Ekstra kontrol skal forebygge snyd med vejafgift
Regeringen er med finanslovforslaget klar til at sætte håndfast ind mod snyd ved at øge kontrollen af den kilometerbaserede vejafgift.
Regeringen foreslår med finanslovforslaget at afsætte ekstra midler til at indkøbe mere kontroludstyr for at styrke kontrollen med den kilometerbaserede vejafgift. Det skal sikre, at både danske og udenlandske lastbiler betaler vejafgiften, der træder i kraft ved årsskiftet.
Det er Sund & Bælt, der skal stå for opkrævningen, og regeringen lægger med finanslovforslaget for 2025 op til at afsætte ekstra 5,7 millioner kroner i 2025 og 3,8 millioner kroner årligt i 2026-2028 til flere mobile kontroller. Sideløbende bliver der arbejdet for, at bommen i fremtiden bogstaveligt talt skal gå ned, hvis en udenlandsk lastbil forsøger at komme over Storebæltsbroen med en ubetalt bøde for betaling af vejafgift i handskerummet.
- Den kilometerbaserede afgift må ikke blive konkurrenceforvridende, og derfor skal vi sikre, at alle betaler. Med flere mobile kontrolpunkter og fuldt stop for snyd over Storebæltsbroen sender vi et klart signal om, at reglerne skal overholdes, siger transportminister Thomas Danielsen.
Den kilometerbaserede vejafgift træder i kraft 1. januar 2025, hvor lastbiler – typisk via en lille boks i stil med en Brobizz – skal betale for det antal kilometer, de kører på en del af det danske vejnet. Dermed kommer udenlandske lastbiler også til at betale deres del af udgifterne til for eksempel slid på vejene. For at sikre, at den regning bliver betalt, bliver der afsat ekstra penge til kontroludstyr.
Midlerne vil gå til at indkøbe ekstra kameraudstyr til de mobile kontrolpunkter og sikre ekstra bemanding, så der kan føres bedre kontrol med de afgiftspligtige vejstrækninger. Derudover vil Sund & Bælt arbejde på en løsning ved Storebæltsbroen, så det bliver muligt at stoppe udenlandske lastbiler med ubetalte bøder for at undlade at betale vejafgift. De kan så enten vende om eller betale bøden på stedet sammen med broafgiften.
Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet
Tre nye øer får ophævet taxiloven2.1.2025 09:01:22 CET | Pressemeddelelse
Siden 1. januar 2024 har alle ikke brofaste øer undtagen Bornholm kunne søge om undtagelse fra taxiloven, så det bliver muligt for alle at køre med passagerer mod betaling. Fra 1. januar 2025 er tre nye øer godkendt, så der totalt er 11 små øer i ordningen.
Det skal være nemmere for landbrugsmaskiner at køre 40 kilometer i timen med påhængsredskab19.12.2024 13:04:28 CET | Pressemeddelelse
Nyt lovforslag skal gøre det mere simpelt for traktorer og motorredskaber at køre op til 40 kilometer i timen med påhængskøretøjer. Lovforslaget sendes nu i høring frem til januar, hvorefter det skal behandles i Folketinget.
Stor interesse for puljemidler til el-delebiler19.12.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
49 el-delebilsprojekter har fået støtte for samlet 50,9 millioner kroner. Projekterne er blandt andet nyetablering af ladestandere og videreudvikling af eksisterende el-delebilsordninger. Puljen er en del af Infrastrukturplan 2035.
Ny formand for Færdselssikkerhedskommissionen18.12.2024 11:07:11 CET | Pressemeddelelse
Transportministeren har udpeget Mai Mercado (K) til ny formand for Færdselssikkerhedskommissionen. Hun overtager posten fra tidligere formand Niels Flemming Hansen (K), mens Thomas Jensen (S) fortsætter på næstformandsposten.
Lovforslag om kørekort til 17-årige i høring18.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt lovforslag vil gøre forsøgsordningen med kørekort til 17-årige permanent og samtidig give de 17-årige mulighed for at køre uden ledsager i dagtimerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum