En finanslov med mange gode tiltag for Danmarks tusindvis af små og mellemstore virksomheder

Del

SMVdanmark tager positivt imod det finanslovsforslag, som regeringen netop har præsenteret. Finansloven vil på flere områder kunne skabe bedre vilkår for de tusindvis af små og mellemstore virksomheder over hele landet, lyder vurderingen. SMVdanmark roser bl.a. genindførslen af håndværkerfradraget og midler til at hjælpe unge uden uddannelse og job, men havde dog på flere fronter gerne set et højere ambitionsniveau.

Regeringen har i dag præsenteret sit forslag til finanslov for 2025. SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er overordnet positiv overfor udspillet til finanslov. 

Adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt siger:

- Det er et forslag til finanslov med flere gode tiltag, som kan gøre en forskel for Danmarks tusindvis af små og mellemstore virksomheder. Jeg kunne dog på flere områder godt drømme om et højere ambitionsniveau, så vi benyttede vores gunstige økonomiske situation til i endnu højere grad at støtte de virksomheder, som er hele forudsætningen for vores velfærdssamfund. 

SMVdanmark er bl.a. positive overfor, at regeringen foreslår at genindføre håndværkerfradraget, men så gerne at man gik længere: 

- Det er virkelige positivt, at håndværkerfradraget nu genopstår. Det vil give flere mulighed for at købe en professionel håndværker, sikre mere klimavenligt byggeri og mindske både sort arbejde og dårligt udført gør det selv-arbejde. Vi havde dog håbet, at rammen var større. Og så er det vigtigt at vi får en bred definition af, hvad der kan siges at være grønt, så eksempelvis malerarbejde, der dramatisk levetidsforlænger vinduer og andet træværk, også tæller med, siger Jakob Brandt. 

Ikke nok med færre bureaukrater – vi skal også have mindre bureaukrati 

Med finanslovforslaget vil regeringen nedbringe antallet af statslige ansatte med 1.000 årsværk. Det høster ros fra SMVdanmark, men det det er langt fra nok, mener Jakob Brandt: 

- Mængden af statsligt ansatte er vokset eksplosivt de seneste år. Det er godt, at regeringen nu går den anden vej. Men vi så gerne, at ambitionsniveauet her var højere. Der kommet over 16.000 flere administrative årsværk i staten fra 2017 til 2023. 12.400 af dem er kommet til siden 2019, hvor Mette Frederiksen blev statsminister. Så 1.000 færre er virkeligheden et meget lille skridt. 

Jakob Brandt siger videre 

- Det er også vigtigt, at målet om at reducere mængden af ansatte suppleres med bindende mål om at nedbringe bureaukratiet. Vi skal ikke bare have færre bureaukrater. Vi skal også have mindre bureaukrati. 

International arbejdskraft er afgørende - gør det også nemmere for de små 

I den økonomiske redegørelse som også er blevet præsenteret i dag, står det klart, at international arbejdskraft er en fuldstændig afgørende komponent i dansk økonomi. Jakob Brandt siger: 

- Det kan næsten ikke overvurderes, hvor stor en rolle vores nye udenlandske kolleger spiller i dansk økonomi og i vores virksomheder. Det mærker vi også blandt vores medlemmer. 

Han siger videre: 

- For yderligere at afhjælpe manglen på medarbejdere i landets mindre virksomheder er der behov for et fortsat fokus på, hvordan man kan gøre det nemmere og smidigere at ansætte internationale medarbejdere. For eksempel ved også at give virksomheder med færre end 10 ansatte adgang til fast track ordningen for internationale medarbejdere. 

Rigtig godt med flere midler til at hjælpe unge uden uddannelse og job 

Regeringen vil med finansloven afsætte 325 millioner kroner til at få flere unge mellem 15-24 år i job eller uddannelse. Til det siger Jakob Brandt: 

- Vi er meget positive overfor regeringens fokus på gruppen af unge, der er på kanten af job- og arbejdsmarkedet. Det er helt afgørende, at der bliver gjort noget konkret for at hjælpe dem. Lige nu går vi glip af et stort potentiale – både menneskeligt og økonomisk. 

Han uddyber: 

- En lavthængende frugt er at give bedre støtte til de virksomheder, der ansætter unge med diagnoser. Det vil gøre en stor forskel for fødekæden til uddannelse og arbejdsmarked, hvis vi kan gøre det lettere for flere at få et fritidsjob. Og endelig er det vigtigt, at der er lærepladser nok til de unge. Her ser vi gerne, at man kompenserer virksomhederne for, at elever med forskellige udfordringer oftere falder fra deres uddannelse, hvilket medfører en tabt investering fra virksomhedens side. 

Lad os realisere uforløst turismepotentiale  

Finanslovsudspillet rummer positive takter på turismeområdet, hvor der afsættes 50 mio. kr. årligt over de næste 4 år. I SMVdanmark ser man det som en god investering for Danmark. 

- Danmark er et godt turismeland, men vi har stadig et enormt uforløst potentiale i forhold til at skabe endnu bedre turismeoplevelser. Vi ved, at mange turister gerne besøger eksempelvis whisky-destillerier eller andre af vores dygtige lokale fødevareproducenter. Men der er basis for, at fødevareproducenterne kan udvikle sig endnu mere fra produktion til i højere grad at være oplevelsesdestinationer, og vi håber, at midlerne kommer til at gå til blandt andet dette, siger Jakob Brandt. 

Han siger videre: 

- Derudover er det vigtigt, at midlerne bliver fulgt op af en afbureaukratisering, for det er netop de mange og komplekse regler, der i første omgang spænder ben for virksomheders muligheder for at afholde arrangementer lokalt eller etablere nye overnatningsmuligheder i det fri. 

Kontakter

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye