DI - Dansk Industri

DI: Nyt ministerium skal sikre central styring af beredskabet

Del

Med det nye ministerium for samfundssikkerhed og beredskab får Danmark for første gang muligheden for en central koordinering og styring af nationens beredskab i en alvorlig krise. Og det er særdeles tiltrængt, mener landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

- Det her handler i værste fald om liv eller død. Vi skal være klar, og det kræver at vi får en samlet og central styring af nationens beredskab. Det danske beredskab har været underprioriteret i årtier, og er slet ikke gearet til de nye hybride trusselsbilleder. Vi skal op i gear, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Vi har brug for én samlet myndighed, der har det overordnede ansvar og et stærkt mandat, så hændelser og kriser ikke falder mellem flere stole, som vi så det under snestormen i vinter. Det nytter ikke, at vi først skal til at afklare ”hvem der er den”, når vi står med problemerne. Vi har brug for en meget tydeligere ansvarsfordeling og én der sidder for bordenden.

Brug for mere tempo

- Samtidig er der brug for et øget tempo i planlægningen af beredskabet. Det kræver langt mere information om det nuværende trussels- og risikobillede til både borgere og virksomheder. Og det skal samtænkes på tværs af myndigheder. Vi har brug for mere information om de potentielle udfordringer vi står overfor. Det skal det nye ministerium også sikre.

- Det danske beredskab skal samtænkes på tværs af myndigheder og geografi og mellem stat og kommuner. Det er det slet ikke i dag. F.eks. har vi 12 politikredse og 32 fælleskommunale redningsberedskaber.

- Den private sektor spiller en stor rolle i det danske beredskab. Det gælder f.eks. i forbindelse med fødevareforsyning, infrastruktur, produktion og distribution af energi, medicin og værnemidler samt håndtering af naturhændelser.

- Mange virksomheder udtrykker et ønske om at bidrage og stille mandskab, produktion, materiale mv. til rådighed i tilfælde af en krise. Det kan være virksomheder, som gerne vil stille lastbiler til rådighed til at køre fødevarer ud, eller virksomheder med ekstra nødgeneratorer, der kan bruges i tilfælde af strømsvigt. Det arbejde er vi i DI i fuld gang med at koordinere.

Hvem ringer vi til?

- Men virksomhederne ved ikke hvor eller hvordan de skal henvende sig.

- Der er behov for et langt tættere samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv, hvis ressourcer i virksomhederne skal kunne komme hele samfundet til gode i en krisesituation, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI vil invitere regeringen til et samarbejde om, hvordan private virksomheder skal deltage i det nationale beredskab. Det skal være klart hvilke rettigheder og forpligtelser virksomhederne står overfor i en eventuel krisehændelse.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Billeder

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen
Download

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Regeringens Afrika-strategi vil øge danske investeringer i Afrika26.8.2024 10:21:33 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens nye strategi for dansk samarbejde med Afrika kobler bistand, handel og danske investeringer på kontinentet sammen. Dermed bidrager strategien til, at Danmark og EU kan udgøre et reelt alternativ til Kina. Ifølge dansk Industri (DI) er det den helt rigtige retning både for at styrke det dansk-afrikanske samarbejde og til at skabe bæredygtig vækst og flere job i Afrika. Nu venter den store opgave med at omsætte visionerne til handel, investeringer og partnerskaber, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye