Ny FN-rapport viser broget billede af Danmarks indsats for vand
Nye tal fra FN's miljøprogram UNEP fremhæver Danmarks evne til at holde styr på sine vandressourcer, men vi dumper, når det kommer til vores grundvand. DHI har deltaget i arbejdet med rapporten, der gør status på verdensmålene om vand.
Danmark er godt med i forhold til at holde styr på vores vandressourcer, men det står anderledes sløjt til, når man ser på vandkvaliteten og sundhedstilstanden af vores vandøkosystemer. Det er den korte opsummering fra nye rapporter, som FN’s miljøprogram UNEP har udgivet i forbindelse med konferencen World Water Week, der finder sted i Stockholm i denne uge.
De globale rapporter bliver produceret med bidrag fra danske vand- og dataeksperter. Rapporterne er baseret på data godkendt af hvert land, der bliver analyseret i samarbejde med UNEP-DHI Centre i Hørsholm. Centeret er et partnerskab mellem UNEP og den danske rådgivning- og teknologivirksomhed DHI.
”Vand spiller en kernerolle i verdens samlede arbejde om bæredygtig udvikling. Og selv om Danmark har sine udfordringer på vandområdet, er der også områder, hvor Danmark kan bidrage med løsninger og viden, der kan komme resten af verden til gavn. Og det gør Danmark også. Med denne omfattende kortlægning er UNEP-DHI Centre med til at give landene et nøjagtigt billede af deres fremskridt. Den globale status på Verdensmål 6 er afgørende for nationalt og tværnationalt samarbejde omkring bæredygtig vandforvaltning og vandøkosystemer.”
Joakim Harlin, leder af UNEP-DHI Centre
Rapporterne er led i den globale monitering af verdensmålene for bæredygtighed frem mod 2030. De tre nye rapporter omhandler status for tre delmål under Verdensmål 6, der fokuserer på bæredygtighed for vandmiljø og menneskers adgang til vand.
På målsætningen, der drejer sig om forvaltning af vandressourcer (Verdensmål-indikator 6.5.1), er verden under ét langt bagefter målsætningen. Forvaltningen måles på temaer som lovgivning og planer, brugerdeltagelse og finansiering. Gennemsnitligt scorer verdens lande 57 %, hvor 100 % står for en perfekt indsats, og målsætningen er minimum 91 %. De tilsvarende scorer for 2017 og 2020 var henholdsvis 49 % og 54 % og illustrerer dermed en fremgang – men det går for langsomt. Der mangler finansiering og politisk vilje til for alvor at løse udfordringen, siger rapporten.
Derimod klarer Danmark sig rigtig godt. Danmark scorer 95 %, hvilket betyder, at vi som ét ud af 11 lande allerede har opnået målsætningen.
På målsætningen om vandkvalitet (Verdensmål-indikator 6.3.2) viser resultaterne for 2023, at 56 % af de vandområder, der globalt er omfattet af rapporteringen, vurderes i ”god tilstand”, hvilket er nogenlunde uændret siden 2017. Det betyder med andre ord, at 44 % af vandområderne ikke har opnået god tilstand. Rapporten konkluderer, at medmindre der allokeres betydeligt flere midler til området, vil udfordringen med kvaliteten af verdens vandområder ikke være løst i 2030.
Danmark er ligesom en række andre europæiske lande placeret lavt på listen med kun 29 % af de rapporterede vandområder i ”god tilstand”. I Danmarks tilfælde dækker tallet for 2023 udelukkende over grundvandskvaliteten, hvilket rimer fint med de hyppige fund af forureninger i danske vandboringer.
Data for verdens vandøkosystemer (Verdensmål-indikator 6.6.1) viser, at der er en nogenlunde stabil tilstand i vandøkosystemerne, men på et lavt niveau. Halvdelen af verdens lande har mindst én type af vandøkosystemer, der er i tilbagegang. Situationen er værst i Afrika, Central- og Sydøstasien. De primære årsager er forurening, dæmningsbyggeri, ændret arealanvendelse, overforbrug af vand og klimaændringer. Andelen af Danmarks areal, der omfattes af vandrelaterede økosystemer, har været nogenlunde stabil i de seneste 10 år.
FN og alle verdens lande opgør hvert tredje år status for alle 17 verdensmål og 169 delmål.
Kontakter
Annette MystekDHI
Tlf:+4520887770acmy@dhigroup.comLinks
Om DHI
DHI A/S er en global digital rådgivningsvirksomhed med hovedsæde i Hørsholm. DHI A/S blev grundlagt i 1964 og beskæftiger mere end 1.000 medarbejdere globalt. Vores ambition er at fremme den bæredygtige udvikling af jordens vandressourcer med afsæt i rådgivning, digitale og teknologiske services, og kompetenceudvikling. DHI A/S er godkendt som teknologisk serviceinstitut (GTS) af Forsknings- og Uddannelsesministeriet og er en del af GTS-netværket.
For yderligere oplysninger om DHI kontakt venligst Annette Mystek, DHI Global People & Communication på +45 2088 7770.
Om UNEP-DHI Centre
UNEP-DHI Centre er et samarbejde mellem UNEP og rådgivnings- og teknologivirksomheden DHI. Centeret bidrager med viden, værktøjer og analyser til UNEPs monitering og rapportering af Verdensmålene på vandområdet.
Følg pressemeddelelser fra DHI A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DHI A/S
DHI styrker fokus på udvikling og AI med ny erfaren CTO12.6.2024 10:18:37 CEST | Pressemeddelelse
DHI henter erfaren IT-profil med speciale inden for softwareudvikling og forskningsteknologier og ansætter Na’Tosha Bard som Chief Technology Officer. Na’Tosha Bard kommer fra en stilling som CTO og Senior Vice President i KMD.
DHI henter erfaren grøn profil til bestyrelsen18.4.2024 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tove Feld indtræder i bestyrelsen for DHI A/S. Hun er en erfaren bestyrelsesprofil med baggrund i international ledelse og speciale inden for bæredygtig teknologi og grøn omstilling. Tove Feld afløser Merete Søby, som har været en del af bestyrelsen siden 2016.
DNA-spor afslører dyrelivet på havbunden ved Femern-byggeri6.3.2024 10:57:13 CET | Blog
Ved hjælp af en helt ny genetisk metode vil forskere sammen med Sund & Bælt kortlægge, hvordan dyrelivet i havet klarer sig langs Lollands sydkyst tæt på byggeriet af Femern Bælt-tunnelen til Tyskland. Resultaterne skal give ny viden om havmiljøets evne til at tilpasse sig store menneskeskabte forandringer.
DHI skal overvåge fugle og flagermus i banebrydende ny hollandsk havvindmøllepark15.2.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med en kombination af radarer, kameraer, akustiske sensorer og kunstig intelligens skal DHI være med til at bevise, at grøn energi og biodiversitet godt kan gå hånd i hånd. I Ecowendes kommende hollandske havvindmøllepark Hollandse Kust West, der vil sætte nye standarder for beskyttelse af dyreliv, skal DHI stå for den fuldt automatiserede overvågning af fugle og flagermus.
DHI modtager Google-bevilling til at fremme FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling12.9.2023 13:24:49 CEST | Pressemeddelelse
Projektet Global Wetland Watch skal afbøde klimaforandringer ved at kortlægge globale vådområder med satellitbilleder og kunstig intelligens.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum