Danmarks Naturfredningsforening

Værre end sidste år: Allerede nu har 10 fjorde været ramt af iltsvind

Del

Iltsvindet i fjordene er mere fremskredent end samme tid sidste år, og allerede halvvejs inde i august har hele 10 danske fjorde været ramt - to flere end sidste år. Det får Danmarks Naturfredningsforening til at frygte, at vi kommer til at opleve endnu et historisk omfattende iltsvind, der meget vel kan blive endnu værre end sidste års rekordstore iltsvind. I dag tager foreningen hul på en landsdækkende stafet gennem de danske fjorde for at sætte fokus på problemet lokalt.

Mange steder er havbunden i år overgroet med trådalger kaldet fedtemøg. Fedtemøget lægger sig på andre planter og skygger for lyset - og skaber iltsvind. Billedet her viser, hvordan det ser ud i Vejle Fjord.
Mange steder er havbunden i år overgroet med trådalger kaldet fedtemøg. Fedtemøget lægger sig på andre planter og skygger for lyset - og skaber iltsvind. Billedet her viser, hvordan det ser ud i Vejle Fjord. Tim Dencker

Mange husker nok de grufulde billeder fra sidste efterår, hvor Danmark oplevede det værste iltsvind i 20 år med døde havbunde og gispende fisk i vandoverfladen. Nu ser det ud til, at efteråret i år kan blive endnu værre.

I år har der indtil videre været målt iltsvind i flere fjorde end samme tid sidste år. Det viser Miljøstyrelsens iltsvindsmålinger fra i år og fra samme periode sidste år, som Danmarks Naturfredningsforening har gennemgået.

Af målingerne fremgår det, at der indtil videre i år har været målt kraftigt iltsvind i otte fjorde og moderat iltsvind i to fjorde. I samme periode sidste år var der tale om kraftigt og moderat iltsvind i henholdsvis fem og tre fjorde.

Problemerne med iltsvind vokser gennem sommeren og er normalt værst i september. Men de seneste målinger viser, at vi er 2-3 uger længere fremme i forhold til iltsvind i de danske farvande generelt end på samme tid sidste år.

Det giver ifølge Danmarks Naturfredningsforening grund til at frygte endnu et efterår med historisk omfattende iltsvind, der meget vel kan blive endnu værre end sidste år.

– Det er enormt bekymrende, at vi allerede her midt i august kan konstatere et så voldsomt niveau af iltsvind. Det er ikke normalt, og det tegner ikke godt for det liv, der er tilbage i fjordene, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og fortsætter:

– Derfor er det nu kun endnu mere afgørende, at der handles hurtigt og resolut for at nedbringe landbrugets kvælstofudledning. Vi skal simpelthen have stoppet ulykken. Det gør vi bedst ved, at vi hurtigst muligt kommer i gang med at få udtaget landbrugsjord og reduceret landbrugsarealet i de områder, som er hårdt ramt af iltsvind og fedtemøg. Det er et stort arbejde, hvor både vi som civilsamfund og myndighederne har en vigtig opgave om at engagere os i det arbejde. Men det er særligt landbruget, som har et stort ansvar i at gå konstruktivt ind i de her ordninger og melde areal ind, der skal omlægges og udtages. Det skal gå stærkt.

Jyske og fynske fjorde tidligt ramt af iltsvind  
Det er særligt i Jylland og på Fyn, at iltsvindet er kommet tidligere.

Langt størstedelen af det sydfynske øhav er lige nu ramt af iltsvind, og blandt andet Faaborg Fjord har modsat sidste år allerede været ramt af kraftigt iltsvind denne sommer.

Det samme gælder Ringkøbing Fjord på den jyske vestkyst, mens iltsvindet også er kommet tidligere i både Horsens og Vejle Fjord på østkysten. I begge fjorde er der indtil nu målt moderat iltsvind, hvor fisk og mobile bunddyr flygter væk fra havbunden og det ramte område.

Landsdækkende stafet starter i dag  
For at sætte fokus på problemet og for at vise, at mange danskere bruger fjordene og er bekymrede for deres tilstand, har Danmarks Naturfredningsforening taget initiativ til den landsdækkende stafet ’30 fjorde 30 dage’.

Her vil en særlig depeche lavet af glas blive fragtet gennem landets fjorde med hjælp fra lokale sejlere, svømmere, kajakroere, lystfiskere, dykkere, m.fl.

Stafetten skydes i gang i dag kl. 12.15 i Hjarbæk Fjord nær Viborg – en af Danmarks mest forurenede og døde fjorde.

Fredag d. 20. september når depechen til Christiansborg, hvor den vil blive overrakt til miljøminister Magnus Heunicke med budskabet om, at der over hele landet er et stort engagement for at redde vores fjorde. 

_______________

Disse fjorde har været ramt af iltsvind

  • I 2024 har der indtil videre (t.o.m. 16. august) været målt kraftigt iltsvind i Limfjorden, Mariager Fjord, Ringkøbing Fjord, Haderslev Fjord, Aabenraa Fjord, Als Fjord, Flensborg Fjord og Faaborg Fjord. Samtidig har der været moderat iltsvind i Horsens Fjord og Vejle Fjord. 
  • I samme periode sidste år blev der målt kraftigt iltsvind i Limfjorden, Mariager Fjord, Haderslev Fjord, Aabenraa Fjord og Flensborg Fjord, mens der blev mål moderat iltsvind i Nissum Fjord, Als Fjord og Faaborg Fjord. 
  • Iltsvindsmålingerne kan findes her: https://mst.dk/erhverv/rent-miljoe-og-sikker-forsyning/vandmiljoe/havet/iltsvind 

_______________

Vær med, når stafetten skydes i dag i Hjarbæk Havn

'30 fjorde 30 dage' bliver officielt skudt i gang i Hjarbæk Havn i dag kl. 12.15. Senere på dagen bliver depechen sendt afsted fra Strandtangen i Skive.

Program

Hjarbæk Havn, onsdag 21. august

  • 12.15: Velkomst v. Jens Frydendal, fmd. DN Viborg og fjordtale v. Maria Reumert Gjerding, præsident i DN.
  • Umiddelbart efter: Stafetten sendes afsted mod Skive ombord på Limfjordsmuseets flagskib Kirstine – som får følge af lokale Limfjordsjægter. 

Strandtangen, Skive, onsdag 21. august

  • 15.30: Paneldebat om fjordmiljøet med Maria Reumert Gjerding, Stiig Markager, professor i havmiljø fra Aarhus Universitet, Signe Munk (SF), folketingsmedlem, Anders Bøge (SF), næstformand for Limfjordsrådet, byrådsmedlem i Skive, Lars Kristensen, 2. næstformand i Fjordland og Jens Kofoed, formand Virksund Sejlklub, Limfjordens Sejlsport og bestyrelsesmedlem i Dansk Sejlunion
  • Efter debatten: Stafetten bliver sendt videre afsted af lokale vinterbadere, dykkere, kajakroere og til sidst krydstoldjagten Marienlyst af Skive, der tager stafetten med videre op i Limfjorden. 

_______________

Program for '30 fjorde 30 dage' 

  • 21. august: Limfjorden/Hjarbæk Fjord og Skive Fjord (Viborg, Vesthimmerland og Skive kommune) - se info om åbningsevent ovenfor 
  • 22. august: Limfjorden/Thisted Bredning (Thisted kommune) 
  • 23. august: Limfjorden/Venø Bugt (Struer kommune) 
  • 24. august: Limfjorden/Sallingsund og Løgstør Bredning (Morsø kommune) 
  • 25. august: Limfjorden/Nibe Bugt og Langerak (Aalborg kommune) 
  • 26. august: Mariager Fjord (Mariagerfjord kommune) 
  • 27. august: Randers Fjord (Randers og Norddjurs kommuner) 
  • 28. august: Nissum Fjord (Lemvig og Holstebro kommuner) 
  • 29. august: Ringkøbing Fjord (Ringkøbing-Skjern kommune) 
  • 30. august: Gamborg Fjord (Middelfart kommune) 
  • 31. august: Norsminde Fjord (Aarhus og Odder kommune) 
  • 1. september: Horsens Fjord og Vejle Fjord (Horsens, Hedensted og Vejle kommuner) 
  • 2. september: Hviledag 
  • 3. september: Kolding Fjord (Kolding kommune) 
  • 4. september: Haderslev Fjord (Haderslev kommune) 
  • 5. september: Aabenraa Fjord, Als Fjord og Augustenborg Fjord (Aabenraa og Sønderborg kommuner) 
  • 6. september: Flensborg Fjord (Aabenraa og Sønderborg kommuner) 
  • 7. september: Faaborg Fjord og Nakkebølle Fjord (Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner) 
  • 8. september: Odense Fjord (Odense og Nordfyn kommuner) 
  • 9. september: Kerteminde Fjord (Kerteminde kommune) 
  • 10. september: Nyborg Fjord (Nyborg kommune) 
  • 11. september: Kalundborg Fjord (Kalundborg kommune) 
  • 12. september: Stavns Fjord (Samsø kommune) 
  • 13. september: Isefjord (Lejre, Holbæk, Odsherred og Halsnæs kommuner) 
  • 14. september: Isefjord og Roskilde Fjord (Halsnæs og Frederikssund kommuner) 
  • 15. september: Roskilde Fjord (Frederikssund, Roskilde og Lejre kommuner) 
  • 16. september: Skælskør Fjord (Slagelse kommune) 
  • 17. september: Karrebæk/Dybsø Fjord, Avnø Fjord og Fanefjord (Næstved og Vordingborg kommuner) 
  • 18. september: Nakskov Fjord og Sakskøbing Fjord (Lolland og Guldborgsund kommuner) 
  • 19. september: Præstø Fjord (Vordingborg og Faxe kommuner) 
  • 20. september: Stafetten overrækkes på Christiansborg (København)  

Programmer, starttider og adresser for de enkelte etaper vil løbende blive offentliggjort på www.dn.dk/program30fjorde 

Nøgleord

Kontakter

Claus Garde BergmannPresseansvarlig for hav og fiskeriDanmarks Naturfredningsforening

Tlf:61782480claus@dn.dk

Billeder

Mange steder er havbunden i år overgroet med trådalger kaldet fedtemøg. Fedtemøget lægger sig på andre planter og skygger for lyset - og skaber iltsvind. Billedet her viser, hvordan det ser ud i Vejle Fjord.
Mange steder er havbunden i år overgroet med trådalger kaldet fedtemøg. Fedtemøget lægger sig på andre planter og skygger for lyset - og skaber iltsvind. Billedet her viser, hvordan det ser ud i Vejle Fjord.
Tim Dencker
Download
Fra i dag og en måned frem vil svømmere, kajakroere, sejlere og andre havglade danskere fragte denne depeche gennem de danske fjorde og hele vejen til Christiansborg. Målet er at sætte fokus på fjordenes tilstand og vise det store lokale engagement, der er landet over for at redde fjordene fra nye massive iltsvind.
Fra i dag og en måned frem vil svømmere, kajakroere, sejlere og andre havglade danskere fragte denne depeche gennem de danske fjorde og hele vejen til Christiansborg. Målet er at sætte fokus på fjordenes tilstand og vise det store lokale engagement, der er landet over for at redde fjordene fra nye massive iltsvind.
DN
Download

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Børnefamilier trækker stikket og rykker ud i naturen på Black Friday25.11.2024 10:41:57 CET | Pressemeddelelse

Mens butikker og storcentre holder længe åbent og lokker med timetilbud og lysreklamer på Black Friday, rykker børnefamilier ud i naturen for at finde ro og hygge i aftenmørket. Danmarks Naturfredningsforening inviterer til gratis mørkevandringer flere steder i landet som et alternativt ’Black Friday’-tilbud, der ikke bidrager til overforbrug men i stedet giver smil og røde kinder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye