NEKST: Grøn ligestilling skal bane vejen for fremtidens elnet
Den nationale energikrisestab (NEKST) har afleveret sine første ni delanbefalinger til, hvordan vi sætter tempoet op på udbygningen af elnettet. De vil blandt andet sidestille elnettet med andre offentlige infrastrukturprojekter og styrke rammerne for ideudvikling.
Hvorfor skal naboer til udbygning af elnettet ikke have samme mulighed for en hurtig afklaring om ekspropriation og overdragelse som naboer til vej- og jernbaneanlæg?
Sådan lyder et af de mange spørgsmål, som NEKST-arbejdsgruppen Hurtigere udbygning af elnettet har arbejdet med. Arbejdsgruppen har netop afleveret ni delanbefalinger til, hvordan vi fjerner grønne barrierer og fremtidssikrer elnettet.
Derfor foreslår de blandt andet at fremme ”grøn ligestilling” ved at ensarte reglerne for ekspropriation på tværs af offentlige infrastrukturprojekter – så udbygningen af elnettet i højere grad får samme vilkår som for eksempel vej-, jernbane- og gasnetsprojekter. Dermed bliver processen omkring elnetprojekter både nemmere for borgerne og for virksomhederne – og det skaber bedre mulighed for at tage hensyn til naturen.
”Vi kan ikke bygge fremtidens elnet med nutidens metoder. I de sidste 20 år har elforbruget været stabilt - over de næste 20 år vil vi efterspørge fire gange så meget. Derfor skal vi lave et paradigmeskifte i, hvordan vi planlægger, regulerer og bygger elnet. Det første skridt er at skabe ”grøn ligestilling”, så det ikke er sværere at udbygge elnet end motorvejsnet. Det andet er at blive bedre til at samtænke natur og infrastruktur ved at gøre myndighedsprocesserne for bl.a. tilladelser og miljøvurderinger mere smidige,” siger forperson Kristina Lee.
Kristina Lee og resten af arbejdsgruppen har haft stort fokus på, at det er nu, der skal handles. I processen med at udarbejde delanbefalinger til regeringen har de haft som princip, at jagten på det perfekte ikke må forhindre gode, brugbare løsninger i at blive indført.
”Elnettet er fundamentet for den grønne omstilling. Derfor er det en bunden opgave at sætte turbo på udbygningen, så vi er klar til et samfund med flere elbiler, grønne brændstoffer og en grønnere industri. Det er fedt at modtage anbefalinger fra NEKST, der ser tingene fra andre perspektiver, så vi sammen kan fjerne så mange benspænd som muligt, både for netvirksomheder og myndigheder,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Se alle anbefalingerne og læs pjecen her
Ni nye anbefalinger
Arbejdsgruppen peger netop også på, at der er brug for hurtig behovsafklaring, så planlægningen af elnettet kan ske mest hensigtsmæssigt, og at der sikres større koordination mellem de mange aktører. Det vil skabe mere transparens og mere smidige processer.
Derudover anbefaler arbejdsgruppen, at der skal være bedre rammer for at ideudvikle og teste løsninger, som kan være et alternativ til udbygningen visse steder.
Arbejdsgruppens udgangspunkt er desuden, at infrastruktur til den grønne omstilling og natur skal spille sammen. Udbygningen af elnettet vil kunne ses i landskabet, og derfor skal der tages hensyn, der fremmer natur og biodiversitet.
Flere tiltag
Branchens aktører og myndigheder har allerede iværksat en lang række tiltag for at fremme en hurtigere udbygning af elnettet. Arbejdsgruppen har identificeret og kortlagt over 65 initiativer fra netvirksomheder, Energinet og myndigheder, der alle har til formål at styrke elnettet. Arbejdsgruppens delanbefalinger bygger videre på disse tiltag og skal ses i sammenhæng med det omfattende arbejde, der allerede er i gang.
Kortlægningen er et dynamisk dokument, der løbende kan opdateres i takt med, at der bliver i igangsat nye tiltag for at udbygge elnettet.
Og arbejdet fortsætter. Arbejdsgruppen afleverer sin samlede rapport med løsningsforslag senere på året.
Læs mere om NEKST-arbejdsgruppen Hurtigere udbygning af elnettet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum