Boligsælgere overser denne mulighed for at forbedre tilstandsrapporten
Tilstandsrapporten kan være afgørende for et vellykket salg. Alligevel kender syv ud af 10 boligsælgere ikke muligheden for at få lavet en såkaldt førsynsrapport, hvor man kan nå at fikse småfejl, før den endelige rapport bliver lavet. Det viser en ny undersøgelse fra EDC.
Løse fliser, utætte fuger, rådne brædder eller kosmetiske revner i soklen. Listen over småskader kan være lang, når en bolig skal sælges. Og selv om skaderne ikke behøver at være lige alvorlige, så vil de blive nævnt i tilstandsrapporten, fordi de kan give skader på bygningsdelene.
”Tilstandsrapporten spiller helt sikkert en rolle for både pris og liggetid. Derfor er der god økonomi i at få repareret småting, som ellers kommer med som en anmærkning i rapporten,” siger Kenneth K. Nielsen, som er indehaver af EDC i Hillerød.
Alligevel kender mange ikke til muligheden for at forbedre tilstandsrapporten, før den bliver udarbejdet. En undersøgelse, blandt de tilmeldte i EDC’s køberkartotek, som også skal sælge en bolig, viser, at syv ud af ti ikke kender muligheden for at få lavet en førsynsrapport. Idéen med førsynsrapporten er ellers at give sælger tid til at udbedre eventuelle skader, før den byggesagkyndige kommer igen og laver den endelige rapport færdig.
Som eksempler på småfejl nævner Kenneth K. Nielsen revner i zink-inddækning ved skorstenen, manglende fuger i badeværelset og knækkede fliser. Det er ting, som udløser en gul eller rød anmærkning fra den byggesagkyndige, som gennemgår huset, men som for få tusinde kroner kan repareres, så de slet ikke optræder i tilstandsrapporten.
”Det er en virkelig god mulighed for at rydde op i antallet af småskader, så køberne ikke bliver overvældet af en tilstandsrapport, som ser værre ud, end der reelt er grund til. Det er altid lidt lettere at sælge en bolig, hvis tilstandsrapporten ikke er fyldt med kritiske og alvorlige skader,” siger Kenneth K. Nielsen.
Der er god økonomi i at vedligeholde boligen løbende
Hos Gjensidige fremhæver skadedirektør Lene Rasmussen også det fornuftige i at bruge muligheden for at få lavet en førsynsrapport, og i det hele taget, at tage den løbende vedligeholdelse alvorligt.
”Småskader, som får lov til at udvikle sig over længere tid, kan betyde, at der opstår større følgeskader. Så den jævnlige vedligeholdelse er vigtig, det gælder for eksempel fugning, træbeskyttelse, og udskiftning af brædder på huset, som der er gået råd i,” siger Lene Rasmussen.
Hun fremhæver sommermånederne som et oplagt tidspunkt at gå huset igennem og få lavet den grundlæggende vedligeholdelse, som får huset godt igennem efteråret og vinterens vejr.
Undersøgelsen blandt boligsælgerne i EDC’s køberkartotek viser også, at mange allerede har gjort noget for at gøre boligen klar til salg. 34 procent har malet, 19 procent har repareret udvendigt træværk, mens 16 procent har repareret fuger på badeværelset.
Fakta
Som sælger har man et 10-årigt ansvar for skader, der ikke er synlige eller oplyste ved salget. Men med et tilbud om en ejerskifteforsikring til køber, bliver sælger fritaget for det ansvar. For at få et tilbud på en ejerskifteforsikring skal der udarbejdes en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 751 tilmeldte i EDCs køberkartotek, der også skal sælge en bolig. Deltagerne i undersøgelsen er geografisk fordelt over hele landet.
Har du gjort noget for at gøre din bolig klar til salg? | |
Har malet | 34% |
Har repareret udvendigt træværk | 19% |
Har repareret fuger på badeværelset | 16% |
Kender du til muligheden for at få lavet en førsynsrapport inden den byggesagkyndige laver den endelige rapport? (base 751) | |
Ja | 26% |
Nej | 68% |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Fugt og skimmelsvamp truer danskernes indeklima i vintermånederne8.10.2024 07:43:00 CEST | Pressemeddelelse
De våde, fugtige og ikke mindst kolde måneder i vinterhalvåret er på vej, og det kan få danskerne til at opleve problemer med indeklimaet, hvor særligt fugt og skimmelsvamp kan blive en udfordring.
Stadig flere danskere har problemer ved billeje i udlandet3.10.2024 07:41:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste år er der sket en stor stigning i antallet af danskere, der har oplevet problemer med at leje bil i udlandet, viser nye tal fra Forbruger Europa. Samtidig afslører en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring, hvilke former for vildledning, danskere oftest bliver udsat for i forbindelse med billeje i udlandet.
Miljøzoner har kostet danskerne 30 millioner det første år30.9.2024 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er blevet udstedt godt 20.000 bøder til bilister i Danmarks fire største byer og på Frederiksberg, efter de nye regler om kørsel i miljøzoner blev indført 1. oktober sidste år. Det viser en oversigt, som Miljøstyrelsen har udleveret til Gjensidige. Men reglerne har ikke kun været med til at sende et millionbeløb i statskassen, de har også været med til at forbedre luftkvaliteten i de fem berørte kommuner.
Tyve klipper ladekabler til elbiler: Sådan dækker forsikringen27.9.2024 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
En bølge af klippede ladekabler har ramt danske elbilsejere og virksomheder, og selvom tyvene formentligt bliver skuffede over kobberudbyttet, så står man som ejer af en ladestander- eller kabler tilbage med et stort problem.
Ekstremt vådt vejr: Hver fjerde boligejer glemmer denne detalje17.9.2024 07:43:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er vigtigt at tjekke og rense boligens tagrender regelmæssigt. Særligt når vejret byder på kraftig storm og skybrud, lyder rådet fra en ekspert. Men det er langt fra alle boligejere, der husker det, viser en ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum