Finanslov umiddelbart uden nye initiativer til rammerne for et trygt og balanceret familie- og arbejdsliv
Regeringstoppen har hen over sommeren givet udtryk for, at familiepolitik og et balanceret arbejdsliv er blandt topprioriteterne. Det afspejles desværre dårligt i et finanslovsudspil med udsigter til besparelser på statslige kerneopgaver og arbejdsmiljø. Samtidig er der ikke umiddelbart afsat penge til nye initiativer for netop børnefamilierne.
1000 stillinger i staten skæres væk. Bebudede besparelser i Arbejdstilsynet. For HK er det svært at se en helt tydelig linje mellem regeringens udmeldinger om tid, balance og familieliv, og det finanslovsudspil, der netop er lagt frem.
Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen:
- Det er en finanslov, der tydeligt afspejler en kompromisregering med få nye initiativer og uden de store overraskelser. Jeg noterer mig, at der ikke umiddelbart er afsat penge til netop at forbedre rammebetingelserne for børnefamilier. Og det undrer mig. For når politikerne slår ud med armene og inviterer borgere og arbejdsmarkedets parter til en åben snak om, hvordan vi indretter samfundet mere hensigtsmæssigt og finder balance mellem familie- og arbejdsliv, så forventer jeg også, at det følges af penge og afspejles i prioriteringerne i et finanslovsudspil.
Forbundsformanden fremhæver også politisk signalforvirring i forhold til bebudede besparelser på Arbejdstilsynet, der ellers var blevet lovet stabil økonomi frem til 2026.
- Jeg forventer, at politikerne tager deres egen opgave på sig og sikrer, at rammebetingelserne er på plads. Fx at vi har et funktionelt tilsyn med arbejdsmiljøet. Stress koster samfundet 55 mia. om året – og koster i den grad også menneskeligt i den enkelte familie og husholdning. Det handler om at have blik for helheden, og hvis politikerne ikke har styr på den del af butikken, de har direkte indflydelse på, så fungerer hverdagen for almindelige borgere heller ikke. Så bliver det kun ved skåltalerne på sociale medier om en nyfundet omsorg for familierne.
1000 statslige stillinger skal nedlægges – men endnu uden klart svar på konsekvenser for opgaveløsning
I HK hæfter man sig også særligt ved, at finanslovsudspillet lægger op til massive besparelser på tværs af den offentlige administration.
Formand for HK Stat, Heidi Juhl Pedersen udtaler:
- Regeringen har lovet at pege på, hvilke opgaver, som ikke skal løses længere, så vi holder særligt øje med, om de holder det løfte. Vi kræver også, at regeringen opfører sig ordentligt og ansvarligt: Staten har en ret høj personaleomsætning, så derfor opfordrer vi regeringen til at prioritere naturlig afgang og omplaceringer højt. Og så må regeringen stå på mål for sine beslutninger overfor borgere og virksomheder i forhold til bl.a. sagsbehandlingstiden.
To skridt frem og et tilbage mod balance i uddannelsessystemet
HK er glade for, at regeringen vil gøre op med dele af ubalancen i vores uddannelsessystem, hvor en handelsgymnasieelev i dag får langt mindre i tilskud end en elev på det almene gymnasium.
HK har i mange år foreslået, at man harmoniserer HHX- og STX-taxameteret til STX-niveau, og her retter finanslovsudspillet op på en væsentlig del af ubalancen. Desværre rummer forslaget også en række torne.
- Forslaget betyder desværre en ny skævvridning, når udkantstaxametret tildeles pr. institution og ikke pr. udbudssted. De almene gymnasiers forudsætning for at tiltrække elever i udkantsområderne forbedres, mens handelsskolerne vil skulle skrue ned for aktiviteterne og risikerer at miste tiltrækningskraft. Det går stik imod de flotte hensigter, vi ellers har hørt fra regeringen, siger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
HK finder det desuden kritisabelt, at der tilsyneladende ikke følger ekstra midler med til den kommende reform af erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser. Det betyder i praksis, at de helt nødvendige kvalitetsforbedringer og styrkelsen af sektorerne skal finansieres inden for eksisterende budget, hvilket risikerer at give forringelser andre steder.
Til gengæld er det positivt at se, at regeringen vil afsætte 5 mio. kr. til Jobpatruljen, der sikrer et særligt fokus på, at unge starter arbejdslivet under ordentlige vilkår, samt at der i udspillet er prioriteret et forhøjet indkomstloft for a-kassekontingent for elever og lærlinge.
HK er afventer forventningsfuldt, hvad regeringen konkret vil gøre for at hjælpe de 43.000 unge uden job og uddannelse, og her glæder man sig til at være en del af løsningen.
Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen:
- Det er positivt, at der med finanslovsudspillet nu sættes penge af til en ramme til de 43.000 unge, men det bør være initiativerne, der former rammen, og ikke den sparsomme ramme, der begrænser initiativerne.
Nøgleord
Kontakter
Tina MellergaardKonst. kommunikations- og pressechefHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
En vægtig samfundsaktør takker af: Tænketanken Cevea afvikler sine aktiviteter30.9.2024 14:30:05 CEST | Pressemeddelelse
Bestyrelsen i Cevea har ved et møde mandag besluttet at afvikle tænketankens aktiviteter med henblik på endelig lukning. Beslutningen er en konsekvens af, at det ikke har været muligt at opnå en finansiering, der sikrer et tilstrækkeligt økonomisk fundament.
HK præsenterer 15 konkrete løsningsforslag i stressudspil: ”Samfundet har brug for en stresspakke”.6.9.2024 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsrelateret stress koster hvert år samfundet svimlende 55 mia. kroner. Det svarer til 55.600 fuldtidsstillinger. HK overrækker i dag et stressudspil med 15 forslag til, hvordan vi kan få bugt med arbejdsrelateret stress til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Håbet er, at forslagene kan føre til en politisk bredt funderet aftale.
HK og Dansk Erhverv: Erhvervsrettet HF skal være en ny og mere praktisk vej til studenterhuen8.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Erhverv og HK præsenterer nu en model, som skal sikre, at flere unge søger mod de erhvervsrettede uddannelser. Med fem HF-retninger vil de to organisationer give unge fleksibilitet i kendte rammer og samtidig skabe en ny professionel og praktisk uddannelsesvej.
HK: Vi tør godt tale om stress på arbejdspladsen, men kun hver tredje mener, at deres leder har kompetencerne til at håndtere stress.10.7.2024 08:10:32 CEST | Pressemeddelelse
53% oplever, at det er acceptabelt at tale om stress og arbejdspres på arbejdspladsen, viser en befolkningsundersøgelse, Epinion har lavet for HK. Men kun 35% mener, at deres nærmeste leder har kompetencerne til at håndtere stress blandt medarbejderne.
Nu kører Jobpatruljen ud: Flere unge skal have en god start i deres fritidsjob1.7.2024 07:34:33 CEST | Pressemeddelelse
Jobpatruljen tager i dag hul på årets tur rundt i sommerlandet. For det gælder om at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår – som kun bliver endnu vigtigere i lyset af regeringens ambition om, at flere unge skal have et fritidsjob.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum