Købmænd drukner i regler – der er behov for regelforenkling
I det seneste folketingsår 2023-2024 blev der vedtaget ti love og 73 bekendtgørelser, som påvirker den danske købmands dagligdag. Sammenlagt fylder de nye og ændrede regler omkring 155.000 ord.
Det viser en ny opgørelse fra De Samvirkende Købmænd. Opgørelsen understreger, hvor reguleret en hverdag de danske købmænd har og hele tiden skal forholde sig til for at drive deres forretning.
"Det er en stor udfordring for købmændene at holde sig ajour med de mange regler, der konstant ændres og udvides. Hver regelændring kræver, at købmanden eller deres rådgivere nøje vurderer, om den får betydning for butikkens drift," siger Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.
Regelmængden betyder, at hver 20. lov og hver 15. bekendtgørelse fra Folketinget har potentiale til at påvirke købmandens hverdag direkte. De Samvirkende Købmænd pointerer, at selvom regulering er nødvendig for at sikre forudsigelighed herunder fødevaresikkerheden og et godt arbejdsmiljø, så er der også behov for at sikre, at reglerne ikke går for vidt og spænder ben for den daglige drift.
De Samvirkende Købmænd opfordrer derfor til en politisk målsætning om at reducere virksomhedernes administrative byrder med 25 pct., og til en styrkelse af regelforberedelsen gennem bedre konsekvensvurderinger og høringsprocesser.
"Vi risikerer, at vores købmænd drukner i unødige paragraffer, der ikke skaber værdi. Derfor er det afgørende at fjerne overflødige regler og sikre, at nye regler kun indføres, når det er nødvendigt," lyder det fra Jannick Nytoft.
De Samvirkende Købmænd foreslår derfor at:
- der bør indføres en politisk målsætning om at reducere virksomhedernes administrative byrder med 25 pct.
- regelforberedelsen bør styrkes og gøres mere gennemsigtig f.eks. gennem mere gennemsigtige konsekvensvurderinger og styrkede rammer for arbejdet med høringssvar
- der bør arbejdes for at skabe en bedre evalueringskultur, når det kommer til eksisterende regler – f.eks. gennem en øget brug af solnedgangsklausuler
Vedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Danskernes jule- og nytårsindkøb: Små ændringer i budget og fokus på det grønne21.12.2024 09:35:50 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at seks ud af ti danskere forventer at bruge omtrent det samme på julemiddagen som sidste år.
Butikstyveri koster dagligvarehandlen over 2 mia. kroner i 202418.12.2024 13:22:39 CET | Pressemeddelelse
Antallet af butikstyverier fortsætter med at stige i Danmark, og dagligvarebranchen står over for tab, der overstiger 2 mia. kroner i 2024.
4 ud af 10 danskere accepterer butikstyveri10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) viser, at næsten fire ud af ti danskere ikke fuldt ud afviser butikstyveri, og hele 10 procent mener, at butikstyveri i visse tilfælde kan forsvares.
Digital alderskontrol kan være på vej i dagligvarebutikkerne4.12.2024 06:47:24 CET | Pressemeddelelse
67% af danskerne bakker op omkring brugen af digital alderskontrol til at begrænse de unges adgang til alkohol og nikotin.
Stigningen i butikstyverier skaber utryghed!22.11.2024 10:49:22 CET | Pressemeddelelse
Mens mange former for hverdagskriminalitet som tyveri og indbrud er faldende, går butikstyverierne i en helt anden retning. Nye tal viser nemlig, at antallet af anmeldte butikstyverier forventes at stige med næsten 70 procent fra 2019 til 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum