Planternes Stemme

PLANTERNES STEMME: Ny podcast sætter fokus på planteblindhed og udforsker hverdagens oversete planter

Del

Selv om vi skylder planterne vores liv og evne til at trække vejret, overser vi dem tit. Ny podcastserie vil nu udbrede danskernes kendskab til planteriget, deres fascinerende historier og give os forbindelsen til naturen tilbage.

Louise Isager Ahl og Nalle Kirkvåg udfordrer danskernes planteblind
Louise Isager Ahl og Nalle Kirkvåg udfordrer danskernes planteblind Foto: Karoline Ulvig Pedersen

Undrer du dig over dit manglende kendskab til de planter, du møder på din vej? Og har du også̊ svært ved at kende forskel på et lindetræ og et egetræ – eller ved at navngive grøftekantens blomster? Dette kaldes planteblindhed. Et begreb, der forklarer og beskriver, hvorfor vi mennesker ofte har svært ved at se og genkende planterne i vores omgivelser og værdsætte deres betydning i verden.

I den nye podcast-serie ’Planternes stemme’ tager journalist Nalle Kirkvåg sammen med botaniker Louise Isager Ahl på fire gå-ture gennem byen. Her sætter de navn og fokus på hverdagens planter. De fortæller historier om de planter, du møder på din vej, men som du måske overser til dagligt. Formålet er at sikre danskernes viden om planter, deres fascinerende egenskaber og historier.

Uden planterne ville der ikke være meget liv på Jorden. Men det virker tit som om vi mennesker, lidt har glemt det faktum. En måde man måske kan (gen)skabe en stærkere forbindelse til planteriget på, er ved at lære navnene på de mest almindelige arter. Hvis vi får et mere nuanceret sprog for naturen, bliver vi bedre i stand til at tale om den. Og biodiversitetskrisen bliver mere håndgribelig, når du for eksempel kender noget til plantearterne og deres liv”, siger Louise Isager Ahl, planteforsker ved Statens Naturhistoriske Museum.

Cirka 40 procent af alle verdens plantearter er i fare for at blive udryddet. ”Alligevel får planterne langt mindre opmærksomhed end truede dyr, hvilket kan få katastrofale konsekvenser for os alle sammen. Og de fleste vil formentlig have lettere ved at nævne navnene på 10 vilde dyr end på 10 vilde planter”, påpeger Louise Isager Ahl.

’Planternes Stemme’ vil med historiefortællinger og lyddesign åbne danskernes øjne for alle de vilde fortællinger, som planterne gemmer på. Er du for eksempel klar over, at planter har et avanceret kommunikationssystem? At duften af nyslået græs faktisk er planternes rædselsskrig? Eller at tidslen er Skotlands nationalblomst – med en historie, der går helt tilbage til de danske vikinger?

Planterne har måske et misforstået ry som mindre spændende end dyr. Men i ’Planternes Stemme’ tror vi på, at alle kan interessere sig mere for planter. Det er først og fremmest et spørgsmål om at blive præsenteret for dem på en spændende måde og selvfølgelig med den gode historie i fokus,” siger journalist Nalle Kirkvåg.

De første to ud af i alt otte afsnit af podcasten ’Planternes Stemme’ har premiere lørdag d. 31. august. Herefter udkommer to afsnit ugentligt. Den er tilgængelig på alle podcast-platforme – som en del af videnskabspodcasten: ’NATURLIGVIS’. ’Planternes Stemme’ er blevet til med økonomisk støtte fra Aage V. Jensens Naturfond.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Louise Isager Ahl og Nalle Kirkvåg udfordrer danskernes planteblind
Louise Isager Ahl og Nalle Kirkvåg udfordrer danskernes planteblind
Foto: Karoline Ulvig Pedersen
Download

Følg pressemeddelelser fra Planternes Stemme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Planternes Stemme

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye