Efter stor renovering: Nu får København rådhustårnet tilbage
Det velkendte rådhustårn i København har været under kærlig behandling det sidste halvandet år, men nu er renoveringen færdig.
I halvandet år har det været pakket ind fra top til tå. Men nu er det slut. Renoveringen af det over hundrede år gamle rådhustårn i København er færdig, og i disse uger bliver stilladset taget ned. Dermed vender et af hovedstadens mest ikoniske vartegn tilbage. Det har byens overborgmester set frem til:
”Alle københavnere har et forhold til rådhustårnet. Hvad enten de bruger det til at holde styr på tiden eller hopper ind i det nye år til lyden af dets klokkespil. Det skal vi værne om, så mange generationer fremover også kan få glæde af det. Nu er rådhustårnet tilbage i topform, og det er dejligt at se urene skinne som i 1905, da rådhuset åbnede,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
For at sikre rådhustårnets levetid i mange årtier fremover er murværket nu sikret mod ophobning af fugt, gammelt betonpuds er fjernet, og ødelagte mursten og fuger er udskiftet, så murene igen kan ånde.
Derudover har udsigtsbalkonerne fået renoveret sten og gulv. For at forhindre vand i at sive ind fra udsigtsbalkonerne, har man som noget nyt etableret store glaspartier, der møder en, når man træder ud på balkonetagen. Glaspartierne kan åbnes, så man fortsat kan nyde udsigten fra en af byens højeste balkoner. Det lille trappehus på balkonetagen har også fået en overhaling.
Derudover er urskiverne blevet håndforgyldt på ny med bladguld. Da man begyndte renoveringen og så den store urskive helt tæt på, opdagede man nemlig, at den originale forgyldning på uret flere steder var slidt helt væk. Men nu skinner de igen som i 1905, da rådhuset stod færdig.
Det er kun anden gang i tårnets levetid, at det bliver renoveret. Sidste gang var fra 1975 til 1977.
Stilladset forventes at være taget helt ned i oktober.
Fakta
- Renoveringen inklusive glasinddækning har kostet cirka 19 mio. kr.
- Rådhustårnet er 105,6 meter højt og var Københavns højeste punkt, da rådhuset stod færdigt i 1905. Det er stadig et af byens højeste tårne.
Kontakter
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Nikolai Evereth Hansen
Tlf:+4540447446p33u@kk.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
København og Nuuk indgår venskabsbyaftale11.10.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Båndet mellem to af Rigsfællesskabets hovedstæder styrkes nu.
Royal Arena sættes til salg1.10.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Royal Arena blev etableret i 2017 med filantropiske og kommunale midler. Nu ønsker Københavns Kommune og Realdania at sælge deres aktier i arenaselskabet, som ejer Royal Arena.
PRESSEINVITATION: Københavns Drengekor fejrer 100-års jubilæum på Københavns Rådhus16.9.2024 10:40:20 CEST | Presseinvitation
Torsdag den 19. september fylder Københavns Drengekor 100 år. Det fejres på Københavns Rådhus med koncert og reception. Som protektor for koret deltager Hans Majestæt Kongen. Pressen er velkommen til arrangementet.
Lars Weiss bliver overborgmester i København13.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Partier på Københavns Rådhus har udpeget Lars Weiss som ny overborgmester. Han tiltræder formelt efter Borgerrepræsentationens møde d. 19. september og frem til udgangen af 2025.
Københavns Kommune forlænger forsøg med fleksible arbejdsuger11.9.2024 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
I Københavns Kommune eksperimenterer hundredvis af medarbejdere lige nu med nye måder at tilrettelægge deres arbejdstid og opgaver på. Nu bliver forsøgsperioden forlænget frem til og med april 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum