Ukraine House in Denmark

Ukraine House in Denmark åbner sammen med Mystetskyi Arsenal udstillingen “Heart of Earth” (Jordens hjerte) i København: En refleksion over Ukraines rolle i den globale (fødevare-)sikkerhed

Del

Den længe ventede “Heart of Earth”-udstilling, et af Ukraines mest betydningsfulde kulturprojekter fra krigens tid, vil åbne i Ukraine House in Denmark i København den 23. august i forbindelse med fejringen af det 33. år for Ukraines uafhængighed. 

Udstillingen er kurateret af det anerkendte Mystetskyi Arsenal (Kyiv, Ukraine) og indeholder 17 ukrainske kunstneres refleksioner over deres nations dybt rodfæstede forbindelse til deres land og jord. Gennem deres værker udforsker kunstnerne deres hjemsted, som er et afgørende kornkammer for hele kontinenter på grund af den livsvigtige mad, det producerer. Udstillingen viser og formidler, hvordan mad, ligesom gas og olie, stammer fra jorden og kan bruges som et stærkt våben.


Oversigt: “Heart of Earth” blev oprindeligt udtænkt af den ukrainske kulturinstitution Mystetskyi Arsenal som en reaktion på de ødelæggende konsekvenser, den russiske invasion af Ukraine har forårsaget. Gennem deres udtryksfulde værker udforsker kunstnerne temaer som kolonial udnyttelse, brug af fødevarer som våben og miljøødelæggelser forårsaget af krig. Udstillingen har til formål at fremhæve Ukraines afgørende rolle i den globale fødevaresikkerhed, et emne, der er blevet stadig mere relevant på grund af de russiske angreb på infrastrukturen for korneksport, ødelæggelsen af dæmninger og den eskalerende økologiske krise.


København-versionen af udstillingen: På grund af vandreudstillingens emnes voksende betydning og vigtighed er den blevet opdateret til sin premiere-visning i København. Åbningsarrangementet vil blive en mindeværdig kulturel oplevelse med en visning af den klassiske ukrainske film “Jorden” af Oleksandr Dovzhenko. Dette vil blive ledsaget af en liveoptræden.

“Da vi planlagde udstillingen “Heart of Earth” i 2022, fokuserede vi på det særlige øjeblik i historien vi befinder os i, hvor en stor krig ødelægger jorden og fratager mennesker mad på steder, der ligger meget langt fra slagmarken. Forholdet mellem disse tre: Jorden, de mennesker, der værner om den, og den mad, der opstår i samspillet mellem dem, var en af vores vigtigste metaforer. Siden begyndelsen af den omfattende krig har det ukrainske terræn, som er ukendt for mange, fået et detaljeret udtryk på grund af befolkningens modstand. Nu, i 2024, er vi som kulturinstitution stolte af at vise vores udstilling i Danmark, der er en stor diplomatisk partner med Ukraine. Samtidig med, at vi åbnede udstillingen  “Heart of Earth”, led ukrainsk jord under en anden forfærdelig økologisk katastrofe påført af Rusland; ødelæggelsen af Det Kakhovske Vandkraftværk og dæmning (Kakhovka HPP). Der vil være nogle kunstværker, der reflekterer over dette aspekt i den danske udgave af udstillingen. Hver dag i krigen indebærer tab, ikke kun for den ukrainske økologi, men også for hele verden. Vi er nødt til at finde måder at bevare naturen og jorden på og tale om det,” siger Olesia Ostrovska-Liuta, generaldirektør for Mystetskyi Arsenal og medkurator på udstillingen.


“Den russisk-ukrainske krig i 2014 og dens omfattende invasionsfase, der startede i 2022, har afstedkommet en dybtgående kulturel transformation af det ukrainske samfund. En nation, der overlevede Holodomor i 1932-1933 - en af flere sovjetisk fremkaldte hungersnøde, et sultedrab, der tog livet af over 4 mio. ukrainere - er ikke kun begyndt at anerkende det traume, den har været udsat for, men har også skabt en ambition om at sikre, at sådanne forbrydelser som hungersnød aldrig vil ske igen, og at mad aldrig må blive brugt som våben. Desværre så verden i 2022, da den russiske hær ikke kun begyndte at dræbe det ukrainske folk, men også stjal og brændte det ukrainske korn, hvordan et ondt regime nemt kan afpresse millioner af mennesker i Afrika med sult i det 21. århundrede. Både ukrainere og andre indså den afgørende rolle, som Ukraine spiller i verdens fødevaresikkerhed og i beskyttelsen af grundlaget for international lov, der styrer, hvordan vi kan beskytte planeten mod yderligere ødelæggelse. Den internationale udstilling “Heart of Earth”, som vi har æren af at have premiere på i Danmark sammen med Mystetskyi Arsenal, fortæller om menneskehedens fremtid, som i dag afgøres på den ukrainske slagmark. Alle besøgende vil få mulighed for at træffe en bedre informeret beslutning om den personlige rolle, vi hver især spiller for at beskytte vores hjemlande og verden mod de truende katastrofer,” siger Nataliia Popovych, forperson for Ukraine House i Danmark. 


Parallelt program: I forbindelse med udstillingen vil der blive afholdt en række paneldiskussioner med deltagelse af danske, ukrainske og internationale eksperter. Disse sessioner vil fokusere på bæredygtig genopbygning og økonomiske modeller for Ukraine i efterkrigstiden og skabe en platform for forskere, politiske beslutningstagere og industriledere til at dele indsigt og strategier.


Kunstnere: Kateryna Aliinyk, Katya Buchatska, Oleksandr Burlaka, Andrii Dostliev & Lia Dostlieva, Ksenia Hnylytska, Nikita Kadan, Zhanna Kadyrova, Alevtina Kakhidze, Kateryna Lysovenko, Daryna Mamaisur, Elias Parvulesco, Viktoriia Rozentsveih, Anton Saienko, Olena Turianska, Bohdana Voitenko, Anna Zvyagintseva.


Kuratorer: Natasha Chychasova, Olesia Ostrovska-Liuta, Anna Pohribna, Olga Zhuk.

Åbning af udstillingen: Fredag den 23. august 2024

15:30 Ukraine House in Denmark, Strandgade 27B

Åbning med velkomstord fra de danske og ukrainske embedspersoner, udstillingens kuratorer og repræsentanter fra teamet bag Ukraine House.

Dernæst vil der være en rundvisning i udstillingen og ukrainske snacks og drikke.

17:00 Vor Frelsers Kirke, Sankt Annæ Gade 29

Visning af den klassiske ukrainske stumfilm “Jorden” af Olexandr Dovzhenko ledsaget af Mariana Sadovskas musikalske performance.

Udstillingen er åben fra 23. august til 24. november 2024

Ukraine House in Denmark, Gammel Dok, Strandgade 27B, 1401, København


Tirsdag til fredag 16:00-19:00


Lørdag, søndag 12:00-18:00


Mandag lukket

Projektet gennemføres af Ukraine House in Denmark og Mystetskyi Arsenal med støtte fra IZOLYATSIA Foundation, Trans Europe Halles og Malý Berlín og medfinansieres af ZMINA: Rebuilding-programmet, der er oprettet med støtte fra EU under en særlig indkaldelse af forslag til støtte for ukrainske fordrevne og de ukrainske kulturelle og kreative sektorer.

Med støtte fra Ukraines ambassade i Danmark, Politiken-Fonden, Dovzhenko Center.

Ukraine House in Denmark er en kulturdiplomatisk institution med en mission om at styrke det ukrainsk-danske samarbejde inden for kultur og kreative industrier for bæredygtig fred i Europa. Med base i Gammel Dok, København, har et internationalt frivilligt team siden februar 2023 afholdt 5 udstillinger af ukrainsk samtidskunst, arkitektur, design og fotografi, organiseret mere end 70 paneldiskussioner med deltagelse af 100+ ukrainske og danske parlamentarikere, journalister, kunstnere, arkitekter og andre meningsdannere, integreret ukrainsk indhold i førende danske kulturplatforme, såsom Copenhagen Democracy Summit, Copenhagen Architecture Festival, Kulturnatten, 3daysofdesign, Copenhagen Photo Festival osv. Siden juli 2023 har Ukraine House været et associeret medlem af Association of Cultural Institutes of EU countries.

Mystetskyi Arsenal er Ukraines flagskib inden for kultur, der samler forskellige kunstarter - fra samtidskunst, ny musik og teater til litteratur og museumsudvikling. Mystetskyi Arsenals mission er at bidrage til moderniseringen af det ukrainske samfund og Ukraines integration i den globale kontekst baseret på kulturens aksiologiske potentiale. International Book Arsenal Festival er et årligt projekt i Mystetskyi Arsenal og er en stor intellektuel og kulturel begivenhed i Ukraine, hvor bog-, litteratur-, billed-, musik- og teaterscenerne udvikler sig og interagerer.

For pressehenvendelser kontakt venligst:

info@ukrainehouse.dk; press@artarsenal.gov.ua; stanko@artarsenal.gov.ua



Følg pressemeddelelser fra Ukraine House in Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ukraine House in Denmark

The acclaimed musical project “Pyrih i Batih” is set to deliver a groundbreaking performance in Copenhagen on August 23, marking Ukraine’s Independence Day.20.8.2024 09:51:59 CEST | Pressemeddelelse

The Ukraine House in Denmark is proud to present a captivating performance by Pyrih i Batih, a musical project that breathes new life into Ukrainian poetry. On August 23, 2024, as part of the celebration marking the 33rd anniversary of Ukraine's restored independence, Pyrih i Batih will provide a live musical accompaniment to Olexandr Dovzhenko's classic silent film "The Earth" (1930). The event is taking place as part of the opening of the “Heart of the Earth” exhibition. The event will take place at Vor Frelsers Kirke, Sankt Annæ Gade 29, Copenhagen, starting at 17:00.

Ukraine House in Denmark Together with Mystetskyi Arsenal Open 'Heart of Earth' Exhibition in Copenhagen: A Reflection on Ukraine's Role in Global (Food) Security14.8.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse

The highly anticipated ‘Heart of Earth’ exhibition, one of Ukraine’s most significant wartime cultural projects, will be unveiled in Copenhagen, Ukraine House in Denmark, on August 23 in the context of 33rd Ukraine’s Independence celebrations. Curated by the esteemed Mystetskyi Arsenal (Kyiv, Ukraine), this exhibition showcases the profound reflections of 17 Ukrainian artists on their nation's deep-rooted connection to its land. Through their works, the artists explore their home as a crucial granary for entire continents due to the vital food it produces. The exhibition reveals how, much like gas and oil, food originates from the earth and can be used as a powerful weapon.

“Rooted and Thriving” – 6 resilient Ukrainian brands at 3daysofdesign6.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Copenhagen, Denmark, 6 June 2024 – Ukraine House in Denmark in partnership with the Kozytskyi Charity Foundation and We and World project proudly present 6 unique Ukrainian brands at this year’s 3daysofdesign festival. GRONO TVOI studio GUCULIYA YAKUSH MANUFACTORY ZHORNA ARCHAIC UKRAINE OLK Manufactory In the face of a full-scale Russian war of aggression, these brands have shown remarkable resilience. This event marks an extraordinary opportunity to experience their innovative designs and meet their visionary creators here in Copenhagen. At Ukraine House in Denmark, visitors will be able to learn: How does a design brand survive when war cuts access to their essential supplies? How does a brand transform a centuries-old traditional style into a modern design? How do you restore and preserve a tradition that has been suppressed for centuries due to colonial rule? Through the festival, from 12.06 to 14.06, 11:00-19:00, they will have a chance to view the designs of the brands, and speak

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye