Nye data om stråling giver mulighed for missioner til Jupiters måne Europa
Forskere på NASA's Juno-mission har brugt billeder fra stjernekameraer til at kortlægge stråling ved Jupiters måne Europa og fundet overraskende lav stråling på den side, der vender væk fra månens bevægelsesretning.
Forskere fra NASA's Juno-mission har udviklet det første komplette 3D-strålingskort over Jupitersystemet, herunder karakterisering af intensiteten af de højenergiske partikler i nærheden af ismånen Europas bane, og hvordan strålingsmiljøet formes af de mindre måner, der kredser om Jupiter. Arbejdet bygger på data indsamlet af Junos stjernekamera Advanced Stellar Compass (ASC), som er designet og bygget af DTU, og Stellar Reference Unit (SRU), som er bygget af Leonardo, S.p.A. i Firenze, Italien. De to datasæt supplerer hinanden og hjælper Juno-forskerne med at karakterisere strålingsmiljøet ved forskellige energier.
Både DTU’s kamera ASC og SRU er kameraer til svagt lys, der er designet til at hjælpe med udfordringerne ved navigation i det ydre rum. Disse typer instrumenter findes på næsten alle interplanetariske rumfartøjer og rumfartøjer i kredsløb om Jorden. For at få dem til at fungere som strålingsdetektorer måtte Junos videnskabsteam se på kameraerne i et helt nyt lys.
”På Juno forsøger vi at opfinde nye måder at bruge vores sensorer til at lære om naturen på, og vi har brugt mange af vores videnskabelige instrumenter på måder, de ikke var designet til,” siger Scott Bolton, Junos videnskabelige leder fra Southwest Research Institute i San Antonio.
”Dette er det første detaljerede strålingskort over regionen ved disse højere energier, hvilket er et stort skridt i retning af at forstå, hvordan Jupiters strålingsmiljø fungerer. At vi har været i stand til at skabe det første detaljerede kort over regionen, er en stor ting, fordi vi ikke har et instrument, der er designet til at lede efter stråling. Kortet vil hjælpe med at planlægge observationer for den næste generation af missioner til det jovianske system,” siger Scott Bolton.
Tæller ildfluer
Junos ASC-stjernekamera tager billeder af stjernerne for at bestemme rumfartøjets orientering i rummet, hvilket er afgørende for, at rumfartøjets MAG-eksperiment bliver en succes. Men de fire stjernekameraer - der er placeret på Junos magnetometerarm - har også vist sig at være værdifulde detektorer af strømme af højenergipartikler i Jupiters magnetosfære. De registrerer ’hård stråling’ - ioniserende stråling med høj gennemtrængningskraft, som rammer et rumfartøj med tilstrækkelig energi til at passere gennem ASC-stjernekameraets afskærmning.
”Hvert kvarte sekund tager ASC et billede af stjernerne,« siger Juno-forsker og professor på DTU John Leif Jørgensen.
”Meget energirige elektroner, der trænger igennem afskærmningen, efterlader tydelige signaturer på vores billeder, der ligner sporet af ildfluer. Instrumentet er programmeret til at tælle antallet af disse ildfluer, hvilket giver os en præcis beregning af mængden af stråling,” siger John Leif Jørgensen.
På grund af Junos stadigt skiftende bane har rumfartøjet krydset praktisk talt alle regioner i rummet nær Jupiter.
Data fra DTU’s stjernekamera tyder på, at der er betydelig mere stråling med meget høj energi i forhold til stråling med lavere energi i nærheden af Europas bane end tidligere antaget. Dataene bekræfter også, at mængden af højenergielektroner på den side af Europa, der vender i månens bevægelsesretning, er større end i månens slipstrøm. Det skyldes, at de fleste elektroner i Jupiters magnetosfære indhenter Europa bagfra på grund af Jupiters og dens magnetfelts rotation, men de meget energirige elektroner driver baglæns, næsten som fisk, der svømmer opstrøms, og de rammer Europas forside.
Strålingsdataene fra Jupitersystemet er ikke det første videnskabelige bidrag, ASC har ydet til missionen. Allerede inden ankomsten til Jupiter blev ASC-data brugt til at bestemme en måling af interplanetært støv, der ramte Juno. Og kameraet opdagede endda en hidtil ukendt komet ved hjælp af den samme støvdetekteringsteknik - ved at skelne mellem små stykker af rumfartøjet, der blev slynget ud af mikroskopisk støv, som ramte Juno med meget høj hastighed.
Resultaterne fra Juno missionen er i den afsluttende runde af fagfællebedømmelse og offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters.
Ringe af støv
Ligesom ASC er SRU blevet brugt som strålingsdetektor og til at tage billeder i svagt lys.
Data fra Junos SRU og ASC indikerer, at de små måner, der kredser inden for, eller tæt på kanten af Jupiters ringe, ligesom Europa også ser ud til at interagere med Jupiters strålingsmiljø. Når rumfartøjet flyver gennem magnetiske feltlinjer, der er forbundet med ringmåner eller tæt støv, falder strålingstallet på både ASC og SRU drastisk. SRU indsamler også sjældne billeder af ringene i svagt lys fra Junos unikke udsigtspunkt.
”Det er stadig et stort mysterium, hvordan Jupiters ringe blev dannet, og meget få billeder er blevet indsamlet af tidligere rumfartøjer,” siger Heidi Becker, ledende medforsker for SRU og forsker ved NASA's Jet Propulsion Laboratory, som administrerer missionen.
”Nogle gange er vi heldige at fange en af de små måner i billedet. Disse billeder giver os mulighed for at lære mere præcist, hvor ringmånerne befinder sig i øjeblikket, og se fordelingen af støv i forhold til afstanden fra Jupiter,” siger Heidi Becker.
Mere om missionen
Jet Propulsion Laboratory (JPL), en afdeling af NASA i Pasadena, Californien, administrerer Juno-missionen, som er en del af NASA's New Frontiers Program. Astrofysiker Scott Bolton fra Southwest Research Institute i San Antonio har det overordnede videnskabelige ansvar for missionen. Selve Juno-rumfartøjet er bygget og drives af Lockheed Martin Space i Denver, mens flere af instrumenterne er bygget af universiteter rundt om i verden - bl.a. på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs mere om Juno på NASA's hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
John Leif JørgensenProfessorDTU Space
Tlf:45253448jlj@space.dtu.dkDC AgleMission Juno Media LeadJet Propulsion Laboratory, Pasadena, Californien.
Tlf:818-393-9011agle@jpl.nasa.govPeter Aagaard BrixenChefkonsulent og journalistDTU Formidlilng og presse
Tlf:45257878Pbrix@dtu.dkDTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
DTU åbner laboratorie på 10.000 m2 til nye gennembrud i den grønne omstilling18.11.2024 09:54:48 CET | Pressemeddelelse
En ny forskningsbygning på DTU samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
Prisen for oversvømmelser fra skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra DTU viser, at de samlede oversvømmelsesskader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger mv. efter alt at dømme vil løbe op i omkring 406 milliarder kroner over de næste 100 år. Beregningerne viser samtidig, at der er milliarder at spare, hvis Danmark sætter ind med ambitiøse klimasikringstiltag.
Prestigiøse EU-bevillinger til tre DTU-forskere6.11.2024 13:48:57 CET | Pressemeddelelse
Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som støtter banebrydende forskningsprojekter, har netop uddelt de årlige Synergy Grants. Tre topforskere fra DTU er blandt modtagerne.
Modtager af Grundfosprisen 2024: ”Jeg revolutionerer design af bæredygtige innovationer”6.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
DTU-professor Daniela Pigosso bliver hædret med en stor videnskabspris for sin forskning i design for bæredygtighed, der vil bane vejen for ansvarligt forbrug og produktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum