Indvielse af byrummet Friheden

Del

Tirsdag den 10. september bliver et nyt fælles byrum i Nykøbing F indviet. Området er døbt Friheden og er et naturskønt byrum med plads til rekreation, fællesskab, leg og aktivitet. 

Friheden er et helt nyt fælles byrum ved Østerbroskolen i Nykøbing F. Friheden er realiseret af Guldborgsund Kommune med støtte fra Realdania samt Lokale- og Anlægsfonden, og byrummet er færdigprojekteret af ETN Arkitekter.
Friheden er et helt nyt fælles byrum ved Østerbroskolen i Nykøbing F. Friheden er realiseret af Guldborgsund Kommune med støtte fra Realdania samt Lokale- og Anlægsfonden, og byrummet er færdigprojekteret af ETN Arkitekter.

Det nye fælles byrum Friheden ved Østerbroskolen i Nykøbing F. er færdigt, og det markeres med en indvielse tirsdag den 10. september. 

Friheden er realiseret af Guldborgsund Kommune med støtte fra Realdania samt Lokale- og Anlægsfonden, og byrummet er færdigprojekteret af ETN Arkitekter. Byrummet er udviklet gennem en omfattende brugerinvolvering både af naboer, foreninger, områdets institutioner samt kunstnere og lokale kulturaktører.

Friheden er et grønt mødested som inviterer til leg, bevægelse, ophold, læring og ikke mindst møder mellem mennesker på kryds og tværs af boligområder. Med Friheden er en tidligere plæne inddelt i lunde og områder med forskellige temaer og aktivitetsmuligheder. Nogle inviterer til leg og bevægelse, eksempelvis parkour, basket, skate og boldspil. Andre inviterer til at sanke frugt, dyrke grønt, lave mad udendørs eller gå på opdagelse langs ’kunst-sporet’ – mens andre indrettes til at håndtere regnvand. Centralt i området etableres en grejbank til opbevaring af udstyr til brug under organiserede aktiviteter.

Projektet har taget særlig højde for at skabe gode læringsmiljøer og idrætsfaciliteter for eleverne fra den nærliggende skole. Efter ønske fra naboer og skolen er der også sat ind for at øge trygheden med god belysning og opholdsmuligheder, som inviterer mere til møder på kryds og tværs af bydele.

Friheden er desuden et sted, hvor interesserede også fremover kan få en aktiv rolle. Man kan fx ’fodre’ kvashegnet med haveaffald, adoptere en plantekasse og få adgang til grejbanken. 

Program

Kl. 12.20: Indvielsestale v. borgmester Simon Hansen, Realdania samt Lokale- og Anlægsfonden. 

Kl. 12.30: Kunster og koreograf Sarah Lee Armstrong inviterer til dans og bevægelse - på poetisk og aktiv vis indvier vi Friheden i fællesskab.

Kl. 13.15: Åbning af udstillingen Mellemrum v. kunstnerduoen Bank & Rau og 4. klasserne på Østerbroskolen. Vi mødes ved pergolaen.

Kl. 13.30: Indvielse af kvashegn med procession med 4.b samt Støvdrager Performance v. kunstnerne Søren Lose og Thomas Seest. 

Kl. 13.50-14.00: Gospelkoret Soul Invitation

Kl. 14.10: Indvielse af kunsten på friheden v. Formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget Ole K. Larsen. Derefter fortæller billedkunstner Camilla Berner om sit værk Plantefortællinger, der er medskabt af skoleelever og beboere fra Plejecentret Oasen.

Kl. 14.30: Teatret Masken og SFO’en på Østerbroskolen opfører InsektWalk. 

Kl. 14-15: Skulptur- og planteworkshop v. billedkunstner Marika Seidler.

Der er gratis is til alle kl. 14-15, når isbilen kigger forbi. 

Det kan du opleve under indvielsen

I forbindelse med indvielsen har kulturaktører og kunstnere samarbejdet med børn og unge fra Østerbroskolen, Børnehuset Østerbro og Lindholm. Gennem forskellige projekter har lokalområdets børn og unge medskabt Friheden på forskellig vis, og som en del af indvielsen kan du opleve deres inspirerende og kreative bud på, hvordan aktiviteter og fællesskaber kan udfoldes på Friheden.

På dagen kan du møde Teatret Masken samt kunstnerne Søren Lose og Thomas Seest, Camilla Berner, Sarah Lee Armstrong og Marika Seidler, der sammen med lokalområdets børn og unge har samarbejdet i forskellige projekter.

Camilla Berners kunstværk Plantefortællinger og det fine kvashegn, som kunstnerne Søren Lose og Thomas Seest har skabt sammen med forskellige grupper af børn og unge vil blive indviet. Kunstner Sarah Lee Armstrong har flere gange lavet danseworkshop i ungdomsklubben, og i dagens anledning inviterer hun til fælles dans og bevægelse.

Alle 4. klasser på Østerbroskolen har udsmykket den nye pergola med udstillingen Mellemrum, som de har skabt i faget håndværk og design med kunstnerduoen Bank & Rau. Du kan også møde kunstner Marika Seidler og deltage i en ler- og naturworkshop.

Om kunst- og kulturprojekterne

Camilla Berner
Kunstværket Plantefortællinger er et dialogisk kunstværk af billedkunstner Camilla Berner. Elever fra 7. og 8. deltog i et workshopforløb med billedkunstneren i 2020, hvor de blandt andet udvalgte en plante, som betød noget for dem. Elevernes plantevalg er beskrevet og præsenteret for beboere på plejehjemmet Oasen, som har suppleret med erindringer om planten fra deres lange liv. Planterne er nu at finde på Friheden og tæller alt lige fra mælkebøtte og vild gulerod til hængepil og magnoliatræ. Læs citater fra både elevernes og de ældres erindringer og fortællinger på den række fliser, der bevæger sig ned langs anlægget, eller find adgang til hele fortællingen ved at scanne QR-koderne ved de enkelte planter. Værket skærper vores opmærksomhed på, hvad det er, der kan medvirke til, at vi føler os særligt forbundet med en bestemt plante og derved får øje på den.

Søren Lose og Thomas Seest
Billedkunstnerne Søren Lose og Thomas Seest har etableret en del af Frihedens nye kvashegn sammen med børn og unge fra 4. klasse, skolens SFO samt Lindholm. Søren Lose og Thomas Seest vil under indvielsen lave en procession med børn fra 4.b som led i deres støvdrager performance-serie. Kunstnerne har sammen med børn og unge skabt et langt slangeformet kvashegn, der kan skabe læ, skygge og rum for insekter og dyr. Det er forventningen, at hegnet fremover og ganske langsomt vil formulde grene og afklip fra lokalområdets haver og buskadser. På den måde skabes en naturlig nedbrydning af biomassen til glæde for områdets insekter og dyr og CO2-regnskabet. Desuden fungerer kvashegnet som en syd-nordvendt port ind til Friheden. 

Bank & Rau
Kunstnerduoen Bank & Rau (Lone Bank og Tanja Rau) har siden sommerferien arbejdet sammen med alle 4. klasser fra Østerbroskolen i faget håndværk og design. Til indvielsen kan du deltage i ferniseringen af udstillingen Mellemrum i Frihedens nye pergola. Eleverne har produceret store, farverige og perforerede stofcollager, hvor de arbejder med mellemrum som et aktivt billedelement. De har bygget rammer i træ, klippet, strimlet, flettet, syet og broderet i stof, og undervejs har de arbejdet komposition, lys/skygge, positive/negative rum og forskellige stofligheder. Collagerne er monteret i pergolaen og i udstillingen kan du opleve deres farver, stoflighed og mønstre. Når solen skinner, kan du også fortabe dig i, hvad der sker, når solens stråler skinner igennem hullerne i collagen billedet og kaster skygger på jorden. Mellemrum kan også opleves i ugerne efter indvielsen.

Marika Seidler
Kunstner Marika Seidler har flere år i træk samarbejdet med SFO’ens forårsbørn, der med afsæt i kunsten har lært om træernes hemmelige liv i wood wide web, skabt naturrelieffer mv. Som en del af indvielsen kan du deltage i en ler- og naturworkshop og desuden høre om planerne for Marikas kommende og naturinspirerede kunstværk på Friheden, der netop er inspireret af SFO-samarbejdet.

Teatret Masken
Teatret Masken har de seneste år samarbejdet med SFO’en i forskellige scenekunstprojekter. Til indvielsen kan du opleve en fantastisk farverig, livlig, summende og kriblekrablende InsektWalk, der hylder naturen og biodiversiteten på Friheden. Børnene har sammen med de voksne valgt og kreeret de fine kostumer. 

Sarah Lee Armstrong
Sarah Lee Armstrong har en tværfaglig kunstnerisk baggrund med fokus på dans, koreografi og performance. Hun har flere gange undervist i dans i ungdomsklubben på Østerbroskolen, og til indvielsen inviterer hun til fælles dans og bevægelse.

Kunsten på Friheden er udover medfinansiering v. Friheden finansieret af Statens Kunstfond, Guldborgsund Billedkunstråd, Slots- og Kulturstyrelsen og Kulturregion Storstrøm. 

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Udvalg vil styrke kommunens erhvervsservice med en markant effektivisering af sagsbehandlingen30.8.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervs- og Udviklingsudvalget og Teknik, Klima og Miljøudvalget har netop godkendt markante tiltag, der skal effektivisere sagsbehandlingen af erhvervssager. I alt bakker udvalgene op om ni konkrete tiltag, som blandt andet skal reducere sagsbehandlingstiden. Samtidig ønsker de at tilføre mere end 2 millioner kroner til indsatsen. Sagen sendes nu videre til byrådet til endelig godkendelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye