Nye nordiske tal: Risikoen for at få kræft i 2022 var stort set den samme som 10 år tidligere
Den nordiske kræftdatabase NORDCAN er nu opdateret med nye tal. De viser blandt andet at mens flere får kræft er risikoen for den enkelte stort set uændret.
Den enkeltes risiko for at få kræft inden 75 års-alderen er stort set den samme i 2022, som den var 10 år tidligere. Faktisk er risikoen faldet en smule – fra 34,5 pct. i 2013 til 33,7 pct. i 2022. Det viser en ny opgørelse fra den nordiske kræftdatabase, NORDCAN.
Samtidig er der flere som får kræft, og antallet af kræfttilfælde er stigende i såvel Danmark som de øvrige nordiske lande. Fra 2013 til 2022 er der således sket en stigning i antallet af kræfttilfælde i Danmark på 17,9 pct.
- Forklaringen på at den enkeltes risiko alligevel er uændret er, at vi lever længere. Da risikoen for kræft stiger med alderen, betyder vores længere levetid, at der dermed er flere af os, som kan nå at få kræft. Men når man tager højde for dette, ser vi at den enkeltes risiko for at få kræft stort set er uændret over den 10-årige periode, siger specialkonsulent Simon Mathis Kønig fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har bidraget til de nye beregninger.
Størst risiko i Danmark
Også i de andre nordiske lande stiger antallet af kræfttilfælde, mens den enkeltes risiko er stort set uændret i løbet af perioden.
Når man sammenligner tallene på tværs af landegrænser, viser opgørelsen imidlertid, at risikoen for at få kræft er højest, hvis man bor i Danmark.
Mens risikoen for at få kræft inden man fylder 75 år er 33,7 pct., hvis man bor i Danmark, er den tilsvarende risiko 24,1 pct. på Færøerne, hvor kræftforekomsten er lavest i Norden – også når befolkningsstørrelse og alderssammensætning tages i betragtning.
Sådan ser tallene ud i andre lande
Når man ser på risikoen for at få kræft inden man fylder 75 år er der forskelle mellem de nordiske lande. Risikoen i Danmark er 33,7 pct og det land, der kommer tættest på Danmark, er Norge, hvor risikoen er 32,4 pct.
For Island, Sverige, Grønland, Finland, og Færøerne, er risikoen henholdsvis 29,4 pct., 28,7 pct., 27,9 pct., 27,7 pct., og 24,1 pct.
Om NORDCAN
NORDCAN er en database, der samler kræfttal fra de nordiske lande. Den giver derfor mulighed for at sammenligne kræfttal på tværs af de nordiske lande. Udover Danmark har NORDCAN tal fra Sverige, Norge, Finland, Færøerne, Grønland og Island.
Kontakter
Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:28952828mvw@cancer.dkOm Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Senfølgerkonference: Vi kan gøre noget ved seksuelle senfølger efter kræft9.9.2024 12:50:06 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal være bedre til at tale om seksuelle senfølger og tilbyde systematisk hjælp
Syv ud af ti unge overholder aftaler om alkohol med deres forældre9.9.2024 08:55:32 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det kan være svært for forældre at håndtere deres teenageres alkoholvaner, er det en god idé at blande sig som forældre. Undersøgelse bekræfter, at aftaler om alkohol virker
Budgetforlig er godt nyt for kræftpatienter med senfølger4.9.2024 16:18:55 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Midtjylland glæder sig over, at flere senfølgeramte kræftpatienter fremover kan få hjælp.
Kræftens Bekæmpelse hædrer unge forskningstalenter29.8.2024 18:23:15 CEST | Pressemeddelelse
Læge, ph.d. Ulrik Stoltze, 35 år og læge, ph.d. Simon Husby, 37 år, begge ansat ved Rigshospitalet, modtager årets Forskningstalentpriser fra Kræftens Bekæmpelse. De modtager hver 100.000 kroner for fremragende forskning inden for hvert deres felt.
Ny rapport: Halvdelen af unge har sagt nej til et socialt arrangement grundet alkohol27.8.2024 08:13:59 CEST | Pressemeddelelse
Alkoholkulturen blandt unge kan være ekskluderende frem for fællesskabende. Og når unge drikker sig for fuld, kan det ødelægge festen både for dem selv og andre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum