Verdo: - Som andelsselskab kan vi ikke tillade os at skære hjørner
Fremtidssikringen af energi- og forsyningssektoren kræver store beslutninger og mindst lige så store investeringer. Imens mange selskaber sidder med blikket fast rettet mod bundlinjen, har Verdo det lange sigte på i bestyrelseslokalet. Nøglen skal findes i Verdo’s selskabsstruktur, hvor andelshaverne sidder med ved bordet.

Spillepladen i energikoncernen Verdo er en smule anderledes end for flere af deres konkurrenter. Som et andelsselskab er virksomheden fra Randers ejet af sine lokale andelshavere, der udover veludvalgte eksterne kræfter også udgør Verdo’s bestyrelse. Og netop den struktur giver selskabet andre vilkår og muligheder i bestyrelseslokalet.
”Vi har ikke nogen ejere, der kan tage et udbytte ud. Omvendt skal bestyrelsen heller ikke være tekniske specialister, for dem har vi i forvejen i organisationen til at rådgive os. Vi skal være i stand til at stille de kritiske spørgsmål, så vi kan træffe de rigtige beslutninger. Dét er vores hovedopgave,” fortæller bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde.
Andelshavernes direkte deltagelse i bestyrelsesarbejdet betyder, at lokalområdets behov og ønsker altid står på agendaen. De demokratisk valgte bestyrelsesmedlemmer bringer samtidig egne kvalifikationer og kompetencer med til bordet. I praksis betyder det, at bestyrelsen består af ildsjæle med en bred vifte af særlige interesser i energisystemer, vand eller varme. Og dén konstellation bringer ekstra muligheder med sig.
”Der er ingen tvivl om, at hvis man er en ildsjæl, der er passioneret omkring sit lokalsamfund, så advokerer man for det lokalt eller får det drøftet ude ved middagsbordene. På den måde bliver der skabt en forståelse for, hvad det er, vi har gang i,” siger Jakob Flyvbjerg Christensen, CEO for Verdo.
”Vi kan ikke skære hjørner”
En af Verdo’s kerneområder er varmeforsyningen i Randers og Herning. I dag er fjernvarmesektoren i høj grad baseret på ét stort kraftvarmeværk i hver by. Fremtiden derimod ser anderledes ud. Her forventer man en styrket kobling til andre sektorer samt en større decentralisering med færre, mindre anlæg.
Netop den omstilling er en central opgave, som Verdo og resten af energi- og forsyningssektoren står overfor i disse år. Og her står opgavens omfang soleklart:
”Det er investeringer og installationer, som fremtidige generationer skal leve med, og derfor er det et virkelig langt sigte, vi arbejder med. Vi kan ikke tillade os at skære hjørner, når der en forventning om, at vi skal kunne levere grøn, sikker og billig varme og vand på den lange bane,” fortæller Jakob Flyvbjerg Christensen.
Forsyningssektorens grønne omstilling bliver ikke mindre kompleks af, at mange af de løsninger, som branchen forventer sig meget af, fortsat er relativt umodne. Det tvinger virksomheder og beslutningstagere til at gå velovervejet til værks for at sikre et langtidsholdbart forsyningsnet.
”Her forsøger vi at tage dem i en taktisk rækkefølge, så vi står på et solidt fundament af viden. Det vil sige, at nogle af de teknologier og beslutninger, som er mere sikre, tager vi først. Her bliver det så en successiv proces, hvor vi bygger det gradvist op,” siger Torben Høeg Bonde.
Hør resten af samtalen med bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde og CEO Jakob Flyvbjerg Christensen om, hvad andelshaverne betyder for omstillingen i et af landets store energiselskaber i podcasten ”Et Grønt Skridt Foran”.
Kontakter
Bjørn OlsenPresseansvarlig
Tlf:+45 24 69 14 13bjol@verdo.comBilleder

Links
Om Verdo Holding
Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger. Verdo er et formålsdrevet andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.
Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S
Ny biomassekedel styrker varmeforsyningen i Haslev23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En særtransport kørte for nylig i langsomt tempo over Storebæltsbroen i tidsrummet mellem kl. 02 og 05 og fik de få bilister, der kørte over broen samtidigt, til at spærre øjnene op. Det er trods alt ikke hver nat, at to cirka 14 og 11 meter lange og 4,5 meter høje transporter med hovedelementer til et energianlæg, der vejer henholdsvis 51 og 22 ton, begiver sig den lange vej fra Herning til slutdestinationen Haslev på Sjælland, hvor elementerne skulle leveres til Haslev Fjernvarme.
5,5 kilometer hovedledning holder liv i drømmen om fjernvarme i Spentrup11.4.2025 08:36:15 CEST | Pressemeddelelse
Verdo Varme er klar med et nyt fjernvarmeprojekt til borgerne i Spentrup vest for Randers. Projektet er blevet til i dialog med Spentrup Varmeværk, der sidste år måtte opgive selv at etablere fjernvarme, da det oprindelige projekt blev for dyrt.
KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet26.3.2025 09:10:55 CET | Pressemeddelelse
Med det nye partnerskab vil de to jyske selskaber gøre det nemmere at etablere solcelleanlæg, så flere virksomheder kan reducere deres energiomkostninger og sikre sig mod stigende elpriser, samtidig med at de styrker deres CSR og ESG-målsætninger med vedvarende energi.
Strålende vejr og godt humør præger Vandets Dag på Naturcenteret i Randers24.3.2025 13:22:37 CET | Pressemeddelelse
Vandets Dag blev i år markeret i strålende solskin og med højt humør, da engagerede 3. klasser deltog i en række spændende aktiviteter på Naturcenteret i Randers. Dagen bød på 10 forskellige poster, som blev bemandet af henholdsvis Vandmiljø Randers, Randers Naturcenter, Randers Bibliotek og Verdo Vand.
Verdo Vand finder historiske dokumenter under oprydning12.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
En række historiske dokumenter og tegninger, der kaster nyt lys over udviklingen af vandforsyningen i Randers Kommune er dukket frem hos Verdo Vand. De ældste fund stammer helt tilbage fra 1871 og inkluderer detaljerede kortlægninger af vandledninger, planer for vandværker og de strategiske beslutninger, der har formet kommunens vandforsyning i mange år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum