Cepos

CEPOS: Radikales 2030-plan gør den offentlige sektor 40 milliarder kroner større

Del

Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS, har følgende kommentarer til Radikales nye 2030-plan:

Mia Amalie Holstein
Mia Amalie Holstein Foto: Ulrik Jantzen

”Radikales 2030-plan betyder desværre mange flere offentligt ansatte, som igen vil mangle i den private sektor. Det er den forkerte vej at gå i en tid med vækstafmatning og produktivitetsudfordringer. Forslaget øger de offentlige udgifter med ca. 40 milliarder kroner, og der er ikke fundet penge til reelle skattelettelser. Hele råderummet bliver således brugt på at gøre den offentlig sektor større og ikke på vækstskabende skattelettelser,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

”Klimaudfordringerne mødes generelt bedst ved en ensartet CO2-afgift, som sikrer CO2-reduktion der, hvor det er billigst og ikke særskatter på varer, som tilfældigvis har politisk bevågenhed. Derfor er selve skatteomlægningen i den Radikale plan, som finansieres af forbrugsafgifter på klimabelastende varer, ikke den rette vej at gå,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

”Forslaget indeholder dog også glimrende tiltag som for eksempel at udfase efterlønnen og Arnepensionen. Det vil isoleret set øge beskæftigelse og velstand. Men det overskygges af den store stigning i de offentlige udgifter kombineret med de mindre gode forslag som eksempelvis at tilbagerulle SU-reformen, der har givet unge et sundt incitament til at komme hurtigere gennem uddannelsessystemet,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.

Mia Amalie Holstein kan kontaktes på 53 55 71 77 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Mere centralisering og gæld i EU er farligt for Danmark9.9.2024 19:13:40 CEST | Pressemeddelelse

Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA. "Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen. “idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye