Rumfartsbranchen vokser: Kan Danmark nå med på rumrejsen?

Del

Den globale rumfartsbranche vokser i hastigt tempo, og mulighederne for både forskning og teknologisk innovation er større end nogensinde før. Danmark har allerede markeret sig som en vigtig aktør inden for rumteknologi, men hvis vi for alvor skal sikre en plads i fremtidens rumkapløb, er det tid til at handle nu.

To personer i en observatoriekuppel ser op mod et stort teleskop.
Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen Wernblad Media

Ifølge astrofysiker og medvært på podcasten RumSnak, Tina Ibsen, er det en unik mulighed for Danmark at udnytte sin eksisterende viden og teknologi til at spille en mere fremtrædende rolle på den internationale scene. 

“Danmark har ikke en fuld rumindustri som USA, men vi har virksomheder med højt specialiseret ekspertise, som leverer instrumenter, telekommunikation og andre præcise løsninger til både NASA og ESA." siger Tina Ibsen og understreger, at Danmark har potentiale for at være med på den næste rumrejse.

Rumfartsindustrien har oplevet markant vækst de seneste år. Flere lande og private virksomheder investerer milliarder i at udforske rummet, og denne udvikling åbner nye døre – også for mindre nationer som Danmark.

"Rumfartsbranchen kommer til at blive endnu større.Vi ser allerede, at rummet har en stor påvirkning på vores hverdag, fx gennem satellitnavigation og telekommunikation, og det vil kun blive mere fremtrædende i fremtiden," forklarer Tina Ibsen.

Vigtigt for teknologi og fremtidens samfund

Rummet er ikke kun et symbol på menneskets eventyrlyst – det er også nøglen til at forstå vores planet og udvikle ny teknologi, der kan have stor betydning for vores samfund. Derfor er det essentielt, at Danmark og Europa fortsætter med at være en aktiv deltager i denne globale udvikling. Hvis vi ikke tager initiativ nu, risikerer vi at blive overhalet af andre lande og miste muligheden for at være med til at sætte dagsordenen, når næste fase af rumindustrien udfolder sig.

"Der er et enormt vækstpotentiale i at opbygge infrastruktur i rummet, men hvis Danmark og Europa ikke handler nu, risikerer vi at blive sat bagud – ligesom det er sket med tech-branchen og kunstig intelligens.Det er derfor afgørende, at vi tager rummet seriøst, før andre kommer 10-15 år foran os," siger Tina Ibsen.

Danmarks internationale indsats

Danmark har allerede vist, at vi kan bidrage til internationale rumprogrammer. I de seneste år har danske forskere og virksomheder været involveret i adskillige internationale missioner, der blandt andet har fokuseret på Mars-udforskning og opsendelse af satellitter. Den dansk-britiske virksomhed Orbex, der bygger raketter lige uden for København, er et godt eksempel på dette, og ifølge Tina Ibsen vil en sådan udvikling have stor betydning for Europa og Danmark.

"Et dansk eksempel er Orbex med danske Kristian von Bengtson, som er en af stifterne, hvor idéen simpelthen er at have en virksomhed, der både designer, bygger og opsender raketter. Det vil være noget meget unikt både fra dansk side, men også fra europæisk side, da det vil give en direkte launch capacity i Europa," afslutter Tina Ibsen.

Fakta


  • Podcasten RumSnak er en podcast om videnskab, astronomi, rummet, rumfart og meget mere. 


  • Siden 2019 har de to værter, Anders Høeg Nissen og Tina Ibsen, fortalt om Danmarks bidrag til rumforskningen og om udviklingen af dansk rumteknologi 

- i håbet om at øge både den generelle viden og den brede interesse for de danske rumaktiviteter.


  • Podcasten udkommer med deres nyeste sæson den 2. September 2024 


  • Første episode af den nye sæson er med gæst Kristian Von Bengtson og Orbex, som fortæller om deres arbejde med at bygge raketter på dansk jord.


  • Medvært Anders Høeg Nissen har i over 25 år dækket den teknologiske og videnskabelige udvikling - i mange år som vært og journalist på fremtidsmagasinet Harddisken på DR P1.


  • Medvært Tina Ibsen er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Hun var formidlingschef på Tycho Brahe Planetarium, hvor hun vandt priser for sin formidling.


  • I 2024 vandt RumSnak podcastprisen for årets uafhængige podcast.

 

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra RumSnak

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RumSnak

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye