Økonomiministeriet

Økonomisk Redegørelse: Danskernes købekraft styrkes

Del

Faldende inflation og pæne lønstigninger betyder, at mange danske husholdninger igen oplever øget købekraft. Samtidig er beskæftigelsen fortsat med at stige, og der er nu skabt 450.000 nye arbejdspladser over hele landet siden 2012. Samlet set står dansk økonomi stærkt med gode forudsætninger for vækst, viser den nye prognose i Økonomisk Redegørelse.

Større købekraft i husholdningerne og lidt lavere renter ventes at sætte mere fart på privatforbruget og boligmarkedet i år og næste år. Samtidig ventes tiltagende vækst i udlandet, herunder i euroområdet, at styrke eksportmulighederne. Det giver grundlag for, at andre dele af økonomien end medicinalindustrien i højere grad kan bidrage til fremgang i økonomien.

Samlet set ventes dansk økonomi at vokse med 1,9 pct. i 2024 og 2,2 pct. i 2025. Heri indgår, at genåbningen af Tyrafeltet i Nordsøen vurderes at give et bidrag til væksten på henholdsvis 0,2 pct.-point og 0,4 pct.-point, samt at fremgang i medicinalindustrien fortsat vil løfte den samlede vækst i økonomien.

Økonomiminister Stephanie Lose siger:

”Dansk økonomi er fortsat meget stærk. Købekraften vokser i de danske husholdninger, inflationen ser ud til at forblive på et lavt niveau, og der er fornyet tro på fremtiden både blandt danskerne og i de danske virksomheder. En vigtig forudsætning for optimismen i dansk økonomi er en stærk og vedholdende fremgang i beskæftigelsen, som strækker sig helt tilbage fra 2012, og som er fortsat de seneste år trods inflation og globale kriser. Her har fornuftige reformer og tilpasningsdygtige danske husholdninger og danske virksomheder bidraget til en robust dansk økonomi.”

Prognosen indebærer, at kapacitetspresset dæmpes en anelse, men det er forventningen, at aktiviteten i 2025 fortsat vil ligge over niveauet ved en normal kapacitetsudnyttelse, svarende til at økonomien er i en moderat højkonjunktur.

Inflationen har det seneste år ligget tæt på eller under to procent. Det er forventningen, at inflationen vil forblive omkring to procent i prognoseperioden.

Beskæftigelsen ventes at stige med ca. 35.000 personer i år, mens der i 2025 ventes et mindre fald på 5.000 personer. De seneste års tilbagegang i den indenlandske efterspørgsel har endnu ikke ført til en modsvarende tilpasning i beskæftigelsen. Der forventes stadig en vis opbremsning i beskæftigelsen, men med forsinkelse.

Beskæftigelsen forventes dog fortsat at ligge på et højt niveau. Stigningen i beskæftigelsen i de senere år har været mulig på grund af stor tilgang af international arbejdskraft. Denne udgave af Økonomisk Redegørelse indeholder et særligt temakapitel om betydningen af international arbejdskraft for dansk økonomi.

Siden den seneste vurdering i Økonomisk Redegørelse, maj 2024 har Danmarks Statistik udgivet hovedreviderede tal for nationalregnskabet. Hovedrevisionen ændrer ikke grundlæggende ved vurderingen af dansk økonomi.

De nye oplysninger betyder dog, at aktivitetsvæksten i økonomien ekskl. medicinalindustrien siden 2019 har været noget stærkere end tidligere opgjort. Produktivitetsudviklingen har ligeledes været bedre, især uden for industrien. Det afspejles i den nye prognose i, at afdæmpningen i beskæftigelsen bliver mindre end tidligere skønnet. Endvidere har væksten i BNP gennem 2023 været mindre end tidligere opgjort, og udviklingen frem til 2. kvartal 2024 svagere end ventet. Det begrunder i sig selv en nedjustering af årsvæksten i BNP i 2024.

Kontakter

PressehenvendelserFor yderligere information, kontakt pressetelefonen på tlf. 23 61 64 86 (modtager ikke SMS).

https://oem.dk

Følg pressemeddelelser fra Økonomiministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økonomiministeriet

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal25.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og Novo Nordisk Fonden har indgået en principaftale, som vil levere et markant bidrag til at gøre visionerne i den grønne trepartsaftale til virkelighed. Over de næste 10 år vil fonden prioritere 10 mia. kroner til omlægning af danske arealer, så der bliver plads til mere natur og biodiversitet samt landbrugsproduktion baseret på moderne teknologier.

Regeringen og parterne i Grøn trepart indgår historisk Aftale om et grønt Danmark24.6.2024 20:59:16 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og parterne i den grønne trepart er enige om et langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen. Indsatserne i aftalen vil reducere sektorens udledninger af drivhusgasser og bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål samt sikre bedre vilkår for natur, biodiversitet, vandmiljø og drikkevand. Det skal bl.a. ske ved en historisk arealomlægning og en afgift på udledninger fra husdyr. Samtidig sætter aftalen retningen for et mere bæredygtigt, højteknologisk og arealeffektivt landbrug med konkurrencedygtighed og gode arbejdspladser i hele landet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye