Historisk stor bevilling skal give Danmark verdens bedste naturvidenskabelige undervisere
Med forskning i international topklasse og 125 millioner kroner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden skal Københavns Universitet sammen med Aarhus og Syddansk Universitet gøre os klogere på, hvordan man leverer den bedste naturvidenskabelige undervisning på universiteterne. Satsningen er den største enkeltstående satsning på globalt plan og bringer Danmark i front på et historisk underprioriteret område.
Verden har brug for naturvidenskabelige kandidater fra universiteterne som aldrig før. Men de danske naturvidenskabelige uddannelser er udfordret af et højt frafald af studerende og på forskningsintensive universiteter kan det være svært at skabe gode incitamenter til at alle underviserne udvikler deres undervisningskompetencer.
Med en historisk stor bevilling på 125 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet stå i spidsen for et nyt center, der med nyskabende forskning skal ændre tilgangen til den naturvidenskabelige undervisning på universiteterne i Danmark.
Der mangler nemlig tilstrækkelig forskning, som beskriver de bedste måder at lave naturvidenskabelig undervisning på. Den viden, vi i dag lægger til grund for undervisningen, kommer i stor stil fra andre lande som fx USA og passer ikke nødvendigvis godt til de danske universitetsmiljøer.
”Meget af den viden, vi læner os op ad, kommer fra uddannelsessystemer og kulturer, som slet ikke ligner vores og er derfor mindre brugbare i en dansk kontekst. Bevillingen giver os muligheden for at blive klogere på den bedste måde at undervise danske studerende i de naturvidenskabelige uddannelser,” siger professor Jan Alexis Nielsen, institutleder på Institut for Naturfagenes Didaktik.
Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden, Berith Bjørnholm, siger om bevillingen:
”Vi er meget stolte af at støtte et center, som skal bidrage til den høje kvalitet på de danske universiteters science-uddannelser. USE-Centeret er et unikt initiativ – også på internationalt plan – som vil bringe Danmark helt i front i forhold til fagdidaktisk forskning og udvikling inden for de naturvidenskabelige uddannelser. Med centeret får underviserne inspiration til at udvikle deres praksis på et forskningsmæssigt grundlag.”
Undervisere skal klædes bedre på
På de danske naturvidenskabelige universitetsuddannelser er det i høj grad den enkelte underviser, der løbende tilpasser sin undervisning til virkeligheden og selv finder ud af hvordan undervisningen fx fungerer bedst digitalt eller hvordan hjælpelærer bruges mest optimalt.
”I dag må underviserne prøve sig lidt frem, fordi vi ikke har en solid fagdidaktisk viden bygget på forskning at støtte sig op ad både når det gælder design af pensum og valg af undervisningsmetode,” siger Jan Alexis Nielsen.
I den nuværende uddannelse af undervisere på universiteterne er der ikke nogen samlet eller koordineret kompetenceudvikling for dem efter de har gennemgået et pædagogikum. Men det nye center skal bl.a. udbyde forskellige former for videndeling og kompetenceudvikling i form af kurser, seminarer, workshops og netværk.
”Vi skal klæde vores undervisere bedst muligt på til at levere en professionel undervisning og i højere grad træffe beslutninger om vores undervisning og uddannelser på et forskningsbaseret grundlag,” siger Jan Alexis Nielsen.
I disse år er uddannelserne også udfordret af, at de nye generationer af universitetsstuderende er en langt mere broget skare end tidligere. En skare, som kommer fra alle dele af samfundet og med andre idealer og verdensbilleder end tidligere. Og det stiller nye krav til undervisningen og uddannelserne.
”Det, vi gjorde for 10 år siden, kan vi ikke gøre i dag, for de nye generationer af studerende kommer med helt andre ting, de er gode til og nye måder at se sig selv på. Derfor skal vi også lære vores studerende bedre at kende, så vi kan tilpasse undervisningen til dem,” forklarer Jan Alexis Nielsen.
Største satsning nogensinde globalt
Over de næste fem år skal det nye center, The Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education (USE Center), gennemlyse de naturvidenskabelige fagområder. I samarbejde med undervisere og uddannelsesledere skal centret identificere problemer og udfordringer, som der skal forskes i og udvikles værktøjer til at løse.
Satsningen betegnes af Jan Alexis Nielsen som den største enkeltstående satsning inden for naturvidenskabernes fagdidaktik på globalt plan. Men også som en satsning, der har været tiltrængt på et forskningsområde, der indtil nu har været underprioriteret.
”Vi har samlet set modtaget omkring 20 millioner kr. i bevillinger de sidste 20 år til dette område. Det har selvfølgelig betydet, at forskningen har været spredt ud på mindre projekter og dermed har det været mere spredt fægtning. Med bevillingen på 125 mio. kr. over fem år bliver Danmark førende på området, og vi kan vi levere en helstøbt indsats, som kommer til at få stor betydning for de næste mange generationer af naturvidenskabelige studerende,” siger Jan Alexis Nielsen.
Berith Bjørnholm tilføjer: ”Novo Nordisk Fonden vil gerne styrke prestige og prioritering af undervisningen på de naturvidenskabelige uddannelser. Vi vil gerne bidrage til en kultur, hvor nytænkning og udvikling af engagerende og inkluderende undervisning er i fokus og derved støtte universiteterne i at uddanne stærke kandidater, som skal være med til at skabe en bæredygtig og sund fremtid.”
Om alt går vel vil centret modtage en bevilling til at fortsætte i yderligere tre år. Efter de otte år, og når missionen er afsluttet, vil flere end 2.000 undervisere og 15.000 studerende på naturvidenskabelige uddannelser i Danmark få langsigtet gavn af et nyt innovativt økosystem for naturvidenskabelig undervisning.
The Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education forbinder en centerhub på Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet med satellitter på Aarhus og Syddansk Universitet og med førende internationale miljøer som strategiske partnere.
Mere om The Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education (USE):
USE-Centrets mission er at styrke naturvidenskabelig uddannelse på de danske universiteter ved at forbedre ekspertise og kapacitet inden for forskning i naturvidenskabelig uddannelse og kvaliteten af pensum, undervisernes kompetencer og de studerendes læring.
Centret har 4 kerneindsatser:
- USE-CHANGE: Forskningsbaseret kompetenceudvikling og formidlingsaktiviteter for undervisere og uddannelsesledere. Det langsigtede mål er at sikre, at universiteternes videnskabelige programmer designes, drives og udvikles på baggrund af forskningsbaseret viden og at sikre systemisk anerkendelse af undervisning som et væsentligt aspekt af undervisernes profession.
- BRUG AF FORSKNING: Samarbejdsprojekter om fagdidaktisk forskning inden for tre områder på tværs af partnere og på tværs af discipliner. Det langsigtede mål er at opbygge et fremtrædende forskningsmiljø i Danmark med forskning, der både er genereret af og informerer om undervisningspraksis.
- USE-SCHOLAR: Finansiering af 11 ph.d.-studerende ved de tre partnermiljøer. Det langsigtede mål er at skabe en robust pipeline af talenter med et solidt fodfæste i disciplinen, i undervisningspraksis og i fagdidaktisk forskning.
- USE-EXCHANGE: Finansiering af internationale professorers besøg i de danske miljøer og rejsestipendier til danske USE-forskere og undervisere fra universiteternes naturvidenskabelige uddannelser, der tager til udlandet. Det langsigtede mål er at styrke dansk fagdidaktisk forsknings internationale status.
Nøgleord
Kontakter
Jan Alexis Nielsen
Professor
Institutleder
Institut for Naturfagenes Didaktik
Københavns Universitet
janielsen@ind.ku.dk
+4535320361
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
msj@science.ku.dk
+4593565897
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Loppefrø, glas-pygmæfisk og humlebiflagermus: Forsker vil løse gåden om skrumpede dyr5.9.2024 11:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Loppefrøen er et af verdens mindste hvirveldyr på under en centimeter, men har stort set samme organer og funktioner som dyr der er 1000 gange større. Ekstrem formindskelse af kropsstørrelse ses overalt i naturen, men hvordan det sker er en gåde for videnskaben. En forsker fra Københavns Universitet har netop modtaget 11 millioner kroner fra det Europæiske Forskningsråd til at forstå fænomenet.
Flea toads, dwarf pygmy goby fish and bumblebee bats: Researcher aims to solve the riddle of miniature animals5.9.2024 11:57:50 CEST | Pressemeddelelse
Just seven millimetres long, flea toads are among the smallest vertebrates on Earth. Despite their diminutive size, their organs and functions hardly differ from animals a thousand times larger. While examples of extreme miniaturisation abound in nature, just how these creatures get so small remains a scientific mystery. Now, a researcher from the University of Copenhagen has received DKK 11 million (roughly €1.5 m) from the European Research Council to get to the bottom of this phenomenon.
New knowledge about a fungus that turns 60-80% of the flies in your home into zombies3.9.2024 08:22:00 CEST | Press release
How can a fungus take over a fly's behavior? An international group of researchers with participation from the University of Copenhagen hopes to find out with the help of a new genetic map of a unique fungus that transforms 60-80 percent of the flies in your home into zombies. In the future, the fungus could become both an effective insect repellent and basis for new psychotropic drugs.
Ny viden om svampen der forvandler 60-80% af fluerne i dit hjem til zombier3.9.2024 07:16:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan det egentlig lade sig gøre for en svamp at overtage en flues adfærd? Det håber en forsker fra Københavns Universitet at finde ud af ved hjælp af en ny kortlægning af generne i den særlige svamp, der gør 60-80 procent af fluerne i dit hjem til zombier. Og måske kan svampen i fremtiden blive både et effektivt insektmiddel og grundlaget for ny psykofarmaka.
Fungus gnat entombed in a 40-million-year-old piece of amber is a rare gem30.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
A Danish amber collector’s find upon a wild North Sea shore in the 1960’s has proved to be of great and surprising significance. After having thoroughly examining the roughly 40-million-year-old piece of amber, University of Copenhagen researchers have discovered it to contain the first fossil of a predatory fungus gnat belonging to a rare genus. The research contributes new knowledge about the distribution of the gnat species and about biodiversity across space and time.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum