Regeringen vil målrette nyt skattefradrag til unge bosat i landdistrikterne

Del

Når regeringens landdistriktspolitiske udspil bliver præsenteret, kan studerende og elever i landets 25 yderkommuner se frem til et nyt befordringsfradrag.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V)
Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V)

Det er et vilkår, at der er længere mellem husene på landet. Derfor er transportmuligheder en afgørende del af det gode liv på landet. Det gælder ikke mindst for unge under uddannelse eller med lærepladser langt fra hjemmet.

Mange unge i landdistrikterne vil gerne blive boende i deres lokalsamfund, samtidig med at de kan passe deres uddannelse i en større by. Det ønsker regeringen at understøtte.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) siger om initiativet:

”For mig handler initiativet om at give frihed og muligheder for unge mennesker i hele landet. Vi skal fjerne bøvl og tage toppen af omkostningerne for unge studerende i landdistrikterne, hvis de gerne vil blive boende, hvor de kommer fra. Med det målrettede befordringsfradrag giver vi en økonomisk håndsrækning til en gruppe unge mennesker, som bidrager til at skabe en ny generation i vores lokalsamfund i landdistrikterne.”

Baggrund

En uddannelsessøgende, som transporterer sig til og fra et studie eller en ungdomsuddannelse, kan i dag ikke få befordringsfradrag med de gældende regler. Derfor lægger regeringen med landdistriktsudspillet op til at ændre befordringsfradraget til at omfatte kørsel til og fra et uddannelsessted. Initiativet betyder, at befordringsfradraget bliver udvidet til at gælde for alle SU-modtagere bosat i de 25 yderkommuner og vil dermed øge mobiliteten for studerende i landdistrikterne.

Eksempel: Befordringsfradrag til studerende og elever i landdistrikter

Regeringens forslag til befordringsfradrag til studerende og elever i 25 yderkommuner vil have væsentlig betydning for studerende og elever i landdistrikterne. Tabel 1 viser den skattebesparelse, som en ingeniørstuderende og en bygningskonstruktørstuderende med bopæl i hhv. Tønder og Jammerbugt kommuner kan forvente, når deres transport til og fra uddannelsesstedet omfattes af befordringsfradraget.

Tabel 1

Eksempler på befordringsfradrag til uddannelsessteder 

Uddannelse

Ingeniør

Bygningskonstruktør

Bopælskommune

Tønder

Jammerbugt

Bopælsstatus

Udeboende

Udeboende

Uddannelsessted

Esbjerg

Aalborg

Km pr. dag (tur/retur)

160 km

110 km

Kørselsdage om året

110 dage

110 dage

Personlig indkomst (SU og evt. løn)

       82.000 kr. årligt

                                  188.000 kr. årligt

Reduceret skattebetaling

12.000 kr. årligt

                      10.000 kr. årligt

Kilde: Skatteministeriet.

Fakta:

Følgende kommuner er omfattet af det forøgede befordringsfradrag: Bornholm, Brønderslev, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland, Vordingborg, Ærø og Aabenraa.

Kontakter

Om By-, Land- og Kirkeministeriet

By-, Land- og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By-, Land- og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Der skal pustes mere liv i bymidten i Faaborg, Otterup og Assens og der afsættes 27 mio. kroner28.5.2024 14:16:40 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Faaborg, Otterup og Assens er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye