Nye tiltag forbedrer mobiliteten i landdistrikterne
Kørekort til 17-årige og midler til kollektiv transport skal give unge bedre muligheder for at komme rundt.
For unge i landdistrikterne er det ofte en udfordring at komme til deres uddannelsessted. Det gælder ikke mindst erhvervsuddannelserne, hvor halvdelen af ansøgerne har over 45 minutter i transporttid. Derfor vil regeringen nu tillade 17-årige at køre bil i dagtimerne.
- Uden for de store byer er bilen den klart mest fleksible løsning. I dag kan man få kørekort som 17-årig og køre med ledsager, og nu tillader vi, at 17-årige også må køre selv i dagtimerne, så de kan passe studier og læreplads. Det vil gøre en stor forskel for de unge, som ikke længere er afhængige af deres forældre, siger transportminister Thomas Danielsen.
Initiativet med kørekort til 17-årige vil fremme mobiliteten blandt unge ved at tillade, at de kører uden ledsager mellem klokken 5 og klokken 20. Om natten skal der stadig være ledsager, og samtidig bliver der indført en de facto nultolerance for alkohol for de helt unge bilister.
De nye regler kræver en lovændring og vil forventeligt kunne træde i kraft i sommeren 2025.
Udover kørekort til 17-årige afsættes der over en fireårig periode i alt 70 millioner kroner til en håndsrækning til den kollektive transport uden for de store byer. Initiativerne kommer fra Ekspertudvalget om kollektiv mobilitet i hele Danmark, og bidrager til et mere fleksibelt kollektivt trafiksystem i landdistrikterne. Pengene går til frivilligbusser og bus på bestilling, som skal give landdistrikterne en mere fleksibel busbetjening.
- Der er brug for at tænke nyt for at skabe bedre mobilitet uden for de større byer. Ekspertudvalget er godt i gang med arbejdet, og allerede nu sætter vi gang i nogle af de gode forslag, udvalget er kommet med. Vi vil helt konkret afprøve frivilligbusser og fleksible busser, der kommer, når man skal bruge dem, siger transportminister Thomas Danielsen.
Frivilligbusser kan være minibusser, der stilles til rådighed for lokalsamfund, således, at beboere selv kan stå for og tilbyde mobilitetstilbud til lokale.
Bus på bestilling kører, når den bliver bestilt af en borger. Bussen kører mellem konkrete stoppesteder i stedet for en planlagt rute, som en traditionel rutebus.
Fakta
- En opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der blandt ansøgerne til erhvervsuddannelserne er 48 procent, som har mere end 45 minutters transporttid til det uddannelsessted, som er ønsket som 1. prioritet.
- For Stx er det tilsvarende tal 12 procent.
- Vejdirektoratet anslår, at forslaget på baggrund af et overordnet skøn vil øge trafikarbejdet (antallet af kørte kilometer) for 17-årige med 151 millioner kørte kilometer årligt, hvoraf langt den største effekt ses uden for de større byer (i dag er trafikarbejdet for 17-årige i bil med ledsager ca. 35 millioner kilometer årligt).
- Lignende ordninger findes i Storbritannien og Østrig, hvor der også tillades kørekort og kørsel uden ledsager fra 17 år. I Sverige og Norge er der mulighed for privat øvelseskørsel fra 16 år (øvelseskørsel med ledsager før erhvervelse af et kørekort), mens aldersgrænsen for at erhverve kørekort er 18 år.
- Vejdirektoratet vurderer, at det er ca. 90 procent af trafikken, der afvikles i tidsintervallet mellem klokken 5 og klokken 20.
Links
Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet
Tre nye øer får ophævet taxiloven2.1.2025 09:01:22 CET | Pressemeddelelse
Siden 1. januar 2024 har alle ikke brofaste øer undtagen Bornholm kunne søge om undtagelse fra taxiloven, så det bliver muligt for alle at køre med passagerer mod betaling. Fra 1. januar 2025 er tre nye øer godkendt, så der totalt er 11 små øer i ordningen.
Det skal være nemmere for landbrugsmaskiner at køre 40 kilometer i timen med påhængsredskab19.12.2024 13:04:28 CET | Pressemeddelelse
Nyt lovforslag skal gøre det mere simpelt for traktorer og motorredskaber at køre op til 40 kilometer i timen med påhængskøretøjer. Lovforslaget sendes nu i høring frem til januar, hvorefter det skal behandles i Folketinget.
Stor interesse for puljemidler til el-delebiler19.12.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
49 el-delebilsprojekter har fået støtte for samlet 50,9 millioner kroner. Projekterne er blandt andet nyetablering af ladestandere og videreudvikling af eksisterende el-delebilsordninger. Puljen er en del af Infrastrukturplan 2035.
Ny formand for Færdselssikkerhedskommissionen18.12.2024 11:07:11 CET | Pressemeddelelse
Transportministeren har udpeget Mai Mercado (K) til ny formand for Færdselssikkerhedskommissionen. Hun overtager posten fra tidligere formand Niels Flemming Hansen (K), mens Thomas Jensen (S) fortsætter på næstformandsposten.
Lovforslag om kørekort til 17-årige i høring18.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt lovforslag vil gøre forsøgsordningen med kørekort til 17-årige permanent og samtidig give de 17-årige mulighed for at køre uden ledsager i dagtimerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum