Nedfaldsfrugt er farligt for Fido
I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.
Det gamle mundheld om, at et æble om dagen holder lægen væk, gælder bestemt ikke for vores hunde her i sensommeren. For selv om mange hunde faktisk er ret vilde med de ellers så sunde frugter, som haven og naturen bugner af lige nu, kan specielt nedfaldsfrugten være direkte farlig for vores firbenede venner:
1. Stikkende insekter
Nedfaldsfrugt tiltrækker hvepse og bier, som kan stikke hundene, når de snapper ud efter, træder på insekterne eller spiser frugt, hvor bier eller hvepse sidder på eller gemmer sig i. Bier og hvepse er ofte årsag til en overdreven allergisk reaktion, hvor hundens hoved eller poter svulmer op, ligesom der også kan forekomme små hævelser i huden over hele kroppen. I de mere alvorlige tilfælde kan stik forårsage anafylaktisk chok.
2. Snegle
Nedfaldsfrugten tiltrækker også snegle, der kan smitte hunden med hjertelungeorm, en infektion forårsaget af ormelarver, som hunden pådrager sig ved at spise eller slikke slim op fra inficerede snegle. Larverne vokser og vandrer rundt i kroppen på hunden og ender i og omkring hjerte og lunger. Symptomerne på hjertelungeorm er svær hoste, vejrtrækningsbesvær, træthed, manglende appetit, diarré og opkastninger, evt. blødningsforstyrrelser og symptomer fra nervesystemet.
3. Alkoholforgiftning
Når frugterne ligger på jorden, begynder de at gære, og under gæringsprocessen danner de alkohol. En lille mængde kan i bedste fald blot gøre hunden småberuset, men større mængder kan føre til alvorlig alkoholforgiftning og gøre vedvarig skade på hundens indre organer. Særligt madglade hunde er ekstra udsatte, da mængden her ofte kan blive stor, men også hvalpe og små hunde er i risiko for forgiftning, da de med deres små kroppe lettere bliver påvirket af alkoholen.
4. Frugtsten
Sten fra frugter af Prunus-slægten, som f.eks. kirsebær, abrikos, blommer og ferskner, er alle giftige. Det er altså ikke kun det gærede frugtkød, der er giftigt for hunde – kun selve frugtens kerne. Stenen indeholder en gift, blåsyre, og hvis hunden knuser og synker stenfrugternes kerne, vil blåsyren komme i forbindelse med hundens mavesyre og dermed udvikles hydrogencyanid, som bl.a. kan lamme hundens åndedrætsfunktion. Det er ikke alle hunde, der (er i stand til at knække eller) knuser frugtsten - til gengæld kan de ru frugtsten nemt sætte sig fast i mave-tarmkanalen og forårsage obstruktion. Dette er især farligt for mindre hunde og hvalpe, og en blokering af tarmen kan risikere at ende med et kirurgisk indgreb.
5. Nødder, agern og kastanjer
Alle typer af nødder er giftige for hunde – det samme gør sig gældende for egetræets frugter, agern, og ikke bare kastanjetræets frugt, men også dets blade, blomster og bark indeholder stoffer, der er giftigt for hunde.
Forebyggelse er nøgleordet
Agria Dyreforsikring anbefaler derfor, at du fjerner nedfaldsfrugt fra haven så hurtigt som muligt. Hvis din hund viser symptomer på forgiftning eller mave-tarmobstruktion, bør du straks kontakte en dyrlæge, så din hund kan få den nødvendige hjælp.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907orholt@icloud.comLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Millioner til forskning i dyrevelfærd i 202514.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
13 forskningsprojekter har i 2025 fået bevilget støtte fra Agria og SKK Forskningsfond. I alt uddeles 8,3 mio. svenske kroner, blandt andet til projekter, der forsker i vira, der forårsager hjernebetændelse hos hunde og mennesker, smertelindring ved kejsersnit hos katte samt antibiotikaresistens. To af projekterne gennemføres på Københavns Universitet.
Glem Trofast: Her er Danmarks mest populære hundenavne10.1.2025 11:20:11 CET | Pressemeddelelse
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
2 mio. til øget hestevelfærd7.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en ambition om at øge hestevelfærden har fem forskningsprojekter om heste tilsammen modtaget 2 mio. svenske kr. i støtte fra Agrias forskningsfond. Brugen af antibiotika, hestens smerteadfærd og øjensygdomme er omdrejningspunkterne i nogle af de udvalgte projekter.
Hunde- og katteejere: Forbered en tryg nytårsaften for de firbenede30.12.2024 09:25:17 CET | Pressemeddelelse
Nytåret er ikke en fest for alle – især for vores firbenede venner kan årets sidste fest være den mest skræmmende tid på hele året. Men med lidt forberedelse de kommende dage kan du sikre en mere tryg nytårsaften for dig og de firbenede.
Julen fordobler antallet af dyrlægebesøg for hund og kat20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når julen hænges op og sættes på bordet, stiger antallet af dyrlægebesøg: Agria Dyreforsikrings statistikker viser, at dobbelt så mange hunde og katte må til dyrlægen pga. sygdom, forgiftning og skader i december sammenlignet med årets 11 andre måneder. Se her, hvordan du undgår, at dit dyr bliver en del af den ærgerlige statistik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum