vej til trængte kommuner og ungdomsuddannelser i landdistrikterne
Formanden roser, at regeringen har fundet 2,5 mia. kr. til de kommuner, som blev presset af økonomiaftalen mellem regeringen og KL.
- En række land-, ø- og yderkommuner stod til store besparelser på den borgernære kernevelfærd, som konsekvens af økonomiaftalen. Den økonomiske håndsrækning, som regeringen nu sender, er altafgørende for at undgå alt for store nedskæringer på daginstitutioner, skoler, ældrepleje, fritidsfaciliteter mv. Det har vi kæmpet for, siger han og uddyber:
- Det har hjulpet nogle, men der er stadigvæk kommuner, som er voldsomt udfordret og slet ikke hjulpet tilstrækkeligt, trods dagens håndsrækning fra regeringen, fx Fanø Kommune.
Regeringens finanslovsforslag lægger desuden op til at justere taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelser for at tilgodese ungdomsuddannelsestilbud i landdistrikter, hvilket blev præsenteret sidste weekend.
- Med denne justering hjælper man mange mindre ungdomsuddannelsestilbud i landdistrikterne, der er presset på økonomien nu og endnu mere i fremtiden med faldende ungdomsårgange. Men det er fortsat usikkert, om en bedre taxametermodel for nogle af de mindste ungdomsuddannelsesinstitutioner vil gavne de mest pressede institutioner, siger formanden.
Nedskæringer og manglende prioriteringer
Formanden finder det utilfredsstillende, at landsbypuljen til landsbyfornyelse, som rummer midlerne til nedrivning, tilskud til renovering og generel byfornyelse, samt bredbåndspuljen og landdistriktspuljen, står til store fald.
- Det er puljer, som er helt afgørende for landdistrikternes udvikling og for at man kan leve et helt liv uden for de større byer. Jeg er meget uforstående overfor, at man næsten halverer landdistriktspuljen til 25,8 mio. kr. årligt, ligesom landsbypuljen til byfornyelse falder til 82,4 mio. kr. - det laveste niveau i mange år, og langt fra de 330 mio. kr. årligt, som udvalget for levedygtige landsbyer anbefalede til denne pulje. Bredbåndspuljen er også på et lavt niveau. Det er voldsomme fald, som vil kunne mærkes lokalt, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd har stadigvæk et håb om, at man kan finde den nødvendige finansiering til landdistriktsudviklingen.
- Der er en forhandlingsreserve på 500 mio. kr., så nu er det op til forhandlingspartierne at sikre en finanslov, der skaber en bedre geografisk balance i Danmark, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
Landdistrikter: Nu tages første spadestik til et bedre tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 13:14:52 CEST | Pressemeddelelse
Nu starter arbejdet med et nyt tilskuds- og udligningssystem, der skal rette op på den massive økonomiske skævvridning, der særligt udfordrer mange land-, ø- og yderkommuner. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum