HK Danmark

Finanslov umiddelbart uden nye initiativer til rammerne for et trygt og balanceret familie- og arbejdsliv

Del

Regeringstoppen har hen over sommeren givet udtryk for, at familiepolitik og et balanceret arbejdsliv er blandt topprioriteterne. Det afspejles desværre dårligt i et finanslovsudspil med udsigter til besparelser på statslige kerneopgaver og arbejdsmiljø. Samtidig er der ikke umiddelbart afsat penge til nye initiativer for netop børnefamilierne.

1000 stillinger i staten skæres væk. Bebudede besparelser i Arbejdstilsynet. For HK er det svært at se en helt tydelig linje mellem regeringens udmeldinger om tid, balance og familieliv, og det finanslovsudspil, der netop er lagt frem.

Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen:

- Det er en finanslov, der tydeligt afspejler en kompromisregering med få nye initiativer og uden de store overraskelser. Jeg noterer mig, at der ikke umiddelbart er afsat penge til netop at forbedre rammebetingelserne for børnefamilier. Og det undrer mig. For når politikerne slår ud med armene og inviterer borgere og arbejdsmarkedets parter til en åben snak om, hvordan vi indretter samfundet mere hensigtsmæssigt og finder balance mellem familie- og arbejdsliv, så forventer jeg også, at det følges af penge og afspejles i prioriteringerne i et finanslovsudspil.

Forbundsformanden fremhæver også politisk signalforvirring i forhold til bebudede besparelser på Arbejdstilsynet, der ellers var blevet lovet stabil økonomi frem til 2026.

- Jeg forventer, at politikerne tager deres egen opgave på sig og sikrer, at rammebetingelserne er på plads. Fx at vi har et funktionelt tilsyn med arbejdsmiljøet. Stress koster samfundet 55 mia. om året – og koster i den grad også menneskeligt i den enkelte familie og husholdning. Det handler om at have blik for helheden, og hvis politikerne ikke har styr på den del af butikken, de har direkte indflydelse på, så fungerer hverdagen for almindelige borgere heller ikke. Så bliver det kun ved skåltalerne på sociale medier om en nyfundet omsorg for familierne.

1000 statslige stillinger skal nedlægges – men endnu uden klart svar på konsekvenser for opgaveløsning

I HK hæfter man sig også særligt ved, at finanslovsudspillet lægger op til massive besparelser på tværs af den offentlige administration.

Formand for HK Stat, Heidi Juhl Pedersen udtaler: 

- Regeringen har lovet at pege på, hvilke opgaver, som ikke skal løses længere, så vi holder særligt øje med, om de holder det løfte. Vi kræver også, at regeringen opfører sig ordentligt og ansvarligt: Staten har en ret høj personaleomsætning, så derfor opfordrer vi regeringen til at prioritere naturlig afgang og omplaceringer højt. Og så må regeringen stå på mål for sine beslutninger overfor borgere og virksomheder i forhold til bl.a. sagsbehandlingstiden.

To skridt frem og et tilbage mod balance i uddannelsessystemet 

HK er glade for, at regeringen vil gøre op med dele af ubalancen i vores uddannelsessystem, hvor en handelsgymnasieelev i dag får langt mindre i tilskud end en elev på det almene gymnasium.

HK har i mange år foreslået, at man harmoniserer HHX- og STX-taxameteret til STX-niveau, og her retter finanslovsudspillet op på en væsentlig del af ubalancen. Desværre rummer forslaget også en række torne.  

- Forslaget betyder desværre en ny skævvridning, når udkantstaxametret tildeles pr. institution og ikke pr. udbudssted. De almene gymnasiers forudsætning for at tiltrække elever i udkantsområderne forbedres, mens handelsskolerne vil skulle skrue ned for aktiviteterne og risikerer at miste tiltrækningskraft. Det går stik imod de flotte hensigter, vi ellers har hørt fra regeringen, siger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.

HK finder det desuden kritisabelt, at der tilsyneladende ikke følger ekstra midler med til den kommende reform af erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser. Det betyder i praksis, at de helt nødvendige kvalitetsforbedringer og styrkelsen af sektorerne skal finansieres inden for eksisterende budget, hvilket risikerer at give forringelser andre steder.

Til gengæld er det positivt at se, at regeringen vil afsætte 5 mio. kr. til Jobpatruljen, der sikrer et særligt fokus på, at unge starter arbejdslivet under ordentlige vilkår, samt at der i udspillet er prioriteret et forhøjet indkomstloft for a-kassekontingent for elever og lærlinge.

HK er afventer forventningsfuldt, hvad regeringen konkret vil gøre for at hjælpe de 43.000 unge uden job og uddannelse, og her glæder man sig til at være en del af løsningen. 

Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen:

- Det er positivt, at der med finanslovsudspillet nu sættes penge af til en ramme til de 43.000 unge, men det bør være initiativerne, der former rammen, og ikke den sparsomme ramme, der begrænser initiativerne.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye