Varde Kommune

Varde Kommune vil forpligte grønne projekter til lokal udvikling

Del

Varde Kommune afsætter 18 millioner kroner til at sikre, at kommende investeringer i den grønne omstilling også bliver investeringer i kommunens lokalsamfund. Den brede politiske aftale indebærer bl.a. midler til at arbejde med nytænkning af, hvordan fremtidens energiprojekter skal udvikles.

Alle seks partier i Varde Byråd er gået sammen om en politisk aftale, der skal sikre, at fremtidens energiprojekter kommer Varde Kommunes lokalsamfund til gode.
Alle seks partier i Varde Byråd er gået sammen om en politisk aftale, der skal sikre, at fremtidens energiprojekter kommer Varde Kommunes lokalsamfund til gode.

GRØN UDVIKLING

Forhandlingerne om næste års budget i Varde Kommune er i fuld gang og forventes afsluttet på Byrådets budgetseminar, der afholdes den 12.-13. september. Men allerede nu er alle seks partier i Byrådet enige om, hvordan en del af budgettet skal investeres.

Danmark står i de kommende år overfor en gennemgribende grøn omstilling, og Varde Kommune har en central geografisk placering i opbygningen af den enorme infrastruktur, som skal flytte energi fra Vestkysten og videre til både ind- og udland. Forventningen er, at den grønne omstilling maksimalt vil optage 1-3 procent af kommunens samlede areal.

Det er dog ikke givet, at opførslen af energiprojekter kommer den berørte geografi og de omkringliggende samfund til gode.

Den udfordring vil Byrådet i Varde Kommune gøre op med. Derfor afsætter de 18 millioner kroner til fire konkrete initiativer. Initiativerne skal sikre, at fremtidige grønne investeringer i Varde Kommune også bliver investeringer i kommunens udvikling og lokalsamfund. 

Taskforce og sektorkobling

Aftalen indebærer etableringen af en taskforce og understøttelse af projekter, hvor forskellige investorer går sammen om at skabe såkaldte sektorkoblinger:

  • Etablering af en taskforce, der skal løfte det omfattende myndighedsarbejde i energiprojekter, sikre en høj faglighed samt nytænke og understøtte en optimal borgerinddragelse.
  • Understøttelse af etablering af projekter i Varde kommune, hvor der arbejdes med sektorkobling i større og mindre sammenhænge.
  • Oprettelse af en stilling som strategisk erhvervspartner hos erhvervsorganisationen ProVarde. Vedkommende skal stå for dialog med virksomheder, investorer og borgere og agere bindeleddet mellem erhvervsudvikling og myndighedsarbejdet i Varde Kommune.
  • Skærpet fokus på borgerinvolvering i relation til specifikke projekter, men også helt generelt med fokus på mulighederne for at skabe merværdi lokalt, dilemmaer, forandringer og de perspektiver, som den grønne omstilling giver. 

Aftalen indgår som en del af de endelige budgetforhandlinger, som Byrådet gennemfører den 12. og 13. september.

Citater

Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune:

”Jeg er glad for, at vi er et samlet byråd, som vil kæmpe for, at borgere og virksomheder i vores kommune kommer til at mærke de positive effekter ved den nødvendige grønne omstilling. Vi vil arbejde for at sikre projekter, der tilgodeser vores lokalsamfund i form af eksempelvis arbejdspladser og tilflytning eller billigere fjernvarme. Vi ønsker en grøn omstilling, men den skal være udviklende for vores område.”

Claus Brink, gruppeformand for Venstre:

”Venstre ser muligheder i den fælles aftale om investering i klima og vækst. Kravet om nye energiformer kræver mod til investering og evne til perspektivering. Investeringen giver muligheder for bl.a. overskudsvarme og positiv udvikling lokalt. I Venstre er vi bevidste om, at udvikling på dette område vil fylde i landskabet og i hele den kommunale administration. Vi viser med denne investering, at fremtiden ligger i nærheden.”

Søren Laulund, gruppeformand for Socialdemokratiet:

”Socialdemokratiet arbejder for et langsigtet fokus i kommunens økonomistyring med et perspektiv helt frem til 2030, og det har vi kæmpet for i flere år. Vi har også et fast fokus på klimaet, og derfor er vi nu også klar til, som tidligere lovet, at finansiere yderligere tiltag, som Socialdemokratiet ser nødvendige for klimaindsatsen og den grønne omstilling. Det er afgørende for os, at borgere og virksomheder bliver hørt og inddraget i udviklingen af de enkelte energiprojekter og samtidig skabe en oplevelse af en gensidig gevinst ved at blive nabo til en ny industri.”

Steen Holm Iversen, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti:

”For os konservative har det været vigtigt at sikre ressourcer til både håndteringen af de meget store opgaver, vi som kommune står med i forbindelse med udbygningen af den vedvarende energi og ressourcer til en fortsat lokal udvikling af vores kommune på både land og i by. Vores geografi og infrastruktur har en betydelig interesse og et stort potentiale. Det skal vi udnytte til at skabe nye arbejdspladser, vækst og udvikling, der kan bidrage til finansieringen af fremtidens velfærd. For os er det samtidig vigtigt, at vi sikrer den størst mulige gevinst for de lokalsamfund, der berøres, og som skal leve med generne.”

Julie Gottschalk, gruppeformand for Dansk Folkeparti:

”Dansk Folkeparti er positive overfor interessen for vores kommune, fordi den grønne omstilling skal være smartere. Samtidig ser vi, at de konkrete grønne investeringer kan gavne vores lokalsamfund. Lydhørhed, borgerinddragelse og samarbejde er nøgleordene for sikring af den grønne omstilling, så den kan gå hånd i hånd med finansiering af vores alles velfærd.”

Inger Marie Kristensen, gruppeformand for Kristendemokraterne:

”At forpligte os på grønne projekter og samtidig både skabe støtte til lokal udvikling og sikre vores velfærd er helt i tråd med KD's værdier. Med Varde Kommunes gode placering har vi nogle unikke muligheder i forhold til den grønne omstilling. De muligheder må vi nødvendigvis udnytte.”

Tine Toft, gruppeformand for Socialistisk Folkeparti:

”For SF er det vigtigt, at vi få sat fart i den grønne omstilling. Vi er i en unik position i forhold til netop det. Derfor er det vigtigt, at vi får prioriteret midlerne til at være på forkant og få udbytte af de særlige muligheder, vi har. Vi skal sikre, at fremtidige grønne investeringer i Varde Kommune også er til gavn i lokalsamfundene, og at udviklingen sker under hensyntagen til natur og naboer.”

Kontakter

Om Varde Kommune

- 52 km sandstrande.
- UNESCO Verdensarv (Nationalpark Vadehavet).
- Tre garnisoner (Oksbøl, Varde og Nymindegab).
- En del af Destination Vesterhavet.

Følg pressemeddelelser fra Varde Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Varde Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye