DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Transportvaneundersøgelsen udvides med nyt brugervenligt værktøj

Del

DTU Management har sammen med Region Hovedstaden udviklet værktøjet transportvaner.dk til at lette adgangen til data og udtræk fra Transportvaneundersøgelsen (TU) til brug af både offentligheden og betalende partnere i TU

Transportvaneundersøgelsen indeholder data om vores brug af kollektiv transport, hvor langt vi pendler på arbejde og meget mere.
Transportvaneundersøgelsen indeholder data om vores brug af kollektiv transport, hvor langt vi pendler på arbejde og meget mere. Foto: DTU

Hvor mange kilometer kører en dansker om dagen? Går det op eller ned for cykeltrafikken? Viden om danskernes transportvaner bliver stadig vigtigere for fagfolk og politikere for at forstå vores transportadfærd og kunne støtte en bæredygtig udvikling. Siden 2006 har Transportvaneundersøgelsen – ledet af DTU Management – indsamlet flere end 200.000 interviews med turdagbøger, som i detaljer beskriver den enkelte danskers ture, rejser og ophold gennem det seneste døgn. Respondenterne er et repræsentativt udvalg af den danske befolkning over 6 år og svarene er fordelt over alle årets dage.

Nu er der udviklet et brugervenligt dan-selv-udtræks værktøj, transportvaner.dk, som giver lettere adgang til at bruge Transportvaneundersøgelsens omfangsrige data. Værktøjet er udviklet af DTU i samarbejde med Region Hovedstaden, der også har finansieret det, og med input fra TU partnere.

Værktøjet er udviklet med målet om, at det gennem bedre visualiseringer og støtte til udtræk af og fortolkning af data fra TU, vil understøtte arbejdet hos såvel fagfolk som politikere med at sikre gode mobilitetsløsninger baseret på bedre udnyttelse af eksisterende data og viden om befolkningens transportadfærd. Værktøjet skaber således forbedrede muligheder for at benytte data til at understøtte politiske beslutningsprocesser, samarbejde på tværs af organisationer, borgerinddragelse, opnåelse af målsætninger m.v. Hermed kan regionens planlæggere undersøge behovet for mere sammenhængende kollektiv transport, kommunens fagfolk kan vise hvordan en indsats på cykelområdet har manifesteret sig, mens journalisten kan understøtte sin artikel om kønsdiversitet i valg af transportmiddel.

Værktøjet hjælper med viden om, hvor stor en andel af danskernes rejser der foretages med kollektiv transport, hvor langt vi pendler på arbejde, hvor meget CO2 danskerne udleder ved transport til forskellige formål, hvor mange børn og unge i forskellige aldersgrupper, der cykler i skole og meget mere. Tallene kan opgøres på årsbasis og hermed kan værktøjet også vise udviklingen over tid. I værktøjet kan brugerne bl.a. undersøge den kollektive trafiks udvikling, udsving gennem coronatiden, og se hvordan fritidstrafik udgør den største del af turene. 

Den øgede adgang til at anvende TU data giver samtidig øget kendskab til Transportvaneundersøgelsen, ligesom det medvirker til at højne kvaliteten af debatten om transport og mobilitet, herunder bæredygtig mobilitet.

Transportvaner.dk

Transportvaneundersøgelsens resultater er hidtil blevet udgivet som årsrapporter: på landsplan for offentligheden og for regioner, landsdele, kommuner for betalende partnere. Disse årsrapporter vil stadig blive udgivet, men nu suppleret af muligheden for at lave nemme udtræk af data i transportvaner.dk værktøjet. Resultaterne kan opgøres på ture, rejser, transportarbejde, trafikarbejde eller antal interviews opdelt på mange parametre som længde, varighed, CO2-udledning mm. og fordelt på transportmiddel og turformål. Brugere kan definere hvilke resultater de ønsker, ud fra forskellige filtre såsom alder, køn og indkomst, og resultaterne kan præsenteres som grafer og tabeller. Hermed får både fagfolk med kendskab til TU samt øvrige interesserede som studerende, journalister, interesseorganisationer og mange flere adgang til den store viden om transportadfærd, der findes i Transportvaneundersøgelsens omfattende datakatalog.

Værktøjet findes i to udgaver: en offentlig tilgængelig version med mange muligheder for definition af grafer og tabeller, samt en version for Transportvaneundersøgelsens betalende partnere med yderligere muligheder for udtræk og øget detaljeringsniveau.

Prøv værktøjet her: https://transportvaner.dk

Læs mere om Transportvaneundersøgelsen: www.tudata.dk

Kontakter

DTU - Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye